CHP, HSYK başvurusunu yaptı
CHP, HSYK düzenlemesinin dün akşam saatlerinde Resmi Gazete’ de yayımlanmasıyla birlikte, düzenlemeyi bu sabah Anayasa Mahkemesi'ne götürerek yasanın iptali ve yürütmeyi durdurma kararı için başvuruda bulundu.
Başvuru sonrasında CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hamzaçebi, "HSYK yasasıyla ilgili olarak, iptal ve yürütmeyi durdurma talebimizi içeren dilekçeyi biraz önce Anayasa Mahkemesi başkanlığını verdik. 46 maddelik yasanın toplam 23 maddesiyle ilgili olarak yürütmeyi durdurma ve iptal talebimiz var. HSYK yasası, Anayasa’nın 159 maddesinde yazılı olan 'HSYK, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik esaslarına göre kurulur' hükmüne açık bir şekilde aykırıdır" diye konuştu. Yasayla birlikte HSYK'nın Adalet Bakanı'nın emrine verildiğini ileri süren Hamzaçebi, "Bu yasayla HSYK, Adalet Bakanı’nın emrine verilmektedir. Bu kuvvetler ayrılığı ilkesine, mahkemelerin bağımsızlığı ilkesine açık şekilde aykırıdır" dedi.
"HUKUK DEVLETİ İLKESİNE AYKIRI"
Yasanın Resmi Gazete’ de dün akşam saatlerinde yayımlandığını ve bu sabah mesai saatiyle birlikte yürürlüğe gireceğini belirten Hamzaçebi, "HSYK’da görevli olan genel sekreter, genel sekreter yardımcıları, tetkik hakimleri, teftiş kurulu başkanı ve yardımcılarının görevleri sona erecek. Böylesi bir düzenleme, Anayasa’nın 2. maddesinde yazılı olan hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Çünkü hukuk devletinde, idarenin her türlü eylem ve işlevi, yargı denetimine tabidir. Görevi sona eren kişilerin başvurarak tekrar geri dönme hakları vardır. Açıkçası, yargı denetimini yok etmeyi hedefleyen bu düzenleme hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Yasada çok sayıda aykırılık var ve ben burada bir kısmını özetledim. İşte bütün bunları içeren talebimizi, Yüksek Mahkeme'ye ilettik. Kanun hiç bir zaman kötü niyeti korumaz" ifadelerine yer verdi.
"ULUSAL BİR KURULUŞUMUZ OLAN MİT'İN HERKES ÜZERİNE TİTREMESİ GEREKİR"
MİT yasasına ilişkin Hamzaçebi, "MİT yasası doğru değil. MİT ulusal bir kuruluşumuzdur. Herkesin üzerine titremesi gerekir. Siyasetin dışında bırakmak gerekir. Başbakanlar, kendi kişisel istekleri, arzuları doğrultusunda MİT'e görev vermeyi sağlamak üzere bir yasal düzenleme içerisine girmemelidirler. MİT'in ihtiyaçları olabilir. Bu ihtiyaçlar yasalarla karşılanabilir. Bu yasa hazırlığını biz, MİT'in ihtiyaçlarının karşılanmasının ötesinde bir hazırlık olarak gördük. Sayın Cumhurbaşkanı Anayasaya aykırı çok fazla düzenleme var diyecek hem de bunları Cumhurbaşkanı olarak Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyeceksiniz. Gereğini Anayasa Mahkemesi yapar diyerek topu, Cumhuriyet Halk Partisi'ne atması doğru değil. Gerekliyse, eski Cumhurbaşkanımız sayın Ahmet Necdet Sezer gibi Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açmaktır. CHP görevini yapsın. Cumhurbaşkanı görevini yapmayacak. Cumhuriyet Halk Partisi'nden görev yapması istenecek. Böyle bir şeyi kabul etmiyorum. Cumhurbaşkanlığı makamına saygınlığına bu gölge düşürmüştür. Dershane yasasında yine benzer bir düzenleme var. Bakalım sayın Cumhurbaşkanı nasıl bir tavır alacak. " diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke