CHP Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı mayın yasasını Anayasa Mahkemesi'ne götürmek üzere hazırlıkları sürdürdüklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Sanıyorum önümüzdeki hafta netleşir, Anayasa Mahkemesi'ne başvururuz" dedi.

CHP Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.06.2009 - 13:32

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu,  Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mayın yasasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylamasına ilişkin bir soruya Kılıçdaroğlu, kendilerine düşen görevin yasayı, Anayasa Mahkemesi'ne götürmek olduğunu söyledi.

Toplumun vicdanının bu yasanın kabul edilmesine onay vermediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, mayınlı arazilerin 44 yıllığına başkalarına verilmesine sıcak bakmadıklarını belirtti. ''Yasalar, genel ve evrenseldir. Ama bu yasa, birilerine belli bir araziyi vermek için düzenlenmiştir'' diyen Kılıçdaroğlu, hazırlıklarının devam ettiğini ve önümüzdeki hafta Anayasa Mahkemesi'ne başvurmayı planladıklarını bildirdi.
 

"İlke olarak karşı değiliz"

Kılıçdaroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasına ilişkin yasa tasarısına destek için kendisiyle yaptığı görüşmenin hatırlatılması üzerine, ilke olarak tam güne karşı çıkmadıklarını söyledi. Tasarıyla ilgili görüşlerini ve çekincelerini Bakan Akdağ'a ilettiklerini belirten Kılıçdaroğlu, tam gün çalışacak hekimlere ödenecek ek ödemenin, emekli aylıklarına yansımadığını, hekimin, çalışırken 5-6 bin lira, emekliye ayrıldıktan sonra bin-bin 200 lira aylık aldığını, bu uçurumun giderilmesi gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:
"Eğitim hastaneleri ve üniversitelerde eğitimin aksamaması için performans ile düz aylık arasında yüzde 20, yüzde 80 gibi ciddi bir açık var, bunun giderilmesini, düz aylığın yükseltilip, performansın düşürülmesi gerektiğini, böylece eğitim, araştırmaya daha fazla zaman ayrılmasının olanaklı olduğunu ifade ettik. Sadece hekimler için getirilen
sigortanın, tüm sağlık personeli için olmasını, böylece hasta haklarının daha fazla güvence altına alınabileceğini söyledik. Hastanın, hekimini seçme özgürlüğü dikkate alınarak, kişilerin arzu ettiklerinde, özel muaynahanelere gidebilmesinin yolunun açılmasını, hekimle hasta arasına para girmeyerek, sosyal güvenlik kurumlarının yaptığı anlaşma çerçevesinde, hekim seçme özgürlüğünün güçlendirilmesini talep ettik. Sayın Bakan, bunları not aldı, ilgili bakanlarla görüşeceğini söyledi. Halkımızın çıkarlarına uygun bir sağlık yasasının parlamentodan çıkmasını umuyoruz.''

 

"Sahte de olsa vahim"

Kılıçdaroğlu, Genelkurmay'da hazırlandığı iddia edilen "İrticayla Mücadele Planı" ile ilgili bir soruya ise kriminolojik araştırma sonuçlanmadan 'belge doğrudur ya da sahtedir' demenin mümkün olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu "Bunun saptanması çok kolay. Kriminoloji laboratuvarlarına gönderirsiniz, imza mı belge mi sahte, nerede, kimler tarafından yazıldığını ortaya çıkarmak çok kolaydır. Sanıyorum önümüzdeki günlerde ortaya çıkacaktır. Doğru da sahte de olsa ikisi de vahimdir. Hükümetin, ikisinin üzerine de kararlılıkla gitmesi gerekiyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon