CHP Ankara İl Kongresi’nde mükerrer imza tartışması

CHP Ankara İl Kongresi’nde mükerrer imza tartışması yaşandı. İtirazlar ve tartışmalar üzerine adayların belirlenmesi geç saatlere kadar sürdü. Delegelerden Tevfik Koçak’ın kadınlara hakaret içeren konuşması gerilime neden oldu. Kürsüye gelen bir kadın mikrofonu devirdi.

Yayınlanma: 17.02.2020 - 02:00
CHP Ankara İl Kongresi’nde mükerrer imza tartışması
Abone Ol google-news

CHP Ankara İl Kongresi’nde mükerrer imza tartışması yaşandı. Adaylığını açıklayan eski CHP Gençlik Kolları Başkanı Ayhan Yalçınkaya 65 imzayı bulamadı. Bunun üzerine CHP Parti Meclisi üyesi Ali Hikmet Akıllı tek aday olarak seçime girdi. 645 delegenin 496’sının oy kullandığı seçimde Akıllı, geçerli 315 oyun tamamını alarak Ankara İl Başkanı seçildi. Delegelerden Tevfik Koçak’ın kadınlara hakaret içeren konuşması gerilime neden oldu.  

CHP’nin 37. Olağan Büyük Kurultayı öncesi, il kongreleri kapsamında İzmir ve İstanbul’un ardından dün Ankara kongresi gerçekleştirildi. İzmir ve İstanbul’un aksine Ankara’daki kongrede iki isim başkanlık için adaylığını açıklarken, adaylıkların resmileşmesi için imza toplanması sırasında “mükerrer imza” tartışması yaşandı. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki kongrede divan başkanlığını eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin yaptı. Salondaki platformda “1920’den beri Ankara’dan başlar tüm zaferler” yazısı yer aldı. İstanbul kongresinde olduğu gibi Kılıçdaroğlu, Ankara kongresine de katılarak partililere seslendi. 

KADINLARDAN SERT TEPKİ

Faaliyet raporlarının okunmasının ardından söz isteyen delegeler kürsüden konuşmalar yaptı. Delegelerden Tevfik Koçak’ın, konuşması sırasında söylediği “Siyasetin işine, kışın güneşine, kadının işvesine güven olmaz” ifadeleri salonda tepkiyle karşılandı. Koçak’ın, sözlerini, “Bu Anadolu’nun her yerinde söylenir” diye savunması da salondaki gerilimi daha da tırmandırırken, kürsüye gelen bir kadın mikrofonu devirdi. Divanın müdahalesine karşın gerilim sürdü. Koçak da kürsüde kendini savunmaya devam etti. Bu sırada kürsüye doğru su şişesi fırlatıldı. 

İl Başkanı Rıfkı Güvener’in aday olmayacağını açıklamasının ardından CHP PM üyesi Ali Hikmet Akıllı ile eski CHP Gençlik Kolları Başkanı Ayhan Yalçınkaya adaylıklarını açıklamıştı. Kongrede parti tüzüğü gereği adaylık için delegelerin yüzde 10’unun imzası arandı. En az 65 delegenin imzasıyla yapılan başvurular sırasında “mükerrer imza verildiğine” yönelik tartışma çıktı. Tartışma ve itirazlar üzerine kongre divanı ara vermek zorunda kaldı. Yalçınkaya aday olmaya yetecek 65 imzayı bulamadı. 645 delegenin 496’sının oy kullandığı seçime tek aday olarak giren Akıllı, geçerli 315 oyun tamamını alarak il başkanı seçildi. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler