Çeşme'de zaman makinesi
İstanbul'da nostaljik müzik yapan yer deyince ilk akla gelen yerlerden biri 45'lik. Fuat Akyol, 14 yıl önce mekanı açtığında "İyi müzik çalan yer yoktu" diyor: "Ben de kendi sevdiğim müziği insanlarla paylaşmak istedim. 60-70 ve 80'lerin müziğini çalmaya başladım. İnsanlar da doğru şeyleri görünce gelmeye başladılar."
Fuat Akyol’un kendisi tam bir nostaljik müzik tutkunu. Öyle ki dj kabinine geçtiğinde başka bir dünyada yaşamaya başlıyor, kimi zaman yemek yemeyi bile unutuyor. Akyol’un da, 45’liğin de elektiriği mekana gelenlerle tutmuş olmalı ki bugün iş adamından öğrencisine, doktorundan mimarına, sanatçısından gazetecisine çok geniş bir yelpazede müşteri kitlesine ev sahipliği yapıyor.
Kültürel buluşma
Özellikle gençlerin büyük bir keyif ve istekle gelip nostaljik şarkıları dinlemeleri ise başka bir açıdan sevindiriyor Akyol’u; “Bir zamanlar babalarının, annelerinin dinlediği şarkılarda onların duygularını keşfediyorlar” diyor. Hatta ailece gelenler, anneler ve babalar günü gibi özel günlerde anne ve babasıyla gelenler olduğunu anlatıyor: “Kızı ya da oğlu alıyor annesini geliyor. Onun döneminin müziklerini şimdi birlikte dinliyorlar. Ya da bir işadamı bir öğrenciyle buluşup konuşuyor. Öyle farklı ve geniş bir yelpazeden gelenler var ki, kuşak olarak da aynı şey geçerli. Tam bir kültürel buluşma oluyor.”
Çağan Irmak’ın “Issız Adam” filmiyle birlikte hakkında en çok konuşulan ve yazılan mekanlardan biri olmuştu 45’lik. “Filmden sonra bizi müze gibi görmeye başlayanlar oldu. O filimden sonra 45’liklerin satıldığı ve nostaljik şarkıların dinlenmeye başlandığı yanılgısına düşünler gibi” diyor Akyol. Neyse ki artık o çemberi kırıp dışına çıktıklarını ve gerçek dinleyici kitlesiyle yeniden buluştuklarını söylüyor.
45’liğin Nişantaşı ve Etiler gibi semtlerde açılması için de teklifler geldiğini ancak hiçbir zaman “cebindeki parayla adam sayıldığın yerlerde” olmayacağını vurguluyor Akyol. Kaygıları var, oralarda dinleyiciye istediği “duyguyu” veremeyeceğinin farkında. Bodrum gibi bir çok yazlık beldeden de teklif gelmiş Akyol’a. Onları da reddetmiş. Tek kabul ettiği yer Çeşme’deki Lemon Beach&Hotel olmuş. 11 Temmuz’da Ajda Pekkan ve Sezen Aksu Gecesiyle kapılarını açtı Çeşme 45’lik. Çeşme’de gece hayatının kulüp üzerine kurulu olduğunu, farklı bir ses getirilmesi gerektiğini söylüyor Akyol, “Bizim müziğimiz de dönem müziği ve duygu yüklü müzikler. Benim ticari bir kaygım yok. Olsaydı bugüne dek çok büyük yerler açar, büyük paralar kazanabilirdim. Ama o zaman ruhunu kaybederdi 45’lik. Onun için Çeşme dedim” diyor.
Ajda Pekkan, Sezen Aksu ve Nilüfer dışından 80’den yukarısını çalmıyor Fuat Akyol. Dönem müziği yapıyor. 60’ların, 70’lerin ve 80’lerin yerli ve yabancı müziklerini dinletiyor misafirlerine. “Bazen deniyorum” diyor: “90’ların herhangi bir parçasını çaldığımdan gelenlerin yüzü buruşuyor.”
Çeşme 45’lik de İstanbul 45’lik gibi devam edecek. Aynı konsept geçerli oradada. Dün Issız Adam’ın bilinmeyen müzikleri çalındı; Ayla Dikmen, Nil Burak ve Semiramis Pekkan’ın parçaları dinlendi. Bugünse ünlü koleksiyoncu Hakan Eren, 45’lik müzik kültürününen güzel örneklerini sunacak. Mekan yeni olduğu için Fuat Akyol zamanının çoğunu Çeşme’de geçiriyor şu günlerde. “İstanbul oturdu artık. İyi bir işletmecimiz de var. Ben bir süre daha böyle, bir orada bir burada olacağım” diyor.
İstanbul için de yeni projeleri var Fuat Akyol’un. “Salı günleri plak gecemiz olacak kışın. Çarşambaları benim gecem zaten. Perşembe günleri konsept gecesi. Ayrıca başka dj’lerin geceleri de olacak. Daha önce yapılan sanat müziği geceleri tekrarlanacak. Aynı şeyleri Çeşme’de de yapacağız” diyor.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!