CHP'den 12 Eylül teklifi

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra çalışmadan alıkonulan, kapatılan ve münfesih sayılan mesleki dernek ve kuruluşların yeniden açılması ve Hazine'ye devredilen taşınmazlarının iadesi için kanun teklifi verdi.

Yayınlanma: 09.12.2011 - 07:12
Abone Ol google-news

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, TBMM Başkanlığı'na, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden Sonra Çalışmadan Alıkonulan, Kapatılan ve Münfesih Sayılan Mesleki Dernek ve Kuruluşların Yeniden Açılması ve Hazineye Devredilen Taşınmazlarının İadesi Hakkında Kanun Teklifi'ni sundu.
 

Gerekçe

Teklifin gerekçesinde, 12 Eylül askeri darbesi sonucunda, siyasi partiler, sendikalar, derneklerin kapatıldığı ve mallarına el konulduğu belirtilerek, "Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'nun bile statüleri değiştirilmiştir" denildi.

Teklif ne getiriyor?

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle: 12 Eylül 1980 tarihinden sonra, çalışmadan alıkonulan, kapatılmasına karar verilmiş ya da münfesih sayılan mesleki dernek ve kuruluşlar, Genel Yönetim Kurulu üyelerince aynı ad, rumuz, amblem ve son tüzük hükümlerine göre yeniden açılacak.
 

En geç 3 ay içerisinde kurumlara geri verilecek

Bu durumda çalışmadan alıkonulan, kapatılan ve münfesih sayılan mesleki dernek ve kuruluşların Hazine'ye devredilen taşınmaz malları, iade tarihindeki durumlarına ve değerlerine göre işlem görerek, dernek yada kuruluşların açılmasına karar verildiği tarihten başlayarak en geç 3 ay içerisinde Hazinece ya da Hazine tarafından tahsis edilen kurumlarca geri verilecek.

Çalışmadan alıkonulan, kapatılan ve münfesih sayılan mesleki dernek ve kuruluşlar açıldığında ilk Genel Kurul toplantısına kadar görev yapmak üzere, kapatılmadan önceki son Genel Yönetim, yürütme, denetim ve onur kurulları yetkili olacak. Dernek Tüzüğünün 5253 Sayılı Dernekler Kanunu hükümlerine uyumlu hale getirilmesine ve Derneğin yeniden tüzel kişilik kanmasına ilişkin işlemleri aynı kurullar yürütecek. Açılan mesleki dernek ve kuruluşları ilk genel kurul toplantılarını, açılıştan başlayarak en geç 6 ay içerisinde son genel kurul delegeleri ile yapmaları zorunlu olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler