CHP 29 ilde önseçim yapıyor

CHP Parti Meclisi (PM) 29 ilde üyelerle önseçim, 12 ilde eğilim yoklaması ve 40 ilde anket yaparak adaylarını belirleme kararı aldı. PM toplantısında partiden daha önce ihraç edilmiş olan Fikri Sağlar ve eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın dönüşüne "hayır" denildi.

Yayınlanma: 18.03.2011 - 11:34
Abone Ol google-news

CHP MYK öncesi gün akşam gece yarısına dek 12 Haziran seçimleri öncesinde illerde aday belirleme yöntemlerini netleştirdi. CHP PM de partiden daha önce ihraç edilenlerin geri dönüş isteklerini tek tek oyladı. Eski bakanlardan Fikri Sağlar ile Gürbüz Çapan’ın partiye dönmek için yaptığı başvuru, oy çokluğuyla reddedildi.


‘Koltuklarına ortak olmazdık’

Üyeliği reddedilen Sağlar, “CHP daha henüz büyük düşünmüyor. Hâlâ başka alışkanlıklarını devam ettiriyor. Ben de doğrusu buna üzüldüm. CHP yönetimi toplumun CHP’yi umut olarak gördüğünün pek farkında görünmüyor. Dar, küçük düşünüyorlar. Biz CHP’de kimsenin sandalyesinin ortağı olmazdık” dedi. Mersin’den aday olması beklenen Sağlar, bu konudaki soruya da “Bildiğim kadarıyla oralarda yapılan araştırmalarda benim aday olmam için tabanın talebi vardı. Mersinliler çok heyecanlıydı. Benim milletvekili olmak diye bir şartım da yoktu. Bu noktada bir açılma, genişleme, topluma güven verme, herkesi kucaklama doğrultusunda bir zihniyet değişikliğinin olup olmadığıyla ilgili bir değerlendirme yapmak gerekir. CHP’nin seçimlerden başarılı çıkmasını temenni ederim” yanıtını verdi.

 

Genel merkez önseçim yapılacak 29 ilde 9 kontenjan kullanacak. Bu iller ve kontenjan sıraları şöyle:

Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Aydın (2. sıra kontenjan)

Bolu, Çanakkale, Çorum, Denizli (2. sıra kontenjan)

Edirne, Kütahya, Manisa (2. sıra kontenjan)

Muğla (3. sıra kontenjan)

Niğde, Nevşehir, Sivas (2. sıra kontenjan)

Tekirdağ (1. sıra kontenjan)

Trabzon (1. sıra kontenjan)

Uşak, Aksaray, Karaman, Karabük, Osmaniye, Düzce, Kırklareli, Erzincan, Gaziantep (2. ve 4. sıra kontenjan)

Kastamonu, Kırşehir; Yozgat.

Muğla’da genişletilmiş delegelerle aday yoklaması, Edirne’de de basit aday yoklaması yapılması benimsendi. PM üyelerinden Ercan Karakaş, Atilla Sav, büyük kentlerde de ön seçim yapılması için önerge verdi. Ancak bu önergeye sadece 6 kabul oyu çıktı.

Erdoğan’ın karşısına Tekin

CHP PM 8-9 Nisan tarihlerinde toplanarak aday listelerini görüşecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in İstanbul’da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın karşısında aday gösterileceği bildirildi. Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın Tekirdağ, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin de Trabzon’da kontenjandan aday gösterilmesi bekleniyor.

CHP tüm büyük kentlerde merkez yoklaması kararı alındı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, kendi memleketi olan Tunceli’de adayları merkez yoklaması ile belirlemeyi yeğledi. Eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın seçim bölgesi Antalya’da da Baykal’ın önseçim isteğine karşın adayların merkez yoklaması ile belirlenmesi kararlaştırıldı. Büyük kentlerin de aralarında bulunduğu 12 ilde eğilim yoklaması yapılacağı kaydedildi. Kalan 40 ilde ise yurttaşların katılımıyla anketler yapılarak adayların belirleneceği öğrenildi.

CHP’de adaylık başvuruları bugün başlayacak ve 25 Mart tarihinde sona erecek. 30 yaş üzerindeki erkek adaylardan 3 bin lira, kadın adaylar ve 30 yaşın altındaki gençlerden 2 bin lira ve özürlülerden de 500 lira adaylık başvuru ücreti alınacak. Önseçim yapılan yerlerde ayrılan kontenjan sıralarından aday gösterilenler ise 5 bin lira ödeyecekler.

10 milyon broşür

Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu PM toplantısında “Kadın, çiftçi ve esnaftan az oy alıyoruz. Bu kesimlere çalışmalarda ağırlık verilmeli. Emeklilerde oy artışımız var. Esnafa aile sigortasından kendilerinin de yararlanacağına ilişkin broşür  dağıtacağız” dedi.

Kılıçdaroğlu, 10 milyon aile sigortası broşürü basıldığını vurguladı. Kılıçdaroğlu anayasa konusunda bir çalışma yürütüldüğünü, bunun ayrıntılandırılmasından sonra kamuoyuna açıklama yapılacağını da bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler