Büyükşehir teknoloji üssü
Tek dolumla 280 km ile rekor menzilli hale gelen araç trafiğe çıkacak.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Boğaçay Atölyeleri’nde üretilen kent mobilyaları ve sosyal donatım alanları için değişik metaryaller, Türkiye’nin birçok belediyesinden sipariş alıyor. En çok ilgiyi güneş enerjisiyle çalışan klimalı duraklar çekiyor. Son olarak yeni bir teknikle uzun dayanıklılık süresi olan Lityum Polimer Fosfat (LiFePo) pil/batarya kullanılarak, bir minibüs menzili 280 km’ye çıkan elektrikli araç haline getirildi.
Boğaçay Üretim Birimleri Koordinatörü İsmail Hakkı Şirvan, ARGE çalışmalarıyla hem kendi teknolojilerini hem de uluslararası alanda ortaya çıkarılmış olan teknolojileri takip edip çalışmalarında kullanıyorlar. LiFePo da bunlardan biri. Dünyada kullanılan en yüksek verimli pil/batarya olan LiFePo’nun kullanım ömrü de oldukca uzun. Yüzde 20’den yüzde 80’e 3 bin defa hiçbir hasara uğramadan dolum yapılabiliyor. Şirvan, bu pilin ne koşulda olursa olsun patlamadığını bu özelliğiyle de dünyada bir ilk olduğunu belirtti.
400 kilogram ağırlıktaki LiFePo pil ile hazırlanan elektrikli minibüsten, yapılan denemelerden çok olumlu sonuçlar alındı. Şirvan, “280 km menzil bizce dünyada bir rekor. Çünkü araçta başka herhangi bir enerji üreten jeneratör vs yok. Yüzde yüz elektrikli, hibrit değil yani. Üzerinde çalışılırsa menzili daha da artabilir. 5 lira ile ortalama 100 km yol katedilebiliyor. Aracı hazırlarken her türlü statik hesapları da yapıldı. Araçtan motor, eksoz, yakıt deposu gibi ağırlıkları çıkarıp, o ağırlık kadar da batarya ekledik” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi atölyelerinde üretilen araç ve güneş enerjisiyle çalışan klimalı duraklar Geçen Mayıs ayında İstanbul’da açılan Sosyal Demokrat Belediyeler Fuarı’nda sergilendi. İsmail Hakkı Şirvan, Türkiye’nin birçok belediyesinden durak siparişi almaya başladıklarını, seri üretime geçmeyi düşündüklerini vurguladı.
Elektrikli minibüs, tüm denemeleri yapıldıktan sonra belediye yönetimine teslim edildi. Kent içi toplu ulaşımında kullanılması için de trafiğe çıkış izni alma çalışmaları sürüyor. Koordinatör İsmail Hakkı Şirvan, tesislerde dökümden, grafik çalışmasına baskı işine, ahşap mobilya işlerine kadar birçok alanda üretim yapıldığını bu sayede belediyenin bir çok üründe yüzde 60-70 oranında tasarruf sağladığını vurguladı.
Aracın teknik özellikleri:
Motor gücü :110 kw
Tork : 210NM
Azami Hız :130 km
Yakıt tüketimi : 5TL/100 km ortalama (Dolu rampa ve boş düz yol ortalaması)
CO Emisyon : 0
Menzil : 280 km (Max)
Ağırlık : 2.050 kg
Akü : LiFP 60 KW
Şarj Adedi : 3.000 defa (Yüzde20’den yüzde 80’e)
Yolcu kapasite : 13+1
Standart şarj : Yüzde 20’den yüzde 80’e - 1 saat 30 dak
Hızlı şarj (50 kw) : Yüzde 20’den yüzde 80’e - 30 dak
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası