Çalkalanan gazlı meşrubat neden fazla köpürür?
Çalkalanan gazlı meşrubat, çalkalanmayana göre daha fazla köpürür. Neden?
Bu sorunun kısa yanıtı çalkalama=köpük= köpürme=zeminde oluşan yapışkan bir leke. Ancak olay bu kadar basit değil. Gazlı bir içeceği köpürtmek şaşırtıcı miktarda enerji gerektirir ve meşrubat kutusunu çalkalamanın veya içindeki sıvıyı hızla bardağa boşaltmanın neden olduğu türbülans, bu enerji oluşumunu hızlandırır. Gazlı bir meşrubatın içindeki vızıldayan hareketin nedeni, açık bir meşrubat kutusundan baloncuk şeklinde kaçmaya çalışan erimiş karbon dioksit molekülleridir. Baloncuk oluşumu için gazın, sıvının yüzey geriliminin üstesinden gelmesini gerektirir. Bunun için de büyük miktarda enerji gerekir. Oluşan balonun büyümesi için gereken ilave karbondioksit molekülleri daha az bir enerji yardımıyla buharlaşır. Kutuyu çalkalamak, sıvının içinde çok miktarda küçük baloncuğun oluşmasına yol açar. Böylece erimiş gaz, varolan balonlarla birleşerek daha kolay buharlaşabilir. Balon oluşumu gibi zor bir evreyi atlatan gaz, çalkalanan sıvıdan daha hızlı kaçtığı için daha fazla köpük yaratır.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı