"Büyük Türkiye'ye Doğru" sempozyumu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tarihte bir kere özne olmuş milletlerin hiçbir zaman tarihin nesnesi yapılamayacağını belirterek, ''Türkler de tarihte yaşadıkları o büyük tecrübeleriyle, bütün Asya ve Avrasya coğrafyasını kateden o büyük birikimleriyle, tarihte nesne yapılabilecek, tarihin edilgen unsuru yapılacak bir topluluk değildir. Hiçbir zaman biz, tarihin edilgen unsuru olmadık, olmayacağız'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.03.2011 - 11:04

Türk Ocakları İstanbul Şubesi tarafından Türk Ocakları'nın kuruluşunun 100. yılını kutlama etkinlikleri kapsamında Ali Emiri Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Büyük Türkiye'ye Doğru'' konulu sempozyumda konuşan Davutoğlu, Türk Ocakları'nın Balkan Savaşı döneminde ayrıştırıcı mücadeleye karşı Türk milletini bütünleştirmeye çalışanlarca kurulduğunu ve bunun üzerinden 100 yıl geçtiğini belirtti.

Davutoğlu, ''Şimdi 100 yılın muhasebesi içindeyiz. Artık hep beraber bu 100 yılın muhasebesini yapmak ve gelecek 100 yıla milletimizi hazırlamak zorundayız'' dedi.
Bir hafta önce Katar'da bir sempozyuma katıldığını anlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:
''Sempozyumda Tahran Meydanı'ndan, Tunus'tan ve Libya'dan gelen gençlerle siyasiler de vardı. Orada onlara da 'Bu 100 yılın muhasebesinin yapılmasının vakti geldi' dedim. Bizim için de geleceği inşa etmek için bu 100 yılın muhasebesini iyi yapmak gerekiyor. Bütün bir millet olarak, 100 yılın getirdiği yeni imkanlar ve risklerin değerlendirilmesi ihtiyacı ile karşı karşıyayız. Dış politikada bunu her an hissediyoruz.
Trablusgarp Harbi'nin 100. yılında Türkiye tekrar Libya meselesinin en merkezinde, en önemli aktörü olarak Libya'daki kardeşlerimizle. Libya'nın derdini kendi derdimiz olarak görüyoruz. Çünkü 1911'de herkes Trablusgarp'ta, Bingazi'de bir vatan toprağı için mücadele ediyordu. Bizim için aziz olan, her bir köşesinde şehitlerimizin olduğu çok engin bir coğrafyanın mirasını taşıyoruz.''

Gelecek yıl Balkan Savaşları'nın 100. yılı olduğunu söyleyen Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

''Büyük hicretlerin, büyük acıların ve asırlarca bir arada yaşamış milletlerin birbirinden kopartıldığı, o elim Balkan faciası. Geçen yıl Newyork'ta Sırp Cumhurbaşkanı ile Cumhurbaşkanımız görüşürken şöyle bir teklifte bulunmuştum; 'Gelin Balkan Savaşları'nın 100. yılını 'Balkan Savaşından Balkan Barışına' başlığıyla birlikte kutlayalım, birlikte muhasebe edelim. Balkanlar'ı birlikte nasıl inşa edeceğimizi konuşalım' dedim.
2014 yılı Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yılı. Yani bizim Ortadoğu'dan kopuşumuzun, bugün Suriye ile Türkiye arasında hiçbir kültürel demografik temeli olmayan sınırın, Türkiye ile Irak arasındaki sınırın, Kafkaslar'daki sınırların ortaya çıkışı. Kardeşin kardeşten kopuşunun tarihi. Yemen'de bıraktığımız binlerce canın tarihi. Sarıkamış'ın, Çanakkale'nin tarihi. Hep beraber bir muhasebe yapma ihtiyacı içindeyiz.''

Bakan Davutoğlu, 2015 yılının da Çanakkale'nin 100. yılı olacağını anımsatarak, ''Ermeni meselesi başta olmak üzere, bizim de tarihi hesaplaşma yapmak isteyenlerle yüzleşmenin yıldönümü olacak. 2023, Cumhuriyetimizin 100. yılı. Nasıl ki 1911'den, Trablusgarp'tan başlayıp 1923'e kadar geçen o 12 yıl içinde büyük kadim bir medeniyetin siyasi merkezi olan bir devlet lime lime çözülmüş, o devletin kurucu unsurları birbirinden koparılmış, psikolojik ve tarihi olarak birbirinden uzaklaştırılmışsa; bu uzaklaştırmanın tarihi sonucunda 1923'te yeni bir Cumhuriyet, bir milli devlet olarak doğmuş ve geride kalanlarla o mücadelesini dünyaya belli bir değerleri taşıma mücadelesini üstlenmişse, şimdi de biz 2011'den 2023'e kadar bu kopan, ayrışan millet unsurlarını tekrar bütünleştirme ihtiyacı ile karşı karşıyayız'' diye konuştu.

''Tarihi bütünleştirmenin eşiğindeyiz''

Tarihi bütünleştirmenin eşiğinde olduklarını belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:
''Onun için devletimizin ve Türk Ocakları gibi çok köklü geleneğe sahip kuruluşlarımızın, toplumumuzun, her kesimin başını iki elinin arasına alıp geleceği planlaması lazım. Bu kopan coğrafyalar nasıl birleştirilir, sorun bu. Onun için 'Büyük Türkiye'ye doğru' başlığı gerçekten doğru bir başlık. Küçültülmüş bir imparatorluktan, artık iddiaları bitmiş, zayıf bir cumhuriyet doğdu düşüncesiyle batının baktığı bir coğrafyadan, bugün o cumhuriyetin zor ve çetin şartlar içinde geçirdiği zorlu süreçlerden sonra tekrar bölgesine, çevre bölgelere ve küresel düzene mesaj ileten yeni bir dönemin eşiğindeyiz.''
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, konuşmasına şöyle sürdürdü:

''Bir milletin eğer kendine güveni yoksa, öz güvenini kaybetmişse, tarihte var olacağına dair psikolojik zemini kaybetmişse gerçekten çok büyük sıkıntı vardır. Ancak ne kadar zor şartlarda, zor olursa olsun bir milletin fertleri, aydınları, gençleri 'Ben bu tarihte özne oldum, tekrar özne olacağım' iradesi taşıyorsa ve güçlü bir öz güvenle tarihe bakıyorsa, o milletin mutlaka tarihe sunacağı yeni değerler taşıyor demektir. Bizim tekrar keşfetmek zorunda olduğumuz ilk şey öz güvendir.
Tarihte bir kere özne olmuş milletler hiçbir zaman tarihin nesnesi yapılamaz. O büyük kültür, medeniyet birikimi, nüfus gücü tarihin hemen öznesi haline getiriyor. Türkler de tarihte yaşadıkları o büyük tecrübeleriyle, bütün Asya ve Avrasya coğrafyasını kat eden o büyük birikimleriyle, tarihte nesne yapılabilecek, tarihin edilgen unsuru yapılacak bir topluluk değildir. Bizler bir kere bütün zorluluklar karşısında güçlü kimliğimizle, medeniyet ve kültür birikimimize güvenerek, tarihte tekrar güçlü bir özne olacağımızın inancını taşımamız lazım. Zorluklarla karşılaşabiliriz. Bir nesil zorluklar, diğer bir nesil başka şartlar da yaşayabilir. Ancak hiçbir zaman biz tarihin edilgen unsuru olmadık, olmayacağız.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler