Bursa Ticaret ve Sanayi Odası karıştı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na (BTSO) bağlı Bursa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu seçimiyle ilgili başlayan tartışma bir skandalı da ortaya çıkardı. Türkiye’nin ilk ve en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olan ve yüzlerce büyük fabrikanın bulunduğu bölgenin arıtmasından çıkan çamurun çevredeki arazilere atıldığı; bunun içinde BTSO’nun 7.3 milyon TL tazminat ödediği açıklandı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası karıştı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.02.2011 - 16:56

15 yıldır Ticaret ve Sanayi Odası ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Celal Sönmez’in, OSB başkanlığından ayrılacağını açıklayarak yerine de TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker’i önermesiyle başlayan seçim sürecinin en tartışmalı toplantısı önceki gece yapıldı. Başkanlığa aday olan sanayici Ali Uğur ve bazı işadamları Oda Başkanı Celal Sönmez ile Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurul Başkanı Mahmut Yılmaz’ı eleştirdiler.

Uğur, OSB’de milyonlarca dolarlık yanlış harcama olduğunu, bazı yakın akrabalara ihaleler verildiğini öne sürerek şunları söyledi:
“Atık su arıtma tesislerine alınan kimyasallar senelerce aynı firmadan ve fahiş fiyatlarla alınmış ve bunun gerekçesi de alternatifsizlik olarak sunulmuştur. Tarafımızdan yapılan uyarılar sonucu bu ürünler neredeyse yarı fiyatına maledilmiştir. Kurum tarafından büyük paralar harcanarak yaptırılan çamur kurutma makinası verimli çalıştırılmamıştır. Arıtmadan kaynaklanan çamur, kurutulmadığı ve sevkedilmediği için etraftaki boş tarlalara dökülmesiyle açılan davalar sonucu tarla sahiplerine 7 milyon 342 bin lira tazminat ödenmiştir ve devam eden davalar vardır.”

Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nden sorumlu BTSO Başkanvekili Mahmut Yılmaz, çamur kurutma makinasının arızalı olduğu dönemlerde çamuru aralarında BTSO’nun da sahibi olduğu bazı tarlalara attıklarını doğruladı ve belediyenin bu çamuru almak istememesi üzerine böyle davrandıklarını açıkladı.

Yılmaz, kayınbiraderine sanayi bölgesinden iş verdiğini de kabul etti ancak odanın zarar ettirilmediğini savundu ve “Faturaların hepsi burada. Kayınbiraderimin yaptığı işi daha ucuza yapacak birini bulun kendimi asayım” diye konuştu.

Eleştirileri yanıtlamak için kürsüye gelen Celal Sönmez ise Türkiye’nin en iyi sanayi bölgesini büyük başarıyla yönettiklerini, bölgede 300 milyon liralık değer yarattıklarını savundu.

Sönmez, bazı kişiler tarafından OSB’den ucuz arazi aldığı, OSB’nin yönettiği BOSEN Doğalgaz Santralı’ndan Sönmez Enerji’ye enerji alarak büyük kâr elde ettiği, BTSO’nun yaptırdığı Bursa Serbest Bölgesi’ni işleten şirketin hisselerini Mahmut Yılmaz ile birlikte topladığı, Bursa Emniyet Müdürlüğü’ne BTSO tarafından bağışlanan araçların kendi şirketi Sönmez Oto’dan alındığına ilişkin konuşmaların kulağına geldiğini söyleyerek BOSEN’in 1994’te kdilerinden önceki yöneticiler tarafından kurulduğunu hatırlattı.

Sönmez sözlerini şöyle sürdürdü:
“BOSEN hisselerinin yüzde 50’sini sanayici yüzde 50’sini de oda alsın dedik. Ancak yapılan toplantıda arkadaşlarımızı yeterince ikna edemedik. Herhalde yüzde 21’ini sanayici arkadaşlarımıza satabildik. Yüzde 79’u da odanın oldu. Sanayicilerin ortak olmasıyla ilgili olarak projeksiyonda herkes tükettiği miktar oranında yüzde alabilecekti orada. O dönem bu işe kalkıştığımızda 7 milyon dolarımız vardı. İşler yürüdü ancak nihai noktaya gelirken Yapı Kredi Bankası biraz zorluk çıkardı ve Celal Sönmez olarak benim oda başkanı olarak değil şahsi kefaletimi aldı. İyi ki de vermişim. Şirket kuruldu, kâr etti. Baktığımızda 35-36 milyon lira kâr etmiş bu kadar süre içinde. Yaklaşık 98 milyon lira amortismanı sağlamış. 135 milyon liralık bir fon sağlamış. Çok güzel.Geçenlerde 2 yılı ödemesiz toplam 12 yıllık geri ödemeli, 56 milyon dolarlık bir kredi aldık USA Eximbank’tan. Eximbank, hiçbir aracı banka istemedi, kefalet istemedi. Başlangıçta nerdeydik bugün nerdeyiz.”


BUSEB’den parasını ödeyerek hisse satın aldığını söyleyen Sönmez “Sıkışmış arkadaşlardan aldım, yüzde 10’unu bir arkadaşımdan aldım. Bugün BUSEB hissesi getiren olursa gene alırım. Yaptığım iş kanuni ve hukuki. Bir yanlış yok. Tavsiye ederim bulursanız siz de alın” dedi.

İlahiyat Fakültesi Vakfı’na ait arsayı sanayi bölgesi içinde kalması nedeniyle vakfın önerisi üzerine yönetimdeki arkadaşlarından izin isteyerek satın aldığını, metrekaresini 55 dolardan alarak 3 yıl sonra da 135 dolara sattığını söyleyen Sönmez, “Orayı satmak istediler, ben de arkadaşlardan izin istedim ve aldım. 1971 Filament’in kuruluşundan beri buradayım. Neredeyse 41 yıl oldu. Hangi arsa ne olacak biliyordum. Bu arsaların çoğunu da biz ürettik. İstesem daha fazla alırdım” diye konuştu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın 147 kişilik meclisi şubat ayı içinde Bursa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’nu belirleyecek.Yönetim kurulu içinden de başkan belirlenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler