Çanakkale domatesi markalaşma yolunda

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi ile Çanakkale Ziraat Odası işbirliğiyle hazırlanan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen ''Çanakkale Domatesi Markalaşması ve Coğrafi İşaret Tescil Projesi'' kapsamındaki eğitimler başladı.

Çanakkale domatesi markalaşma yolunda
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.01.2012 - 13:24

 

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Ziraat Fakültesinde eğitimlerin başlaması dolayısıyla düzenlenen törende, Türkiye'de, tarımda teknik konularda çalışanların bile genellikle siyasi konularla uğraştığını, bu nedenle bazı alanlarda işsizliğin arttığını, ziraat alanındaki işsizliğin bir nedeninin de bu olduğunu söyledi.

''Ziraatta işsizlik olur mu?'' diye soran Laçiner, ''Şu anda da geçici çözümlerle, örneğin bankalarda, ziraatçıları başka alanlarda çalıştırarak geçici bir rahatlama sağlamış durumdayız'' dedi.

Laçiner, 1950 ve 1960'larda yayımlanan çevreci kitaplar okunduğunda dünya nüfusunun hızla arttığının, yiyeceklerle bu insanları beslemenin mümkün olmayacağının anlatıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Ne olacak o zaman? Kıtlık olacak. Hep böyle konuşuldu. Ama bugün gelmiş olduğumuz noktada dünya nüfusuyla üretim artışını kıyasladığınız zaman üretimin çok daha fazla arttığını, müthiş bir patlamanın yaşandığını görüyoruz. Bir dekar alanda üretilen domateste, fasulyede insanlık tarihiyle kıyaslanamayacak bir patlama yaşanıyor. Yeşil devrim bu. Ama bizim kitaplarımıza bakarsanız, incir alıp yiyerek ya da domates ve salatalığı ekmek arası yaparak tarıma önem verdiğimizi düşünüyorduk. Oysa dünyada her 10 ya da 20 yılda bir, gelmiş olduğumuz çağda ise bazı konularda 2-3 ayda bir devasa gelişmeler yaşanıyor. Tarımda biz halen neden geride kaldık? 'Efendim padişahlar şöyle yaptı, 19. yüzyılda biz devrimi yakalayamadık, matbaa geç girdi'. Bunlar bitti artık. Yeni şeyler söylemek lazım.''

Tarımda dünyanın bambaşka bir yere geldiğini dile getiren Laçiner, bugün gelinen noktada ziraatın, teknoloji ve ticaretle birleştiğini anlattı.

Laçiner, bir tohuma makine muamelesi yapıldığını belirterek, ''Bunun pek çok sağlık riski var mı? Var. Ama bilimsel olan her şeyin riski var. O sağlığı dengeleyecek olan yine bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerdir. Bunlara gözümüzü kapayarak yol almamız mümkün değil. Bugün bazı ürünlerin tohumları başka ülkelerden geliyor. Biz onu yaparken dışarıda başka bir tohum cinsi icat ediliyor ve bizim başarmış olduğumuz aslında tarih oluyor. O nedenle meselede hep geri kalarak gidiyoruz'' dedi.

Çanakkale'nin başlı başına bir marka olduğunu vurgulayan Laçiner, şunları kaydetti:
''Bunun sebepleri tarihinden, coğrafyasından geliyor. Çanakkale dediğimiz zaman herkes saygı duyuyor. Çanakkale'yi sıfat olarak neyin önüne koyarsanız o marka olur. Çanakkale domatesi, Çanakkale salatalığı, Çanakkale çiçeği, Çanakkale insanı, ne derseniz deyin. Yeter ki önüne Çanakkale getirip, içini dolduralım. Bu kadar net. Ama tabii domates, Ezine peyniri, tüysüz şeftali gibi bazı değerler de var ki bunlar ticarileştirilmeyi bekliyor. O konuda da ciddi problemlerimiz olduğu kanaatindeyim. Umarız ki bu proje başarılı olur ve Çanakkale domatesine bir kimlik kazandırılır'' diye konuştu.

Vali Tuna'nın konuşması

Törene katılan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ise Çanakkale'nin bir imajının bulunduğunu ancak altının doldurulamadığını söyledi.
Birçok yerde imaj ya da marka oluşturmak için ciddi harcamalar yapıldığını dile getiren Tuna, şöyle devam etti:

''Bizim elimizde bu var. Sadece yapacağımız, bunun altını doldurmak. Çanakkale domatesiyle ilgili yapılan bu organizasyon tabii ki önemli. Bu yolda döşenen bir taş da olsa bunun yapılması önemli. Bunun uygulamaya dönük sonuçlarını görmek de bizim için önem arz ediyor. İlimiz için turizmle birlikte tarımdan da çok şeyler bekliyoruz. Zaten tarıma dayalı sanayi gelişiyor. Bunun inşallah meyvelerini alacağız. Bu tarz markalaşmaya yönelik çalışmalara ağırlık vermeliyiz.''

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, projenin toplam bütçesinin 55 bin 247 lira olduğunu, bunun 43 bin 368 lirasının hibe şeklinde alınacağını bildirdi.
Proje kapsamında, Çanakkale'deki 693 domates üreticisine ürünün daha kaliteli yetiştirilmesi için toprak hazırlığından, sulamaya, gübrelemeden ilaçlamaya, ürünün ekiminden hasadına kadar yapılan tüm uygulamalarla ilgili eğitim verileceğini dile getiren Ulus, ''Eğitimler sonunda bilinçlendirilen üreticiler hem verimde artış hem de domateste standardizasyonu yakalamış olacaktır. İlimizde 2010 itibarıyla domates ekiliş alanı 86 bin 593 dekardır. Toplam domates üretimi ise 488 bin 114 tondur. Türkiye toplam domates üretiminin yüzde 5'i ilimizde gerçekleştirilmektedir'' dedi.

Törene, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Defterdar Sacide Şakar, GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, öğretim üyeleri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler