Çekirdeksiz nar üreticisi umduğunu bulamadı
Türkiye'nin çekirdeksiz nar üretim merkezi Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde, hasada başlayan üretici, fiyat konusunda umduğunu bulamadı.
Bahçeden kilosu 1-2 liraya alıcı bulan narı maliyetine sattıklarını belirten üreticiler, özellikle çekirdeksiz narda pazar ve ihracat sıkıntısı yaşadıklarını anlattı.
Gazipaşa'ya bağlı 400- 600 metre rakımdaki Esenpınar, Doğanca, Çakmak, Çile, Yeşilyurt ve Çörüş mahallelerindeki toplam 2 bin 110 dekar alanda nar üretimi yapılırken, bunun 1050 dekarlık kısmında çekirdeksiz nar üretiliyor. Geçen yıl ilçede 1500 tonu çekirdeksiz toplam 3 bin ton nar üretilirken, bu yıl rekoltenin 2 bini çekirdeksiz, toplam 4 bin 500 ton olması hedefleniyor. Özellikle son dönemde ilçede üretimi yaygınlaşan çekirdeksiz nar, tanesindeki çekirdeğin diğer türlerdeki gibi sert olmaması ve ağızda hissedilmemesi dolayısıyla bu isimle anılıyor.
FESTİVAL DÜZENLENİYOR
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, çekirdeksiz narın çok lezzetli olduğunu, bu nar çeşidini ihracat ve pazar sıkıntısı nedeniyle yeterince tanıtamadıklarını vurguladı. Bunun için yarın başlayıp 2 gün sürecek 7'nci Çekirdeksiz Nar Festivali düzenleyeceklerini kaydeden Çelik, "Çekirdeksiz narı tanıtmak ve çiftçimizin emeğinin karşılığını alması için elimizden geleni yapacağız" dedi.
'NAR ÜRETİCİSİ SIKINTILI'
Gazipaşa'dan başka bir yerde yetişmeyen çekirdeksiz nar için ayrı bir fiyat politikası olmadığını, ilçedeki tüm nar çeşitlerinin kalitesine göre kilosu 1- 2 lira arasında alıcı bulduğunu kaydeden Yusuf Çelik, "Çiftçimiz emeğinin karşılığını alamıyor. Çiftçilerimiz sıkıntılı, bahçelerine nar yetiştiriciliği için yaptıkları masrafı karşılamıyor. Nar üreticisi reklam, pazarlama ve pazar sıkıntısı çekmekte. 3 bin ton civarında olan nar rekoltesini pazar sıkıntımızı çözerek, ileriki yıllarda 30 bin tona ulaştırmak istiyoruz" diye konuştu.
'EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ'
Üretici Fatma Kaya, nar hasadına başladıklarını anlatırken, "Bahçemizde çalışıyoruz, her hafta sulayıp, emek veriyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. 1-1.5 lira arası fiyat veren tüccara da emeğimizi karşılamadığı için ürünlerimizi vermek istemiyoruz. Bahçede ağaçlarda bekletiyoruz" dedi.
'MALİYETİ KURTARMIYOR'
Fatma Kaya'nın kayınbiraderi Ali İhsan Kaya da, "İstediğimiz fiyatı bulamıyoruz. 3 yıldır 1, 1.5, 2 liradan tüccar gelip alıyor. Bizim de emeğimizi karşılamıyor. Maliyetin altında fiyatlarda verdiğimiz nardan zarar ediyoruz. Nar piyasasının önünün açılarak tanıtımının ve ihracatının sağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev