CHP'de tüzük komisyonu çalışmalarına başladı
CHP'de 16. Olağanüstü Kurultayı için oluşturulan "tüzük hazırlık komisyonu", 89 üyesiyle genel merkezde çalışmalarına başladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, toplantının açılışında yaptığı konuşmada salondakileri Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu adına da selamlarken, "Bugün, buraya tarihi bir görev yapmak üzere geldiniz. Partimizin Anayasası olarak kabul edilen tüzüğümüzün, aksayan yanlarını düzeltmek, işlemez hale gelen kimi maddelerini çağdaş hale getirmek bir çalışma yapmak üzere geldiniz. Bu çalışmanın sağlıklı sonuçlar vermesi halinde, partimizin iktidarı önündeki bir engeli kaldıracağımıza yürekten inanıyorum" dedi.
Bu toplantının Türkiye'de çok garip olayların gerçekleştiği dönemde yapıldığını ifade eden Matkap, Uludere olayına değinerek, bunun AKP'nin 10 yılda Türkiye'yi getirdiği noktayı gösterdiğini, MİT'in, İçişleri Bakanlığı'nın ve Genelkurmay Başkanlığı'nın bu olayda sorumluluk almadığını ve büyük bir boşluk yaratıldığını belirtti.
MİT Müsteşarının özel yetkili savcı tarafından ifadeye çağrıldığını anımsatan Matkap, bu durumdan Bakanların ve Başbakan'ın habersiz olduğunu belirtti. Matkap, "Adalet Bakanının adı Sayın Sadullah Ergin, İçişleri Bakanının adı Sayın İdris Naim Şahin, Başbakanın adı Sayın Recep Tayyip Erdoğan. Acaba, bunlar dışında ya Türkiye'de ya da Türkiye dışında yerleşik bir başka Adalet, İçişleri Bakanı, bir başka Başbakan var mı? Bu sorulara bir an önce yanıt verilmeli. Ve ya bütün bu gelişmeler devlet içinde bir takım ayrışmalara mı işaret ediyor" diye sordu. Matkap, Türkiye Devletinin hiçbir dönemde bu kadar "zafiyetlerle" karşı karşıya kalmadığını da sözlerine ekledi.
AKP'nin tarihinde Kubilay'ın başını kesmek var
CHP'nin tarihinin gerçekten zengin olduğunu, CHP tarihinde Kurtuluş Savaşı, çağdaş bir devlet kurmak, ülkeyi demokrasiye götürmek olduğunu ifade eden Matkap, "Ama ben merak ediyorum AKP tarihinde ne var diye, bir 31 Mart Vakası bir de Menemen Vakası var. AKP'nin tarihinde irtica adına Derviş Mehmet'in başlattığı bir hareket var, irtica adına Asteğmen Kubilay'ın başını kesmek var, bunların tarihinde bunun dışında bir şey yok" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın "dindar nesil yetiştireceğiz" açıklamalarını da eleştiren Matkap, Başbakan Erdoğan'ın "maskesinin düştüğünü" ifade ederek, "Sayın Başbakan, bugüne kadar hep 'demokrasi bizim için araçtır' dedi, bu konuda gerçekten samimi ve içtenmiş. Devletin önemli kurumlarını kontrol altın alana kadar demokrasiyi gerçekten araç olarak kullandı" dedi. Bu söylemin, "çok riskli ve tehlikeli" bir söylem olduğunu belirten Matkap, "Bu söylem bize demokrasinin önünde çok önemli barikatların olduğunu gösteriyor. Bunun yanında Meclis iç tüzük arayışları da bunu doğruluyor" dedi.
'CHP iktidarının önünde iç işleyişinden kaynaklanan engeller var'
Matkap, kamuoyunda ciddi bir tedirginlik olduğunu söylerken, "Acaba bunu nasıl engelleriz? Bunu tek engellemenin yolu CHP'nin iktidar olmasıdır. Ama uzun bir dönemdir enerjisini iç tartışmalara harcayan ve 33 ilde milletvekili olmayan bir CHP'nin iktidar olması kolay bir şey değil. CHP'nin iktidarının önünde iç işleyişinden kaynaklanan kimi engeller var. İşte bugünkü çalışmamız iç işleyişimizden kaynaklanan sorunların asgariye indirilmesi için önemli fırsatlar yaratacaktır" diye konuştu.
6 bölümde toplandı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, tüzük değişikliği konusunda CHP örgütlerinin ve meclis grubunun eğilimini tespit ettiklerini belirterek, beklentilerin 6 bölümde toplandığını kaydederek, bunların; parti içi demokrasinin güçlendirilmesi, milletvekili adaylarının demokratik yöntemle belirlenmesi, il ve ilçe başkanlığı ile genel başkanlık adaylığı için yüzde 20'lik imza destek oranın düşürülmesi, yönetim kurulları ve Parti Meclisi (PM) üyesi seçiminde çarşaf liste yönteminin uygulanması ve üye sayılarının indirilmesi, MYK'nin oluşumu ve işleyişiyle ilgili beklentiler olduğunu kaydetti.
Matkap, komisyon üyeleriyle, CHP Merkez Yönetim Kurulu'nun gözetimde yaklaşık 9 aydır devam eden çalışmaların sonucu ile 362 kurultay delegesinin tüzük değişikliği taleplerinin metnini paylaşırken, bu öneriler ile komisyon üyelerinin düşüncelerinin daha sonra bir taslak haline getirileceğini kaydetti. Matkap, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise saat 16.00 itibariyle, toplantıya katılarak, toplantıyı kendisinin yöneteceği belirtti. Matkap, MYK'nin tüzük önerilerinin 20 maddede değişiklik içerdiğini, 22 madde de çeşitli düzenlemeler önerildiği ifade etti. Buna göre, 8. maddedeki değişiklik ile üyeliklerle ilgili yönetimin adrese dayalı bir biçime dönüştürüldüğünü, 9 maddede 3 ay olan aday üyelik koşulunun kaldırılmasının önerildiğini belirtti.
12. madde
Matkap, MYK'nın tüzük taslağında; 362 delegenin gündeminde de yer alan ,"doğrudan üye yazımı"nı içren 12. maddenin "daha gerekli haller için kullanılmasının" önerildiğini belirtti. Muhalifler, 12. maddeyle "partiye üye olanların, kongre ve seçim takviminin ilanından önceki 3 ay içinde ilk kongre ve önseçimlerde seçme hakkından yararlanmamasını" isterken, Matkap seçilmiş ilçe kongre üyelerinin, kongrelerde oy kullanabilmelerinin değerlendirileceğini söyledi.
23. maddeyle de ilçe ve merkez organlarında görev alabilmek için parti içi eğitimin zorunlu hale getirildiğini, ilçe örgütünün ayrı bir birim olarak tüzükte yer almasının önerildiğini kaydetti. 29. maddede, ilçe yönetim kurulunun görev dağılımında bir ilçe sekreterliğinin ihdas edilmesinin önerildiğini, 33. madde de il yönetim kurulu görev dağılımında il sekreteri, il saymanı ve eğitim sekreteri seçiminin getirilmesi, il yönetim kurulu üye sayılarının ise arttırılmasının önerildiğini belirtti.
'PM üye sayısının 607a indirilmesi'
Matkap, MYK'nın tüzük taslağında 37. maddede şu an 80 olan Parti Meclisi (PM) üye sayısının 60'a indirilmesinin önerildiğini belirtti. Tüzüğün 41/a maddesinde de kadın ve gençlik kollarının ayrılması yönünde ayrı bir maddenin ihdas edildiğini belirten Matkap, 42. maddeyle "gençlik kotasının" önerildiğini ifade etti.
48. Madde'de uzlaşı
Matkap, CHP'li muhaliflerin değişiklik talep ettiği 48. madde de 5 yeni değişiklik önerildiğini ifade ederken, il ve ilçe kongresine sunulacak yönetim kurulu faaliyet raporlarının en az 7 gün önce delegelerin bilgisine sunulmasının muhtarlık bölgesi kongre delege seçimlerinde üyelerin 3 ay önceki parti kütüğünde yer almasının koşul hale getirildiğini, "muhtarlık temsilcisi" ibaresinin "delegelik" olarak değiştirildiğini belirtti.
Matkap il ve ilçe kongrelerinde aday olabilmek için üye tam sayısının daha önce yüzde 20'si olan oranın yüzde 10'a indirilmesinin, seçimlerde çarşaf listenin asıl olmasının önerildiğini belirtti. MYK'nın 48. maddedeki bu önerlileri, muhaliflerin öneriyle uyuşuyor.
54. madde: Genel Başkan Çağrı gündemlerini birleştirebilecek
Matkap, olağanüstü kurultay gündeminin belirlenmesine ilişkin olan, tartışmalı 54. maddeyle ise MYK ile 362 delegenin önerisini "birleştiren" bir düzenleme getirildiğini belirterek, 54. madde de 2 değişiklik önerisi sunulduğunu ifade etti. Bu önerilere göre, "birden fazla olağanüstü kurultay çağrısı olması halinde genel başkanın bu çağrının gündemlerini birleştirebilecek" ve "olağanüstü kurultay çağrısıyla genel başkan kendi gündemiyle bir çağrı yapabilecek ve iki gündemi birleştirilebilecek".
Genel Başkan adaylığı için yüzde 10 üye yetecek
Matkap, 55. maddede 3 değişikliğin önerildiğini belirterek, buna göre kurultayda genel başkan aday olabilmek için üye tam sayısının en az yüzde 20'si yerine, yüzde 10'nun oy vermesinin yeterli olacağını, divan önünde imza tam koşulunun kaldırıldığını, ayrıca PM seçimleri için çarşaf liste yönteminin öne çıkarıldığını belirtti. MYK üyelerinin 55. madde için önerdiği bu değişiklikler yine muhaliflerin tüzük taslağında yer alıyor.
Matkap, 56. madde de "Onur Kurulu" önerildiğini belirterek, geçmişte partide önemli görevlerde bulunmuş, genel başkan, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve diğer görev yapmış olan kişilerin, en az yılda bir defa toplanıp, hem parti, hem ülke gündemini kendi arasında tartışmasının sağlanacağını ifade etti.
58. madde: milletvekili aday seçimlerinde merkez yoklaması öne çıkıyor
Matkap, her iki tüzük taslağında da yer alan bir madde olan 58. madde de Milletvekilliği seçimleri için aday belirleme yönteminin değişmesinin önerildiğini kaydetti. Matkap, bu "hassas" maddeyle ilgili kendi düşüncesini açıklamak istediğini ifade ederken, CHP'nin güçlü olmadığı yerlerde sonuç alabilmek için ağırlıklı olarak "merkez yoklaması" yönteminin tercih edilebileceğini belirtti. Matkap, söz konusu bölgelerde yapısal zafiyetlerin giderilmesinin ardından ön seçim yapılabileceğini söylerken, maddeye "merkez yoklamasıyla belirlenecek üye oranı yüzde 30'u geçemez" ifadesinin eklenebileceğini belirtti. 362 delegenin tüzük taslağında ise, "TBMM seçimleri için adaylar bütün seçim çevrelerinde ön seçimle belirlenir" ifadesi yer alırken, merkez yoklaması yönteminin ise milletvekili tam sayısının yüzde 10'unu geçmemek üzere kullanılabileceği yer alıyor.
Kadın ve kadın gençlik kotası
Matkap, tüzüğe 61/a şeklinde bir maddenin eklenerek, yüzde 25'lik kadın kotasının sadece yönetimlerde değil, il genel meclisi, belediye meclisi, kongre ve kurultay delegeleri seçimlerinde de uygulanmasının, 61/b'de de gençlik kotasının önerildiğini, gençlik yaşının da 35 olarak öngörüldüğünü belirtti. 69. maddeyle de Yüksek Disiplin Kurulu asıl üyelerinin dört tanesinin hukukçu olmasının zorunlu hale getirildiğini ifade etti.
Hazine yardımı: Merkezi bütçe durumu göz önünde bulundurulacak
Matkap, 80. maddede ise, "Partinin aldığı hazine yardımının illerdeki seçmen sayısı, alınan oylar ve merkezi bütçe durumu göz önünde bulundurularak il ve ilçe örgütlerine gönderilmelidir" yönünde bir önerinin olduğunu belirterek, bunun da "zenginleştirilmesi" gerektiğini belirtti. Muhaliflerin taslağında ise hazine yardımının en az yüzde 40'ının il ve ilçe örgütlerine gönderilmesi isteniyor. Matkap, 83. maddeyle de yine hazine yardımının en az yüzde 10'unun eğitim için ayrılmasının öngörüldüğünü, 83/a maddesiyle de partiye ait tüm bilgilerin arşivlenmesi için bilgi depolama merkezinin kurulmasının önerildiğini kaydetti.
39. madde: MYK modeli kalıyor
Matkap, 362 kurultay delegesinin tüzük değişikliği önerilerinin bir kısmının bu önerilerle örtüştüğünü ifade ederken, üyelere muhaliflerin taleplerine ilişkin de bilgi verdi. Matkap, muhaliflerin, "Genel Başkan tarafından atanan Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK), PM tarafından belirlenmesi" yönünde bir değişiklik istediği, 39. maddeye değinirken, şu an yürürlükte olan maddeye göre genel başkanın PM üyeleri arasından, 14 kişilik bir atama yaptığını belirtti. Daha önce ise MYK'nın PM üyeleri arasından seçimle oluştuğunu kaydeden Matkap, "Bu madde son dönemlerde en çok tartışılan maddelerden biri. Önceki genel başkanımız bu maddeniz korunmasından yana. Genel Başkanımızla konuştum bu madde hakkında, 'bu maddeyi yaklaşık bir yıldır uyguluyoruz, ne düşünüyorsunuz?' diye. Kendisi, 'bu modeli bir müddet daha kullanım, aksayan yanlarını yeniden değerlendiririz' dedi. Önümüzdeki olağan kurultaya kadar biraz daha bu modeli gözlemleyelim, çünkü daha çok Bakanlar Kurulu modeliyle bu anlayış buraya taşınmış. Kendisinin yaklaşık düşüncesi bu" diye konuştu.
'Yüzde 20 delege oranını desteklemiyorum'
49. maddeyle ilgili olarak ise, şu an yürürlükte olan tüzükte il ve ilçe olağanüstü kongrelerinde seçimi öngören bir olağanüstü kongre toplayabilmek için delege sayısının salt çoğunluğunun oyunun gerektiğini ifade eden Matkap, 362 delegenin talebine göre, bu oranın yüzde yirmiye indirmek istendiğini ancak kendisinin bunu desteklemediğini kaydetti. Matkap, 54. maddede de seçimli olağanüstü kurultay toplanması için yine salt çoğunluk oranının yüzde 20'ye çekilmesinin önerildiğini belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke