CHP’de “anayasa” sancısı
60 maddelik “anayasa paketi”nin Meclis’ten çıkarılmasına olumlu bakan CHP, “önkoşul” olarak sunmasa da “tutuklu-hükümlü”milletvekili sorununun çözecek formül arayışını sürdürüyor.
AKP’nin, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda 4 partinin üzerinde uzlaştığı 60 maddelik paketi, “Meclis’ten geçirelim” önerisine bu hafta yanıt vermesi beklenen CHP’de, MHP’nin destek vermemesi, BDP’nin de “çekinceli” olması nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. Bu hafta içinde yapılacak MYK toplantısının ardından paket konusundaki tavrını netleştirecek olan CHP, bir yandan “AKP ile anayasa yapıyor” görüntüsü vermemek isterken, diğer yandan “tutuklu milletvetili sorununu çözümü” konusunda formül arıyor.
CHP MYK’de geçen hafta AKP’nin getirdiği, partilerin üzerinde uzlaştığı 60 maddelik anayasa değişikliği teklifinin yasalaştırılmasıyla ilgili teklifi değerlendirecek. Her hafta Çarşamba günleri toplanan CHP MYK’nin bu hafta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Hasdal Cezaevinde bulunan Ergenekon davasından hüküm giyen Teğmen Mehmet Ali Çelebi’nin nikah şahitliğini yapacak olması nedeniyle Perşembe günü toplanabileceği belirtiliyor. Ancak CHP’liler arasında ilkesel olarak “60 maddenin çıkarılmasına karşı çıkmayan” CHP’de, süreçle ilgili şu kaygılar dile getiriliyor:
AKP ile başbaşa kalmak: CHP’de, anayasa uzlaşma komisyonu çalışmalarının devam ettirilmesi görüşü benimsenirken, dört partinin üzerinde uzlaştığı 60 maddenin sadece AKP ile yasalaştırılması en önemli sıkıntıyı oluşturuyor. Geçmişte Başbakan Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağını kaldıran Anayasa değişikliğine destek vermesi nedeniyle, zaman zaman parti tabanı tarafından eleştirilen CHP yönetimi, kamuoyunda “AKP’ye destek” algısı da oluşturmak istemiyor.
Hükümlü vekil handikapı: CHP “ön koşul” olmamakla birlikte, “tutuklu milletvekili” sorununun mutlaka anayasa paketine dahil edilip, sonunun çözülmesini istiyor. Ancak MHP’nin ancak Balyoz davasından hüküm giyen Engin Alan’ı da kurtaracak formül ile ikna edileceğinin düşünen CHP yönetimi, ayrıca Ergenekon davasından yargılanan milletvekilleri Mustafa Balbay, Mehmet Haberal, Sinan Aygün ile İlhan Cihaner’in hüküm giyme olasılığını da dikkate alarak “hükümlü milletvekili”ni de kurtaracak çözüm arayışına girdi. CHP; bu sorunun “geçici madde” ile çözülmesini isterken, geçen haftaki görüşmelerde “Komisyonda 4 parti uzlaşırsa olabilir” açıklaması yapan AKP’ye de bu konuda güvenemiyor.
Başkanlık endişesi:CHP’nin anayasa değişikliği konusundaki en büyük endişelerinden biri ise AKP’nin hala “başkanlık sistemi” önerisini çekmemesi oluşturuyor. CHP’liler, AKP’nin 60 maddelik paketi, Meclis’ten kendilerinin de desteğiyle geçirdikten sonra, “Başkanlık sistemi”ni de içeren kendi önerilerini Meclis’e getirip, “refernduma” sunacağı endişesini taşıyor.
2010 sıkıntısı:CHP’de 60 maddelik anayasa değişikliğine “destek” açıklamasının en önemli nedenlerinden birini 2010 yılında Anayasa referandumunda aldıkları pozisyon oluşturuyor. 2010 değişikliğinde, içinde CHP’nin de destek verdiği düzenlemeler olmasına karşın, özellikle “yargı”da dönüşüm yolunu açtığı için referandumda “hayır” oyu kullanılmasını isteyen CHP yönetiminin, bu durumu kamuoyuna anlatmakta zorlandığına işaret ediliyor. Komisyonda uzlaşılan 60 maddenin büyük bölümünü “temel hak ve özgürlükler”in oluşturduğu ve 4 partinin de üzerinde uzlaştığına dikkat çeken CHP kaynakları, buna karşı çıkmaları durumunda yine kamuoyuna anlatmakta güçlük çekileceğini belirtiyorlar.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Bir acayip Türkiye hikâyesi