Çenger'de HES sarmalı

Toros dağlarının eteklerindeki Çenger Deresi üzerine yapılmak istenen HES'e karşı çıkan Gençler Köyü sakinlerinin açtığı davada Danıştay, Antalya Valiliği'nin 'ÇED gerekli değildir' kararını bozdu. Köylüler 'kazandık' diye sevinirken, aynı HES için yeni bir ÇED süreci başlatıldı.

Çenger'de HES sarmalı
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 01.05.2014 - 09:48

Antalya'nın Konya'ya uzanan noktasında bulunan Akseki ve Manavgat ilçelerinin sınır noktasında yer alan Gençler Köyü'nün sakinleri, köylerinin içinden geçen Çenger Deresi üzerinde projelendirilen üç HES için 2011 yılından bu yana mücadele ediyor.

 

KURULUN İZNİYLE BAŞLADI

Gençler Köyü'ndeki gelişmeler, köylülerden habersiz şekilde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun 17 Mayıs 2007 tarihinde Kanyon Yenilebilir Enerji şirketine Çenger regülatörü ve HES'i için üretim izni vermesiyle başladı. Bu izne bağlı başlayan ÇED sürecinde Antalya Valiliği, 'Çenger 1-2-3 regülatörleri ve hidroelektrik santralleri' projesiyle ilgili 18 Aralık 2009'da 'ÇED gerekli değildir' kararı aldı. Karar, 10 gün sonra 28 Aralık günü ilana çıktı. Köylüler ise derelerine yapılacak HES'i, 1 Ağustos 2011 günü ancak bilgi edinme başvurusuyla öğrenebildi.

Köylüler Antalya Valiliği'nin kararının iptali istemiyle 19 Ağustos 2011'de dava açtı. Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi, davayı süre aşımı nedeniyle reddetti. Kararı temyiz eden köylüleri sevindiren haber Danıştay 14'üncü Dairesi'nden geldi. 14'üncü Daire 'ÇED gerekli değildir' kararının, bölgede yaşayan halka duyurusunun yapılmadığına hükmederek yerel mahkemenin kararını bozdu.

 

HERŞEY BAŞA DÖNDÜ

Köylülerin tam 'kazandık' dediği noktada Antalya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Çenger HES'leri için yeniden ÇED sürecini başlattı. Kanyon Yenilenebilir Enerji tarafından birinci aşaması tamamlanan ve işletmeye alınan proje ile ilgili İl Müdürlüğü'ne sunulan ÇED başvuru dosyası kabul edildi. İl Müdürlüğü, 15 Mayıs Perşembe günü projeyle ilgili olarak halkın katılımlı toplantısının yapılacağını ilan etti.

İl Müdürlüğü'nce kabul edilen ÇED başvuru dosyasında, proje alanında yaygın bir şekilde Akdeniz Kızılçam ormanları bulunduğu belirtildi. Raporda ayrıca Çenger regülatörüne 730 metre uzaklıkta, koruma alanı olarak belirlenen 'Muhafaza Ormanı'nın yer aldığı, bununla birlikte kültür varlığı olarak kayıtlarda yer alan Ali Köprüsü ile birinci derece arkeolojik SİT Kaletepe ören yerine yakın olduğu belirtildi.

 

KOMŞU KÖY AHMETLER'E DESTEK ZİYARETİ

Diğer yandan Gençler'in komşu köyü Ahmetler'de süren HES mücadelesine destekler de devam ediyor. Likya'nın Dağları ve Yaylaları adlı doğa grubu, Ahmetler'e düzenledikleri günübirlik yürüyüşle bölge halkının HES karşıtı mücadelesinin yanında olduklarını iletti.

Yürüyüşe, grubun kurucusu ve doğa rehberi Ömer Faruk Gülşen liderliğinde 150 kişi katıldı. Ziyarette köy sakini Mehmet Kocaakça, Ahmetler'in iki yıldır canını ortaya koyarak HES'e direndiğini söyledi. Kocaakça, verdikleri mücadeleyi şöyle anlattı:

"Ahmetler halkı, HES'in yapılmaması için geceli gündüzlü çoban ateşi başında nöbet tutuyor. Yurdundan kovulmak istenen Kızılderililer ya da Afrikalı zenciler gibi korkuyla yaşıyoruz. Debisi yetersiz olan dereye HES yapılmasına akıl ermiyor. Bilim, hukuk tanınmıyor. Vicdan kuruyor. Masa başında alınan yaşam haklarını, can pahasına koruyanlar yok sayılıyor. Ahmetler Köyü halkı, toprağındaki ormanın, suyun elinden alınmasına, hayvancılık ve tarımın yok edilmesine karşı yeniden kurtuluş savaşı veriyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler