CHP ve DSP şiddeti kınadı

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan ve DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş kadına yönelik şiddeti kınadı.

Yayınlanma: 24.11.2009 - 14:16
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Çocuk Hakları ve Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne (CEDAW) imza atan Türkiye'nin, tüm insanların eşit itibar ve haklara sahip olduklarını, her kadının ve kız çocuğunun can güvenliğini, haklarını, sağlığını koruma, erkeklerle kadınlar arasında tam bir eşitliğin gerçekleşmesini sağlama gibi yükümlülükleri bulunduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyetinin kurulması ile birlikte gerçekleştirilen devrimlerin, bir yandan kadının yurttaşlık hakları kazanmasını diğer yandan Türk toplumunun yapılanmasını sağladığını ifade eden Ayhan, "2828 sayılı yasa ve yönetmeliklerinde yer almasına karşın, AKP hükümetleri döneminde "kadınlar ve çocuklar için koruma evleri" yeterli düzeye çıkartılamamıştır. Sığınakların en önemli işlevi kadınlara can güvenliği sağlamaktır.

İlgililerin, Türkiye'de 9 bini aşkın sığınağın bulunması gerektiğine işaret etmelerine karşın, Türkiye'de hala 44 tane kadın sığınma evinin olması, AKP hükümetinin kadına bilinçaltındaki bakışının hala değişmediğinin bir sonucudur. Kadınlara karşı ayrımcılığı ve şiddeti kınıyor, kadınlarımızın bu mücadelesinde yanlarında olduğumuzu duyuruyorum" dedi.

"Şiddetin gerçek boyunu ortaya koyacak ciddi çalışma yapılmalı"

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş ise 25 Kasım'ın Birleşmiş Milletler tarafından "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü" olarak ilan edildiğini hatırlatarak "Şiddet kimden gelirse gelsin ve kime uygulanırsa uygulansın tasvip edilemez. Kadınlara yönelik olması ise asla kabul edilemez. Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadelenin oluşturulmuş olması önemli bir aşamadır. Birçok ülkede kadınlar hala temel insan haklarından dahi yararlanamamakta, ülkelerinin yönetim şekli ve politikaları bunu mümkün kılmamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kadınlara yönelik şiddet maalesef ki, artarak sürmektedir" dedi.

Türkiye'de kadınlara yönelik şiddetin gerçek boyutunu ortaya koyacak ciddi bir çalışma yapılması gerektiğine işaret eden Ağırbaş "Kadınların oluşabilecek herhangi bir şiddet durumunda haklarını nasıl arayabilecekleri, şiddetin önlenmesine ilişkin oluşturulan mekanizmalara nasıl başvuracakları, neler yapabileceklerine yönelik, haklarını arayabilecekleri bilinçlendirici çalışmalar yapılmalıdır. Söz konusu mekanizmaların işlerliği artırılmalı, kadına yönelik şiddete başvuranlara caydırıcı cezalar verilerek, kadınlarımızın yarınlara daha güvenle ve umutlu bakabilmelerinin yolu açılmalıdır" görüşünü dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler