Büyük projenin temeli atıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir ülkeyi, bir topluluğu, bir aileyi zaafa uğratmanın en etkili yolunun ''fitne çıkarmak ve nifak tohumları ekmek'' olduğunu belirterek, ''Türkiye on yıllar boyunca bunun acısını çekti. Fitne, fesat, nifak oluşturmak isteyen çevreler, içerden ve dışardan Türkiye'nin zayıflatılacağını sandı. Milletimiz bu oyunlara hiçbir zaman prim vermedi, tezgahlara gelmedi, tuzağa düşmedi'' dedi.

Yayınlanma: 07.03.2011 - 16:19
Abone Ol google-news

Başbakan Erdoğan, KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu temin edecek Alaköprü Barajı'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bu projeden tüm adanın faydalanması yönünde samimi arzuları bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs'ın güney kesiminde de su sıkıntısı yaşandığına dikkati çeken Erdoğan, ''Bu projenin barışa somut bir katkı olacak şekilde değerlendirilmesi bizi ayrıca memnun eder. Bu temelin Kıbrıs'ta kalıcı bir uzlaşmanın da temeline katkı sağlamasını diliyorum'' diye konuştu.
Türkiye ile KKTC arasında nifak tohumları sokulmak istendiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bir ülkeyi, bir topluluğu, bir aileyi zaafa uğratmanın en etkili yolu fitne çıkarmak ve nifak tohumları ekmektir. Türkiye on yıllar boyunca bunun acısını çekti. Fitne, fesat, nifak oluşturmak isteyen çevreler, içerden ve dışardan Türkiye'nin zayıflatılacağını sandı. Milletimiz bu oyunlara hiçbir zaman prim vermedi, tezgahlara gelmedi, tuzağa düşmedi. Bu çirkin senaryoları bozdu.

Şimdi bu oyun Türkiye ile KKTC arasına nifak sokmak için devreye alınıyor. KKTC'nin elini zayıflatmak, KKTC'yi ulusal ve uluslararası alanda zayıf düşürmek için fitne girişimlerinde bulunuluyor. KKTC'deki kardeşlerimizle ilişkilerimizi bozmak isteyenlere asla fırsat vermeyeceğiz.

Türkiye'ye karşı tahrik edici sloganlar kullananların, gösteriler yapanların, medyayı yönlendirmek isteyenlerin kimler olduğunu, neyi amaçladıklarını da biliyoruz. Hiç kimse endişe etmesin, biz Kıbrıs'taki kardeşlerimizle aramızdaki kardeşlik hukukunu asla kimseye çiğnetmeyiz. Kimsenin çiğnemesine de izin vermeyiz. Adada yaşayan birileri unutmuş olabilir ama biz Kıbrıs'ta verilen mücadelenin anlamını, önemini, değerini unutmadık. Şehitlerimizi, gazilerimizi asla unutmadık. Kıbrıs Türkü'nün yaşadığı dramı da asla unutmadık. Türkiye olarak bütün çabamız, bütün gayretimiz, özellikle Kıbrıs Türkü'nün güçlü bir devlet, güçlü bir ekonomi olarak onuruyla varlığını devam ettirmesidir.''
 

Sabrın sınırı...

Türkiye'nin geçmişte Kıbrıs halkının bağımsızlık mücadelesini desteklediği gibi, bugün de çözüm çabalarını desteklediğini belirten Erdoğan, ''Kıbrıs sorununun çözümü yönünde varılacak uzlaşmanın Doğu Akdeniz'de barış, istikrar ve işbirliği vizyonumuzun hayata geçirilmesine büyük bir katkı teşkil edeceğini düşünüyoruz. Adada halen devam etmekte olan müzakere sürecinde ortaya çıkacak çözüm fırsatının, 2004 yılında olduğu gibi heba edilmemesi herkesin menfaatine olacaktır. Kıbrıs Türk tarafı gerekli iradeyi ortaya koyuyor, yapıcı adımlar atarak çözümü zorluyor ancak, çözüm ve uzlaşma iradesi karşılıklı olduğu takdirde sonuca ulaşabilir'' dedi.

Güney Kıbrıs'ın ise Kuzey Kıbrıs'ın gösterdiği yaklaşımın tam aksini yaptığını belirten Erdoğan, ''Rum tarafının böyle bir irade ortaya koyduğunu söylememiz maalesef mümkün değil. Zamana oynuyorlar. Acaba KKTC ne zaman zayıf düşer, bunu bekliyorlar. Ama boşuna bekliyorlar. Bu anlamlı günde Kıbrıs Rum tarafını bir defa daha hakkaniyet ve eşitlik esasında bir çözüm için gösterdiğimiz çabalara karşılık vermeye çağırıyoruz. Yaşanan sıkıntılara 47 yıldır tahammül eden, çözüm çabalarına öncülük eden Kıbrıs Türkü'nün sabrının sınırı olduğunu hatırlatmak istiyorum'' diye konuştu.
 

Başbakan Erdoğan süreyi kısalttı

Başbakan Erdoğan, konuşmaların tamamlanıp, temel atma törenine geçiş sırasında, yeniden kürsüye gelerek, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun doğum günü olduğunu öğrenince ona bir sürpriz hazırlamak istediğini söyledi.

Alaköprü Barajı'nın yapımını üstlenen firma yöneticisini yanına alan Başbakan Erdoğan, işin tamamlanma tarihini yeniden değerlendirdi. Normal şartlarda 48 ayda planlanan tamamlanma süresini daha erkene almak isteyen Erdoğan'ın sözleri üzerine, firma yetkilisi, projenin açılış töreninin, 7 Mart 2014 saat 13.00'de yapılacağı sözünü verdi. Başbakan Erdoğan daha sonra, butonuna basarken Mersin'de 2013'de yapılacak Akdeniz Oyunları'na da dikkati çekti.

Erdoğan, Yunanistan'da yaşanan sıkıntıların ardından konuyu yakından takip ettiklerini, gerekli teminatları verdiklerini anımsatarak, ''2013'de Mersin'de Akdeniz Oyunları'nı yapacağız. Yoğun bir şekilde, süratle altyapı ve üstyapı çalışmalarını yetiştireceğiz. Mersin, 2013 Akdeniz Oyunları ile inşallah başta Akdeniz ülkeleri olmak üzere uluslararası camiada adını çok daha farklı bir şekilde duyurmuş olacak'' dedi.

 

"12 Haziran'da başarımızı taçlandıracağız"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazipaşa Havaalanında daha önce yurttaşlara yaptığı açıklamada da şunları söyledi:

''Öncelikle bu heyecanınıza, bu aşkınıza çok çok teşekkür ediyorum. Rahmet dolu bir günü sizlerle paylaşıyoruz. Biraz sonra Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a inşallah su hattını bağlıyoruz. Türkiye'den suyu Kuzey Kıbrıs'a denizin altından göndereceğiz. Yaklaşık 107 kilometrelik bir hat. Bunun 80 kilometresi denizin altından olacak. İnşallah böylesi başarılı projeyi 3 yıl ile 4 yıl arasında bitireceğiz ve bu vesileyle bugün buradayız.''

12 Haziran milletvekili genel seçimlerine değinen Erdoğan, ''96 gün sonra biliyorsunuz tarihi bir seçimi gerçekleştireceğiz. İnşallah bu seçimle birlikte Türkiye Cumhuriyeti 100. kuruluş yıl dönümünün miladını yaşayacağız. Tabi ki Gazipaşa'dan da beklentilerimiz çok fazla. Gerek gençlik kolları başkanlarımızla gerek kadın kolları başkanlarımızla gerek teşkilatlarımızla çok çalışarak, bu mücadeleyi 12 Haziran akşamında alacağımız farklı bir neticeyle taçlandıracağız'' diye konuştu.

 


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler