CHP'den Başbuğ önerisi
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanabilmesi için yasa önerisi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, TBMM Başkanlığı'na, "Yargıtay Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"ni sundu. Öneriyle Yargıtay Kanunu'nun 27. maddesinin 1. fıkrasının 2. bendi değiştiriliyor. Buna göre, Anayasanın 148. maddesinde belirtilen Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılanacak kişilerle ilgili soruşturmanın yapılması, iddianamenin düzenlenmesi ve bahsi geçen kişiler hakkındaki iddiaların görevleriyle ilgili olup olmadığına karar verilmesi görev ve yetkisinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilmesi amaçlanıyor.
Öneri ne getiriyor
Öneri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının görevleriyle ilgili madde de değişiklik yapıyor. Görev "Anayasa Mahkemesi'nde Cumhuriyet Savcılığı görevini yapmak ve bu görev doğrultusunda Anayasanın 148. maddesinde belirtilen Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılanacak kişilerle ilgili soruşturma yapmak, iddianame düzenlemek ve suçun bu kişilerin görevleriyle ilgili suç olup olmadığı konusunda çıkacak uyuşmazlık hakkında karar vermek" diye tanımlanıyor.
Gerekçe
Önerinin gerekçesinde, 12 Eylül 2010 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 148. maddesinde yeni düzenlemeler yapılarak, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanı ile Jandarma Genel Komutanı hakkında görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılama yapılacağı hükme bağlandığına dikkat çekildi. Gerekçede şu ifadeler yer aldı: "Buna rağmen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında CMK 250. maddesiyle yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturmaya başlanılarak Başbuğ hakkında mahkeme tarafından tutuklama kararı verilmesi telafisi mümkün olmayan zararlar doğurmakta, bu durum kamuoyunda tartışmalara neden olmakta ve bu konuda Yargıtay Kanunu'nda boşluk bulunduğu şeklinde yorumlar yapılmaktadır. 2010 tarihinde yapılan Anayasa değişikliği paralelinde 6216 sayılı Kanun ile Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri yeniden düzenlenmiş; ancak, bu doğrultuda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın görevlerini belirten Yargıtay Kanunu'nda değişiklik yapılmamasının bu tereddütlere neden olduğu şeklinde yorum ve açıklamalar yapılmıştır. Bunlar karşısında, Yargıtay Kanunu'nun 27. maddesinin 1. fıkrasının 2. bendinde bir düzenleme yapılarak tereddütlerin giderilmesi amaçlanmıştır."
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Ölü ve yaralılar var!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!