Buzları eriten görüşme

Hükümet, HDP’nin karar toplantısı öncesi adım attı. AKP’nin hedefi haline gelen Demirtaş ve İmralı heyeti Bozdağ ile görüştü ve HDP’den ‘varız’ açıklaması geldi.

Yayınlanma: 12.11.2014 - 23:00
Abone Ol google-news

Çözüm sürecinde HDP ile hükümet arasında yaşanan tıkanıklıkta ilk adımı hükümet atarak HDP ile temas kurdu. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da katıldığı görüşmede “sürecin devam etmesi iradesinin” karşılıklı olarak beyan edildiği belirtilirken; HDP, hükümet kanadında heyetin değişmesi yönünde yürütülen tartışmalara tepki gösterdi. Hükümetin ilk adımıyla başlayan görüşmelerin devam etmesi ve İmralı görüşmesinin de bu hafta sonu ya da gelecek hafta başında gerçekleşmesi bekleniyor.

 

Bozdağ ile görüşme

Kobani eylemlerinden tıkanıklık yaşanan çözüm sürecinde tıkanıklığın yaşanmaya başlandığı çözüm sürecinde, diyaloğun başlamasında ilk adım hükümetten geldi. HDP ile hükümet arasında 20 günü aşkın süreden beri ilk kez ana gündemi çözüm süreci olan bir temas gerçekleşti.

Edinilen bilgiye göre HDP heyetinin önceki hafta İmralı’ya gitme talebiyle resmi başvuru yaptığı Adalet Bakanlığı’ndan henüz bir yanıt gelmemişken, hükümetten bu konuyla ilgili HDP’ye görüşme talebi geldi. Tıkanıklıktan önce yapılan görüşmelerin aksine söz konusu temasa Selahattin Demirtaş’ın da katıldığı öğrenildi.

Pervin Buldan, İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder’den oluşan HDP İmralı heyeti üyeleri ve Demirtaş önceki gün kulislere yansıyan bilgiye göre Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile bir araya geldi. Önceki gün HDP ile hükümet arasında iki farklı görüşme yapıldığı öğrenildi. Bu görüşmenin ardından HDP heyeti tarafından dün yapılan toplantıda verilen mesajlarda önceki gün yapılan bu görüşmenin de etkisi oldu. Söz konusu temasın ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan çözüm süreci konulu zirve gerçekleştirildi.

 

Tıkanma aşıldı

Edinilen bilgiye göre, Bozdağ ile Demirtaş ve İmralı heyeti arasında yapılan görüşmede süreçte 20 günü aşkındır tıkanıklığa neden olan Kobani eylemleri, bölgede kamu düzeninin sağlanmaması, tarafların sert açıklamaları ele alındı. Taraflar arasında sürecin devam etmesi yönünde iradenin beyan edildiği belirtilirken, HDP tarafı süreçte yaşanan herhangi bir krizde hükümetten İmralı görüşmelerini engellemesi ve heyetin üzerinden bir tartışma yürütmesinin süreçteki tıkanıklığı artırdığını dile getirdi. Görüşmede müzakere aşamasına geçilmesi için oluşturulacak komisyonlar, sekretarya ve izleme kurulu konularının da ele alındığı ifade edildi.

Hükümet ile kurulan temasın ardından HDP İmralı heyeti tarafından düzenlenen basın toplantısında heyet adına açıklama yapan Buldan, süreç kapsamında İmralı’ya gitmek için Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptıklarını belirtti. Buldan, heyeti İmralı’ya gidişinin engellenmesinin Öcalan ile başlayan diyalog sürecinin bittiği anlamına geleceğini ve bununda sürecin sonlandığı gibi olumsuz bir sonuç doğuracağını ifade etti.

Ancak bunun hükümet tarafından yeterince anlaşılmadığını söyleyen bu süreçte HDP ve İmralı heyetinin iradesi üzerinde tahakküm kurmayı çağrıştıran yaklaşımlar ve söylemlerden vazgeçilmesini istedi. Buldan, kamu düzeninin sağlanmasının HDP’nin sorumluluğuna bırakmanın yanlış olduğunu belirtti. Buldan, kamu düzenininin sağlanmasının yolunun demokratik düzenin tesisinden geçtiğini belirttti.

Hükümetin bütün meseleyi İmralı görüşmesine indirgemekten kaçınması gerektiğini söyleyen Buldan, tam tersine Öcalan’ın koşullarının düzeltilmesi gerektiğine işaret etti. Buldan, kesintiye uğramış diyalog sürecinde Çözüm Kurulu’nda yer alan yetkililerle yaptıkları bazı temas ve görüşmeler sonucu “sürecin kaldığı yerden devam etmesi” konusunda karşılıklı bir irade ortayı çıktığı izlenimi edindiklerini ifade etti.

 

Ziyaret tarihi belirsiz

Sırrı Süreyya Önder, bazı siyasi görüşmelerin yapılmasının gündemde olduğunu bundan sonra İmralı’ya gidişin belli olacağını belirterek, “Belli noktalarda benzer müştereklik yakaladık, belli noktalarda ayrı düşünüyoruz” dedi.

Süreç kapsamında önceki gün kurulan temasın bugün de devam etmesi bekleniyor. Söz konusu görüşmenin kamuoyuna açık bir şekilde ilan edileceği ve böylece çözüm sürecinin devam etme iradesinin de kuvvetli bir şekilde gösterileceği ifade ediliyor.

Görüşmeleri çözüm kurulu üyeleri arasında yer alan Başbakan Yardımısı Yalçın Akdoğan’ın yürüteceği kaydediliyor.

 

‘Heyeti Öcalan değiştirir’

HDP heyetinin dün yapılan toplantının başlangıcı olan saat 11.00’de Başbakan Davutoğlu’nun iş güvenliğiyle ilgili yaptığı açıklamalara denk gelmesi üzerine toplantı 11.45’e ertelendi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Önder, hükümette heyetin değişmesi yönünde yapılan tartışmaların anımsatılması üzerine, “Bu heyeti Sayın Öcalan belirledi ve tayin etti. Sayın Öcalan’ın dışında hiçbir mekanizma bu heyete müdahale edemez. Böylesi bir müdahaleyi ne biz, ne Öcalan ne de partimiz kabul etmeyecektir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler