Buğday hasadında düş kırıklığı
Türkiye'nin en erkenci buğday hasadını yapan Adana'da beklediği rekolteyi elde edemeyen üretici, fiyatların da 50 kuruş seviyesine düşmesi nedeniyle zarar etme endişesi yaşıyor.
Türkiye için önemli tarım ürünlerinden olan buğdayın hasadı, Türkiye'de ilk olarak Adana ve çevresinde yaklaşık 10 gün önce başladı.
Hava şartlarının uygun gitmesi nedeniyle yüksek rekolte beklenirken, hasadın beklentilerin altında kalması ve alım fiyatlarının düşüşe geçmesi üreticiyi ''kara kara'' düşündürüyor.
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, bölgede hasadın yoğunlaşmasıyla gerçek tablonun ortaya çıktığını, rekoltenin geçen seneki gibi 1 milyon 270 bin ton civarında olacağı tahmin edilirken, bunun böyle olmayacağının görüldüğünü belirtti.
Bazı bölgelerde kısmen, bazı bölgelerde de tamamen rekolte düşüklüğü yaşandığını vurgulayan Girmen, ''Uzun süreli poyrazların olması, o dönemlerin aşırı yağışlara denk gelmesi gibi değişen hava şartları, rekoltede kısmi düşüşlere neden oldu. Hasatla beraber, alım rakamları da geri gitmeye başladı. Hasattan önce 60 kuruşta seyreden rakamlar, şu anda 48-50 kuruşa inmiş durumda. Beklentimiz 60 kuruştu, zarar etmemek için fiyat bunu altına düşmemeli'' dedi.
Gelinen noktada görevin Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) düştüğünü vurgulayan Girmen, ''TMO'nun taban fiyatları geç açıklama stratejisinden artık vazgeçmesi ve hasatla beraber erken açıklama yapması, alım şartlarını ortaya koyması gerek. Bu yapılırken de, serbest piyasa fiyatları çok iyi okunmalı'' dedi.
En iyi tarla dekara 325 kilo veriyor
Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan ise buğday çiftçisinin yüksek maliyetten dolayı para kazanamadığını belirtti.
Çıkardıkları maliyet hesabına göre, buğday fiyatının en düşük 60 kuruş seviyesinde olması gerektiğini vurgulayan Özkan, şöyle devam etti:
''Fiyat 60 kuruşun altında olursa çiftçi zarar edecek. Buğday deyip geçmeyin. Pas mücadelesi var, üreticinin ağzıyla söylemek gerekirse 'mazotun ve gübrenin yanına da varılmıyor'. Fiyatlar 60 kuruşun altında olduğu gibi, şu ana kadar biçilen yerlerden da iyi haber almıyoruz. En iyi tarlada, 1 dekardan 325 kilo ürün alınabiliyor. Bu yıl da buğday çiftçisinin yüzü gülmüyor. Hem verim düşük hem de fiyat. İşin kötüsü, ürüne talep de yok.''
Özkan, yüksek maliyetten dolayı şu anda buğday çiftçisinin para kazanamadığını, devletin acilen müdahale fiyatını açıklaması gerektiğini kaydederek, ''Geç kalınıyor. Tarım sektörü dünyada desteklenen bir sektör. Türkiye için de stratejik öneme sahip. Üretici zarar ederse, Türkiye zarar eder'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!