Bülent Evcil'in son albümü: Orta Doğu Minyatürleri

A.K. Müzik’ten bu hafta başında piyasaya çıkan Bülent Evcil, Lior Kretzer ikilisinin “Orta Doğu Minyatürleri” albümünde Ahmed Adnan Saygun, Anonim, Ekrem Zeki Ün, Mordechai Zeira, Necip Celal Andel, Sadi Işılay, Shlomo Gronich, Shlomo Idov’un besteleri yer alıyor.

Yayınlanma: 22.02.2012 - 21:52
Abone Ol google-news

Albüm adından da tahmin edileceği gibi Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın Arapça konuşulan ülkelerindeki çeşitli halklar Mezopotamya, İran, Kıbrıs, Türk, Musevi ve Arap müzik geleneklerini kucaklamaktadır.

Dünyaca ünlü flüt virtüözü Sör James Galway tarafından kuşağının en iyi flütçülerinden biri olarak tanımlanan Bülent Evcil ile değerli piyanist Lior Kretzer bu albümde Türkiye’den ve İsrail’den ezgileri ustalıkla yorumluyorlar.

Sanatçılar albümün içeriğini şu sözlerle açıklıyorlar;
“Türkiye’nin müziği, Orta Asya halk müziğinden Osmanlı İmparatorluğu mirası İran, Balkan ve Bizans müziklerine kadar çeşitli unsurları bünyesinde barındırmaktadır. İsrail’in müziği ise dünyanın dört bir yanından gelen ve kendi müzik geleneklerini beraberlerinde getiren Musevi göçmenlerin bu gelenekleri bir İsrail müziği oluşturacak şekilde kaynaştırmasıyla şekillenmiştir.

Hıristiyanlık, Musevilik ve İslam gibi dinlerin Orta Doğu’nun müzik kültürü üzerinde tesiri büyük olmuştur. Din, klasikten moderne pek çok geleneksel müzik ve dans çeşidi için bir ana zemin teşkil etmektedir.

İsrail’in müziği, ulusal kimliğin ayrılmaz parçası haline gelen özgün bir müzik kültürünü oluşturacak şekilde geçen yüzyıl boyunca bir araya gelmiş Musevi ve Musevi olmayan müzik geleneklerinin bir kombinasyonudur. İbrani şarkıları, Klezmer müziği ve singalonglar öncüler zamanından başlayarak teşvik edilmiş ve desteklenmiştir. Avrupa, Asya, Orta Doğu ve başka yerlerden gelen Musevi göçmenler kendi müzik geleneklerini beraberlerinde getirmişler, bu gelenekleri bir İsrail müziği oluşturacak şekilde karıştırmış ve kaynaştırmışlardır.

Bülent Evcil

1968'de İstanbul'da doğdu.Flüt egitimine1980 yılında M.S.Ü Devlet konservatuarında prof.Mükerrem Berk ile basladı ve 1988de mezun oldu.Aynı yıl İstanbul Filarmoni vakfının bursu ile eğitimine Brüksel Kraliyet konservatuarında Marc Grauwels ile devam etti.1992 yılında flüt dalında''Diplome Superieur avec Grande Distinction''(üstün basari ile flüt yüksek diploması)aldı.Oda müziğinde ise''premiere prix''(birincilik ödülü)alarak mezun oldu.1994yılında Heidelberg-Mannheim Müzik yüksek okulunda çalışmalarına Jean-Michel Tanguy ile devam etti1996'da''Künstlerishe Ausbildung''(sanatta yeterlilik) diplomasını pekiyi derece ile alarak mezun oldu.Yarışmalarda kazandığı ödüller:''Wolfgang Hoffmann'' nefesli çalgılar yarışmasında 2.lik.''Sir James Galway''in 1992 yılında Dublinde düzenlediği flüt seminerindeki''Best Performer''(en iyi yorumcu) yarışmasında 2.lik. Bu ödül ona 1992-99yılları arasında ünlü İrlandalı flüt virtüozu ''Sir James Galway''in ögrencisi olma firsatını sağladı.''Sir Galway'' tarafından neslinin en iyi flütçülerinden biri olarak tanımlanan sanatçı,''Sir Galway'in'' davetleri ile bir çok seçkin konserde yer aldı.

Amerika Birlesik Devletleri, Almanya, Avusturya, Belçika, İtalya, İsviçre, Macaristan, Polonya, Ukrayna ve Türkiye'de. Kurpfalzische oda orkestrası,İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası,Antalya Devlet Senfoni Orkestrası,Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Camerata Leonis oda orkestarası, Toulon oda orkestrası, Carmina Quartett,Frankfurt Quartett gibi topluluklarla ve Phillip Moll, Marc Grauwels, Ruşen Güneş gibi ünlü isimlerle birlikte birçok konserler verdi. Krakow,Bayreuth,Lemberg ve İstanbul müzik festivallerinde yer aldı.1996-98 yıllari arasinda Viyanada İmperial Concerts Solist Kapellada solo flütçü olarak çalıştı.1998 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ne Flüt sanatçısı olarak atandı, 2002subat ayından itibaren de aynı kurumda açılan sınavı kazanarak Flüt grup şefliğine atandı,1999 yılından günümüze kadar şef Gürer Aykal yönetimindeki İstanbul Borusan Filarmoni Orkestrasının flüt grup şefliğini'de üstlenen sanatçı..2004 şubat ayından itibaren İstanbul Devlet Senfoni Orkestrasında da 1.flütçü olarak görev almaktadır.2004 yılı Mayıs ayında Dünyaca ünlü şef Lorin Maazelin Daveti ile Maazel'in daimi şefliği altındaki Avrupa'nın seçkin müzisyenlerinden oluşan İtalya'nın Parma şehrindeki''Arturo Toscanini'' Filarmoni orkestrasına solo flütçü olarak davet edildi.Bu orkestra ile Avrupa turnesine katıldı. Bu başarı sanatçıya diğer uluslararası orkestralardan da solo flütçü olarak davetler almasını sağladı. Bunlar arasında: Sao Paulo (Brezilya) Devlet senfoni orkestrası ile 3 konser ve 3 CD kayıdı, İtalyan Uluslararası senfoni orkestrası ile 7 ülkeyi kapsayan uzakdoğu turnesi de bulunmaktadır. 2004 yılında J.Rodrigonun,otoritelerce dünyanın en zor flüt konçertosu diye adlandırılan''Concierto Pastoral''isimli flüt konçertosunu Türkiyenin Devlet senfoni orkestraları eşliğinde(İstanbul,İzmir,Adana)Türkiyede ilk seslendirilişini gerçekleştirdi.Sir Galway bu konçertonun program notunu özel olarak kendisi yazdı.

2005 ağustos ayında Amerikan Flütçüler Birliği(NFA) tarafından düzenlenen 33. uluslararası Flüt kongresinde Türkiyeyi temsil etmek için 2 adet resital vermek üzre San-Diego Kaliforniyaya davet edildi.2006 mayıs ayında da Italyanın milano kentinde düzenlenen uluslararası ‘’FALAUT’’ festivaline davet edildi.2006 Ağustos ayındada İngiliz Flütçüler Birliği tarafından Ingilterenin Manchester kentinde düzenlenen 5. uluslararası Ingiliz Flüt Festivaline ilk Türk Flüt Sanatçısı olarak resital vermek üzere davet edildi
Günümüzde tüm bu görevlerinin yani sira İ.T.Ü Müzik ileri araştırmalar bölümü Master programında da flüt ögretim görevlisi olarak çalısmaktadır. Solistlik çalışmalarına da devam eden sanatçı,Camerata Leonis Oda Orkestarsı ile İsviçrede bir kompakt disk doldurmustur.2001 Subat ayında A.B.D'nin Texas eyaletindeki Texas Tech ve Texas Üniversitelerinin Müzik bölümleri tarafindan bir dizi Flüt Ustalik Kursları ve konserler vermek için davet edildi.Sanatçı,Belçika Kraliyet sanat teşvik madalyası sahibidir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler