Cem'in mezarına zeytin dalı

Yunanistan'ın yeni Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, ilk yurtdışı gezisi için İstanbul'a geldi. Papandreu, ziyareti kapsamında İsmail Cem'in mezarını ziyaret etti ve ülkesinden getirdiği zeytin dalını Cem'in mezarına bıraktı.

Yayınlanma: 09.10.2009 - 10:06
Abone Ol google-news

Yunanistan'da seçimlerden galip çıkan PASOK lideri Yorgo Papandreu, Başbakan ve Dışişleri Bakanı görevini resmen üstlendikten iki gün sonra, ilk yurtdışı gezisi için İstanbul'a geldi.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Fener-Rum Patrikhanesini ziyaret etti. Fener-Rum Patrikanesinde çan sesleriyle karşılanan Papandreu, Fener-Rum Patriği Bartholomeos'a, bir çift kol düğmesi hediye ederken, Patrik Bartholomeos da konuk Başbakan'a kendi isminin yazılı olduğu gümüş bir tepsi sundu.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından yine çanlar eşliğinde patrikhaneden ayrılan Papandreu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk halkının kendisini iyi tanıdığını ifade ederek, 10 yıl önce İsmail Cem ile sıkı çalışarak iki ülke arasında anlaşmaları hayata geçirip, işbirliğinde yeni dönemi başlattıklarını anımsattı.

''10 yıl önce sıkı çalıştık. Türkiye, AB'ye aday ülke oldu'' diyen Papandreu, yine 10 yıl önce Yunan ve Türk halklarının yaşadığı feci depremlerde işbirliğine giderek mücadele ettiklerini söyledi.

Papandreu, Türk halkına karşı her zaman dürüst olduğunun bilindiğini, olumlu ihtimallerde ve gerçek problemlerde de dürüst ve açık davrandığını belirterek, şunları kaydetti:

''Kıbrıs konusunda çözüm bulmamız gerekiyor. Kıbrıs'ı bağımlılıklarından; AB'de yeri olmayan bölünme ve duvarlardan kurtarmamız gerekiyor. İkili ilişkilerimizde sınırlara ve toprak bütünlüğüne saygı duymamız gerekiyor. Bu sürdürülebilir ve iyi komşuluk ilişkilerin temelidir. Sorunlarımızı barışçıl tartışmalar yoluyla ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözmeliyiz. Başarılı olursak, diğer bir deyişle başarılı olmak için çok çalışırsak, bu bütün dünyaya bir işaret olacaktır. Bu barışın işareti olacaktır.''

Yorgo Papandreu, bunun, bölgede güç ve istikrarın hakim olduğu anlamına geleceğini söyledi.

İsmail Cem'in mezarına zeytin dalı

Papandreu, ziyareti kapsamında eski dışişleri bakanlarından İsmail Cem'in mezarını da ziyaret etti. Papandreu, ülkesinden getirdiği zeytin dalını İsmail Cem'in mezarına bıraktı.

 

Erdoğan ile bir araya geldi

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ile bir araya geldi. Başbakan Erdoğan'ın Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne de gerçekleşen görüşme, yaklaşık bir buçuk saat sürdü.
Görüntü alınmasına izin verilen görüşme, basına kapalı olarak yapıldı. 

  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler