Bütçe görüşmelerinde yıl tartışması
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, YÖK ve üniversitelerin 2009 yılı bütçeleri görüşülüyor. MHP milletvekilleri, görüşmeler sırasında Bakan Çelik'in 2008 rakamları yerine, 2002 rakamlarını vermesini eleştirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ÖSYM, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, YÖK, üniversiteler ve bakanlığının 2009 yılı bütçesinin sunumunu yapan Çelik, bütçe büyüklükleri hakkında bilgi verdi.
Yükseköğretimde okullaşma
Bakan Çelik, yükseköğretimde 2002 yılında okullaşma oranının yüzde 27 olduğunu, kurulan yeni üniversiteler ve oluşturulan yeni fakültelerle bu oranın, yüzde 38.6'ya yükseltildiğini kaydetti.
Açık öğretimdeki öğrencilere ücretsiz kitap
Çelik, açık ortaöğretim okullarında okuyan çocuklara da gelecek yıl ilköğretim ve ortaöğretimde olduğu gibi ücretsiz ders kitabı verileceğini bildirdi.
2002 rakamları verildi
MHP milletvekilleri, Bakan Çelik'in 2008 rakamları yerine, 2002 rakamlarını vermesini eleştirdi. Bunun üzerine Bakan Çelik, ''2009 bütçesini sunuyorum. Ama hangisini verirseniz, emrinize amadedir. Biz 2009'a göre hazırlık yaptık. Yeniden oturup bir sunum hazırlayacak halde değilim'' karşılığını verdi.
Okulların fiziki durumu
MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan'ın, ''TOKİ'ye kaç para borcunuz var?'' demesi üzerine Çelik, borçlarını 5 yıla yaydıklarını, şu an ödemeleri gereken borçları bulunmadığını söyledi.
''Mors alfabesi gibi"
Okullarda ''mors alfabesi'' gibi yazı stilinin terk edildiğini, bunun yerine bitişik el yazısına geçildiğini hatırlatan Çelik'e, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Atatürk'ün yazdığı yazılarda ''W'' harfinin bulunduğu yönünde laf attı. Bunun üzerine Çelik, ''Benim harflere karşı alerjim yok. W'da, Q'da olur, hepsi olur'' karşılığını verdi.
''Öğretmenlerimizin maaşlarında çok büyük reel artışlar sağlanmıştır"
Çelik, öğretmen maaşlarıyla ilgili olarak da ''Öğretmenlerimizin maaşlarında, enflasyondan arındırdığınız zaman bile çok büyük reel artışlar sağlanmıştır. Eğitim-öğretime hazırlık ödeneği diye, her yılın başında öğretmenlere ödenen bir ücret var. 2002'de bu 175 YTL'idi. 2009'da 515 YTL olacak'' dedi.
''1 milyondan fazla öğrenci üniversiteye girdi"
Usul tartışmasının ardından söz alan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı.
Yükseköğretimin en önemli sorununun, 1,2 milyon lise mezununa üniversitede yer bulma sorunu olduğunu dile getiren Özcan, sınava girenlerin belli bir kısmının üniversiteye girebildiğina dikkati çekti.
''Yeni kapasite yaratıldı"
Son 2 yılda 41 yeni üniversite açtıklarını dile getiren Özcan, ortalama 5 bin kontenjan artışı olacağı düşünülürse, ikinci öğretimin de katılması durumunda, ortalama 400 binlik yeni bir kapasite yaratıldığını bildirdi.
"Öğretim elemanı ihtiyacını giderdik"
Prof. Dr. Özcan, Yükseköğrenimin ikinci sorununun da öğretim üyesi eleman ihtiyacı olduğunu belirtti.Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanlarının alımında, objektif kriterler getirdiklerine dikkati çeken Özcan, rektör atamasında değişiklikler yaptıklarını bildirdi. Özcan, yeni üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması için de emekli olma yaşını 67'den 72'ye çıkardıklarını ifade etti.
Mesleki ve teknik okullardaki en önemli sorunun, bu okullardan mezun olanların sektör tarafından yetersiz bulunması olduğuna işaret eden Özcan, ''Bu yetersizliği gidermek için, yurtdışında da uygulandığı gibi, danışma kurulları oluşturacağız. Bu kurullar, okullar ile sanayi sektörü arasındaki bağlantıyı sağlayacak'' dedi.
"Sınavda her sene sonuncu oluyoruz''
Görüşmelerde DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ilindeki sorunları anlattı. Kaplan, ''Şırnak, üniversite sınavında liderliği hala kimseye kaptırmıyor, sınavda her sene sonuncu oluyoruz'' dedi.
Şırnak'ta bin 500 öğretmen açığı bulunduğunu, görevlendirilen öğretmenlerin çoğunun genç ve tecrübesiz olduğunu belirten Kaplan, Şırnak'ın bir çok okulunda bir öğretmene 60-80 öğrenci düştüğünü söyledi.
Kaplan, Şırnak'taki okullaşma oranının Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu belirterek, ''Şırnak, üniversite sınavında liderliği hala kimseye kaptırmıyor, sınavda her sene sonuncu oluyoruz'' dedi.
Bir çok yerde, banka promosyonları öğretmenlere ödenirken, Şırnak'ın Silopi ilçesindeki banka promosyonlarının ödenmediğini savunan Kaplan, şu görüşleri dile getirdi: ''Ana dilde eğitim, herkes için vazgeçilmez bir haktır. Şırnak, yüzde 99'u Kürtçe konuşan bir yerdir. Sadece oradaki memurlar Türkçe konuşuyor. Ana dilde eğitimin hak olduğu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin vazgeçilmez şartlarındandır. 20 milyon Kürt vatandaşının olduğu Türkiye'de, artık yabancı dil, seçmeli mi olsun, seçmesiz mi olsun? diye tartışmayalım. Mutlak surette Kürdoloji Enstitüsü kurulması lazım. Londra'da var, bir çok yerde var ama benim memleketimde yok. Fethullah Gülen, gidip Dohuk'ta, Erbil'de üniversite açabiliyor. Bizim öğrenciler de gidip oralarda okuyor.''
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!
- 9 aydır raporluydu...