CHP 34. Olağan Kurultayı'na doğru

CHP, 17-18 Temmuz tarihlerinde Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştireceği 34. Olağan Kurultayı hazırlıklarını sürdürüyor.

CHP 34. Olağan Kurultayı'na doğru
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.07.2012 - 09:02

Kurultay nedeniyle Söğütözü'ndeki Genel Merkez binası parti bayraklarıyla süslenirken; üzerinde ''Benim iki büyük eserim var, biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi'' yazan Mustafa Kemal Atatürk'ün posteri asıldı.

Parti binasına yine aynı şekilde üzerinde ''CHP'li olmak bağımsızlık, özgürlük ve halk için yılmadan mücadele etmektir. Yolumuz bu onurlu tarihi yazanların yoludur'' yazan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun da posteri asıldı. Kentin değişik yerlerine de üzerinde Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafıyla ''Demokrasi ve Değişim Kurultayı'' yazan afişler yerleştirildi.
 

Bin 100'den fazla basın mensubu izleyecek

Kurultay için çok sayıda sanatçı, akademisyen, yazar ve bilim adamına davette bulunulduğu belirtilirken, kurultayı izlemek için bin 100'den fazla gazeteci, yazar, televizyon programcısı, sunucu ve basın çalışanının akredite olduğu bildirildi.

Salondaki müsabakalar ve Ramazan dolayısıyla hafta içi gerçekleştirilecek kurultayda, ilk gün başkanlık, ikinci gün ise Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için seçim yapılacak. Kurultayda 700'den fazla kişinin de çeşitli alanlarda görev alacağı ayrıca müzik ve halk oyunları gösterilerinin de gerçekleştirileceği kaydedildi.
 

Yüzde 10 imza şartı

34. Olağan Kurultay, 26 Şubat'ta gerçekleştirilen CHP'nin 16. Olağanüstü Kurultayı'nda kabul edilen yeni tüzüğe göre gerçekleşecek. Partinin yeni tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olabilmek için, üye tam sayısının en az yüzde 10'unun yazılı teklifi gerekecek. Başkanlık divanı önünde imza verme zorunluluğu ise bulunmuyor.

Yeni tüzüğe göre, şu anda 80 kişiden oluşan PM üye sayısı da 60'a inecek. PM'nin 8 asıl üyesi, bilim yönetim ve kültür platformu üyeleri içinden genel başkanın önereceği 12 kişi arasından seçilecek. Organ seçimlerinde yüzde 33 cinsiyet kotası, yüzde 10 gençlik kotası uygulanacak. Kadın ve gençlik kolları başkanları PM ve MYK toplantılarına katılabilecek ancak oy kullanamayacak.

Kurultayın ardından genel başkan, PM üyeleri arasından Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerini belirleyecek. Yeni tüzükte MYK üye sayısı da 17 olarak belirlenmişti.
 

Çarşaf liste benimsenmişti

Yeni tüzükte ayrıca organ seçimlerinde kural olarak tek ve ortak liste (çarşaf liste) benimsenmişti. Ancak gündemin çalışma raporu ve görüşmeler maddesine geçilmeden önce Kurultay üyelerinin onda birinin önerisi ve Kurultaya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla blok liste usulüyle seçimlerin yapılmasına karar verilebilecek.

Partinin eski genel başkanları, TBMM başkanlığı, başkanvekilliği ve bakanlık yapmış üyelerin yer aldığı ''Onur Kurulu'' oluşturulması da yeni tüzükte kabul edilmiş, kurul üyelerinin, aynı zamanda kurultayın doğal üyeleri olması da kararlaştırılmıştı.

Tüzüğe göre, bundan böyle parti programı ve tüzüğün değişiklik yapılması yetkisi de kurultayda olacak. Değişiklik önerilerini, genel başkan, parti meclisi veya Kurultay üyelerinin yirmide birinin yazılı vermesi gerekecek. Program ve tüzük değişikliklerinde karar yeter sayısı, Kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğu olacak.

33 Olağan, 17 olağanüstü kurultay

CHP tarihinde bugüne kadar 12 Eylül öncesinde 24 kurultay ve 8 olağanüstü kurultay; 12 Eylül sonrasında ise 9 kurultay ve 9 olağanüstü kurultay olmak üzere toplam 33 kurultay ve 17 olağanüstü kurultay gerçekleştirildi.

17-18 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek kurultay, 22-23 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. Olağan Kurultay'da Genel Başkan seçilen Kılıçdaroğlu'nun ikinci olağan kurultayı olacak.

Kılıçdaroğlu'nun başkanlık görevini yürüttüğü dönemde ise PM ve tüzük değişikliklerinin görüşüldüğü 15, 16 ve 17'nci olmak üzere 3 olağanüstü kurultay gerçekleştirilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler