CHP'den Erdoğan'a: Bu kriz sizin kriziniz değil

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MYK toplantısının ardından gündemi değerlendirdi. Öztrak, 'Bu kriz bizim krizimiz değil' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi.

Yayınlanma: 17.09.2018 - 15:39
Abone Ol google-news

<video:1085478>

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak MYK toplantısının ardından bir basın toplantısı gerçekleştirerek gündemi değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bu kriz bizim krizimiz değil' sözlerini eleştiren Öztrak, "Evet bu kriz sizin kriziniz değil, bu kriz sizlerin sırtına çöktüğünüz milletimizin krizidir" dedi.

<haber-dikey:1084925,1081485,1084848>

 Yeni eğitim ve öğretim yılını kutlayarak sözlerine başlayan Öztrak'ın açıklamaları şöyle:

 ÖĞRETMENLER İÇİN MESLEK YASASI

 Meclis açılı açılmaz ilk işimiz bir Öğretmen Meslek Yasası'nı Meclis'e sunmak olacak. Ek göstergenin 3600 olması ve öğretmenler gününde bir maaş ikramiye verilmesi hususu olacak. Öğretmenlerimizi sözleşmeli öğretmen baskısından bir an önce kurtarmak istiyoruz.

 ÜZERİNDE DURULMASI GEREKEN HUSUS

İşsizlik sürekli artıyor. Genç işsizliğin yüzde 19'u aşması da üzerinde durulması gereken bir husus.

 POS CİHAZLARI

Bankaların dağıttığı pos cihazı 1 milyon 700 binden 1 milyon 600 bine düşmüş. Bu yüzde 7'ye yakın bir azalma demek. Bütçe açığı artarken, faiz giderleri 50 milyarı geçti. Aslıdna ekonomide tüm göstergeler hızla kötüye doğru gidiyor.

 BU KRİZ SİZİN KRİZİNİZ DEĞİL

Tek adam geçen hafta TESK Genel Kurulu'nda 'Bu kriz bizim krizimiz değil' dedi. Evet, sizin kriziniz değil. Bu kriz, sofrasına iki günde bir et yemeği koyamayan 29 milyon yurttaşımızın krizidir. Evet bu kriz, bir ay içinde aldığı yumurta yüzde 20 zamlanan, son iki ayda kullandığı elektriğe yüzde 18, doğalgaza yüzde 14 daha fazla para ödemek zorunda kalan Ayşe teyzemizin krizi. Bu kriz, faturayı görünce ay sonunu getirebilmek için aldığı malları kasada bırakmak zorudna kalan Ali Rıza amcanın krizidir. Bu kriz, işini korumaya çalışan işçinin emekçinin, iş yerini kurtarmmaya çalışan esnafın, fabrikasını kurtarmaya çalışan sanayicinin krizi. Bu kriz, gübre fiyatları ile ürün fiyatları arasında ezilip kalan, önümüzdeki yıl arazisini nasıl ekeceğini düşünen çiftçimizin krizidir. Evet bu kriz sizin kriziniz değil, bu kriz sizlerin srtına çöktüğünüz milletimizin krizidir.

 UÇAK ELEŞTİRİSİ

Saraylarda oturuyorlar, smoothieleri içiyorlar, ama son bir şey yaptılar ki bu her şeyin tuzu biberi oldu. Türkiye'ye Katar bir uçan saray hibe etmiş. Millet krizde inim inim inlerken onlar bir uçan saray almak için gerekli girişimlerde bulunmuşlar. Katar Emiri de demiş ki ben bu uçağı size satmam, hibe ederim. Bu ülkenin Katar'ın hibesine ihtiyacı yok! Bu ülkenin yöneticilerinin uçan saraylarla sağa sola gitmelerine de ihtiyaç yok! Bu iktidarın sabahlara kadar ağzından düşürmediği yerlilik-millilik nerede kaldı? Bu mu millilik?

 Kamu özel işbirliği projelerine devam edeceğiz diyorlar. Niye? Bu projeler aslında sizin dolarla garanti verdiğiniz, yandaş holdinglerinize sunduğunuz birtakım projeler. Bunun sebebi, yandaş holdingler kar etmeye devam etsin mesele budur.

 "HAVAALANI AÇILIŞININ GECİKMESİNE BAHANE ARIYORLAR"

 Bir de bu uçan sarayın ineceği havaalanı meselesi var. Önce bu havaalanının pistlerinin çöktüğünü duyduk, sonra ihalelerde sorun oldu. Şimdi orada emekçiler ayakta. İnsanca çalışma şartları istiyorlar, üzerlerine TOMA'larla gidiliyor. Gözaltına alınıyorlar... Bu havaalanının açılışı 29 ekime yetişmeyecek. İktidar bu gecikmeye bahane arıyor. Kim ne yaparsa yapsın bir tane sorumlu vardır. O da 'tek adam'

 VARLIK FONU ELEŞTİRİSİ

 Bu ülkenin elde kalan son gümüşlerinin devredildiği bir Varlık Fonu var. Önce kendini, sonra damadını atadı buraya. Varlık Fonunu birlikte yönetecekler, bu kamu yönetiminde daha önce görülmemiş bir olay. Varlık Fonuna patron olmayı, milletin derdine derman olmaya tercih etti. Bu ancak ortadoğu ülkelerinde görülen bir tablodur. Türkiye'nin dünyadaki başarısız devletler ligine düşmesine ramak kalmıştır.

 100 günlük icraat programı açıkladılar, tutmadı. Yeni ekonomi modeli dediler, olmadı. Türk lirası çökmeye, faiz coşmaya devam etti. Enflasyon aldı başını gitti. Hadi bu sefer dediler, biraz aspirin tedavisiyle işi götürelim, o da tutmadı.

 Geçtiğimiz hafta, dolarla yapılan sözleşmeleri TL'ye çeviren bir yasal değişmeyi açıkladılar. Açıkladılar ama, bununla ilgili tüm belirsizlikler sürüyor. Bu sabah Ankara Belediyesi bir açıklama yaptı: Vatandaşın kartında bulunan doğalgaz kontörlerini türk lirasına çeviriyoruz. Bu düzenlemenin söylediği şey: Bundan sonra doğalgaza yapılacak zamlar anında vatandaşa yansıyacak. Bunun söylediği şey budur. Bir iş yaparken bir başkasını bozuyorlar, ortaya atılan cin fikrin ekonomide bir saatli bomba etkisi yapacağı düşünülemiyor. Bu şekilde bu işin gitmesi mümkün değildir, iktidarı kendilerine bir çeki düzen vermeye çağırıyorum. Bu orta vadeli program da aspirin tedavisinden ibaret olursa, bu milletimize çok ciddi bedeller ödetir.

 Biz bu krizin başında 13 tane madde önerdik. Bu 13 maddedeki düzenlemelerle ekonomide gerekli güveni sağlamaları mümkün. OVP, vatandaşa, tüketiciye, yatırımcıya bir umut vermeli. Ekonomiye güveni tekrar sağlamalı, ayakları yere basmalı.

 Artık ekonomi için yapılmış olan bir OVP de piyasalarda beklenen toparlanmayı sağlamaz. Türkiye'de demokrasiye olan bağlılığını, insan haklarını, basın özgürlüğünü güçlendirecek reformların da bir an önce kamuoyuna açıklanması gerekir.

 "FAİZE SEBEP ARIYORSANIZ, UÇAN SARAYIN AYNASINA BAKIN"

 Hatırlayacaksınız, 24 hazirandan önce "bu kardeşinize yetkiyi verin, bu faizle nasıl uğraşılacak onu göreceksiniz" dedi. Ne oldu? Geldi AKP iktidarının en yüksek faiz artışını yaptı. Buna oy veren vatandaşlar bir şey demesin diye, Merkez Bankası'yla bir kavga başlattı. Üzerinden 3 ay geçmeden, tek adam düzeninin 80 milyonu ezmek için kurulduğu ortaya çıktı.

 Faize sebep arıyorsanız yeni aldığınız uçan sarayın aynalarına bakın, bütün bunların sebebi orada göreceğiniz yüzdür. Sebep sizsiniz, tek adam rejiminiz, keyfilikler...Açık söylüyorum, bu faiz esnafı, tüccarı, vatandaşı batırır. Yatırımcıları bankaya esir eder, ekonomiyi durdurur. Milletin derdine derman olacak tedbirleri bir an önce alın. Tek adam, tek sorumlu demektir. Yok dış güçler, yok Merkez Bankası... Bunların arkasına saklanmayın.

 ÇORLU'DAKİ TREN KAZASI

 Bu hafta Ulaştırma Bakanı Çorlu'ya gidip, bu kazanın nedeni yağmur dedi. İnsanlar analarını babalarını yitirdi, kollarından bacaklarından oldu. Bunlardan yağmur deyip kaçamazsınız. Yitirilen bu hayatların, bu uzuvların hesabının sorulmamasının nedeni AKP'dir.

 İŞ BANKASI AÇIKLAMASI

 İş bankası hisselerine el koymayı, 12 eylül paşaları da denemişti. Ama mahkemeden döndü. O dönemdeki darbecilerin yapamadığını sayın Erdoğan yapmaya çalışıyor. Bu döneme sivil darbe deyince kızıyor, darbeye darbe demek zorundayız.

 Türkiye'ye hibe edilen her şeyin mutlaka kaydı olur. Bu belgelerin Saray tarafından kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz. Bunlar açıklansın ki, bu hibe mi, satın alma mı ortaya çıksın. Bugün bu ülke bu haldeyken uçan sarayla uçmak haramdır, günahtır, yazıktır.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler