'CHP olarak politikamızın merkezinde kadın var'

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''Kadının ekonomik ve sosyal hayattaki yerini iyileştirmek, ona hak ettiği değeri vermek, CHP'nin bütün programlarının ve projelerinin temelidir'' dedi.

Yayınlanma: 20.05.2011 - 12:30
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Sultanbeyli, Sancaktepe ve Çekmeköy kadın esnafı ile bir araya geldiği toplantıda, CHP olarak, politikalarının merkezine kadını koyduklarını söyledi. ''Kadının ekonomik ve sosyal hayattaki yerini iyileştirmek, ona hak ettiği değeri vermek CHP'nin bütün programlarının ve projelerinin temelidir'' diyen Hamzaçebi, dünya üzerindeki yaratılmış zenginliğin yüzde 90'ının kadınlar tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti. Hamzaçebi, ancak kadınların, çalışma hayatındaki, sosyal hayattaki yerlerinin, kendileri tarafından yaratılmış zenginlikle paralel olmadığını belirtti.

Bugün Türkiye'de kadınların, hem işveren olarak hem de ücretli çalışan olarak ekonomik hayattaki, çalışma hayatındaki yerlerinin son derece geri olduğunu dile getiren Hamzaçebi, ''Türkiye, bu konuda Ortadoğu ülkelerinden, Asya ülkelerinden, hatta Çin ve Afrika ülkelerinden geride kalmıştır. Bunu iyileştirip, tersine çevirmemiz gerekiyor. O nedenle CHP, bütçeden bütün vatandaşlar için yapılan harcamaların, kadınlar için etkisini ölçecek ve ona göre bütçe önerecek. Biz buna kadın bütçesi adını veriyoruz'' dedi.

Kadınların çalışma, ekonomi ve sosyal hayattaki hakettikleri yeri almaları için pozitif ayrımcılık yapacaklarını belirten Hamzaçebi, CHP'nin bunun ilk örneğini, bu seçim öncesinde ortaya koyduğunu belirterek şunları söyledi: ''Bizim milletvekili listelerimizde seçilebilecek sıralarda 38 kadın adayımız vardır. Yani, CHP'nin yeni parlamento döneminde siz değerli bayanları, kadınları temsil edecek yeri garanti 38 milletvekili olacaktır. Buna en az 38 demek daha doğru olacaktır. CHP'nin alacağı oy yükseldikçe, bu 38 sayısı artacaktır. Biz erkekler ne kadar bu konuda pozitif ayrımcılığı uygulayacağız, kadınların statüsünü, seviyesini yükselteceğiz desek de bunu kadınlar kadar iyi takip edemeyebiliriz. Sizlerin en iyi savunucusu yine sizlerin içinden gelen temsilciler olacaktır. CHP bu ayrımı, bu politik ayrımcılığı bu seçim öncesinde uygulamıştır.''

 

'Biz kadın işsizliğini çözeceğiz'

Türkiye'de işsizlik oranının, ''çalışma çağındaki nüfusun çalışabilir kısmının çalışmayanları'' olarak ifade edilen işsizliği temsil eden oranının yüzde 12'lerde olduğunu dile getiren Hamzaçebi, ''Bunun gerçekte bir kadın işsizliği olduğunu görüyoruz. Kadınlarımız çalışmak istediği halde erkeklere kıyasla daha az iş buluyor. Türkiye'deki işsizlik bir kadın işsizliğidir. Bu nedenle biz kadın işsizliğini çözeceğiz'' dedi.

Hamzaçebi, devletin milli eğitim konusundaki harcamalarının tüm vatandaşlar için olduğunu, elbette bunda kadın-erkek ayrımı gözetilmediğini belirtirken, ancak kız çocuklarının eğitimden yararlanma konusunda erkeklere kıyasla geride kaldığını anlattı. Hamzaçebi, ''Bu sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde değil, İstanbul'da da böyle. Kız çocuklar, Türkiye'de eğitim konusunda erkek çocukların gerisindedir. Bu eğitim açığını gidereceğiz. Genç kızlarımızın lehine düzenlemeler yapacağız'' diye konuştu. Türkiye'de işveren olmanın, hele esnaf olmanın, çalışan istihdam etmenin son derece zor olduğunu ifade eden Hamzaçebi, ''Bunun birinci nedeni vergiler yüksektir. Esnafın üzerindeki vergi olağanüstü yüksektir. Sigorta primi yüksektir. O nedenle bu yükü esnafımızın üzerinden almak, onu hafifletmek zorundayız. Bu yükü hafifleteceğiz. Gelir vergisi tarifesinde bir yumuşamaya gideceğiz'' dedi.

Bütün projelerin hayata geçirilmesi için öncelikle siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini ifade eden CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu ikisi olmazsa bütün bu saydığım şeyleri uygulama şansınız olmaz. Türkiye'de siyasi istikrarın olduğunu söylemek mümkün değildir. Eğer toplumun, seçmenin yüzde 20'ye yakın bir kesimi TBMM'de temsil edilmiyorsa ve bu temsil oranı içerisinde kadınlarımızın oranı yüksek değilse, siyasi istikrardan söz etmek mümkün değildir. Toplumun bütün kesimleri, bütün siyasi görüşler TBBM'de temsil edilmelidir ki siyasi istikrarın ilk önemli şartı gerçekleşmiş olsun. Seçim olursa bir ülkede demokrasi var demektir. Ama seçim varsa o ülkede mutlaka demokrasi bütün kurumlarıyla oturmuş demek değildir. Seçim, bütün görüşleri parlamentoya yansıtabiliyorsa bu sisteme biz gerçekten demokrasi deriz. Bütün görüşler, oraya yansımalı, dolayısıyla seçim barajının mutlaka indirilmesi zorunludur. Yüzde 10'luk seçim barajı, görüşlerin parlamentoya yansıması önündeki en önemli engeldir. Bunu mutlaka indireceğiz. Bunu mutlaka yüzde 5'lere kadar indireceğiz. Yüzde 10'luk seçim barajı Türkiye'de demokrasinin yerleşmesinin önündeki en önemli engeldir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon