CHP'den Fırıncılar Federasyonu'na tepki

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, daha önce dile getirdiği GDO'lu buğday gluteni ve böcekli buğday ithalatı iddialarını yalanlayan Tarım Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Fırıncılar Federasyonu Başkanı'na tepki gösterdi.

Yayınlanma: 11.08.2011 - 10:53
Abone Ol google-news

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, daha önce dile getirdiği GDO'lu buğday gluteni ve böcekli buğday ithalatı iddialarını yalanlayan Tarım Bakanlığı ile Fırıncılar Federasyonu Başkanı'na tepki gösterdi. Günaydın GDO'lu buğday gluteni ve böcekli buğday ithalatı ile hızlı ve etkin bir soruşturma yapmasını ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmasını isteyerek buğday ithalatında kural dışı uygulamaların halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Günaydın, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında 23 Temmuz'da dile getirdiği buğday ithalatında kural dışı uygulamalara ilişkin Tarım Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Fırıncılar Federasyonu Başkanı'ndan gelen açıklamaları eleştirdi. Daha önceki basın toplantısında iddialarıyla ilgili belgeleri ortaya koyduğunu hatırlatan Günaydın, belgelere rağmen bakanlığın yalanlama yoluna gittiğini söyledi.

Bu süre içerisinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasında sözü edilen mahkeme kararlarına ulaştıklarını kaydeden Günaydın, bir firma tarafından unun ekmeklik kalitesinin zenginleştirilmesi amacıyla kullanılan 110 ton buğday gluteninin Çin'den ithal edildiğini, üründe iki kez yapılan analizde GDO çıkmasına rağmen Bakanlığında onayıyla üçüncü kez analiz yapıldığını ve bu kez GDO çıkmadığını ifade etti. Çin'in dünyada GDO'lu üretim yapan ülkelerden biri olduğunu ürünle ilgili yapılan iki ayrı analizde de GDO tespit edildiğini belirten Günaydın "İki kez geri çevrilen emtia kural dışı olarak üçüncü kez analiz ettirilmiş ve her nasılsa bu kez mevzuata uygun bulunduğu için yurt içi edilmiştir. Böylece kağıt üzerinde işlem tamamlanmıştır. Ancak uygulama mevzuata aykırıdır. Birçok firmanın malı ilk iki analizde uygun olmadığı için geri çevrilirken neden bunlarda bir üçüncü analiz yapılma gereği duyulmamıştır. Konunun haksız rekabete yol açan özellikleri dışında halk sağlığının ne denli büyük risklerle karşı karşıya bırakıldığını kamuoyunun takdirine bırakıyorum" diye konuştu.
 

'İki olay karıştırılıyor'

İkinci olayda da yine bir firma tarafından iki ayrı gemiyle Ukrayna'daki bir firmadan 24 bin tona yakın ekmeklik buğday ithalatı yapıldığını bunların 7 bin 143 tonunda zarar görmüş tane ve böcek tespit edildiğini belirten Günaydın, ilk iki analizde üründeki zarar görmüş tane oranının yüzde 1,99 seviyelerinde bulunduğunu kaydetti. Kurallara aykırı olarak yine buğdayın üçüncü kez analizine izin verildiğini ifade eden Günaydın "Numune alma sürecinde usulsüzlük yapıldığı sabittir. İki kez reddedilen ürün, izinsiz elleçleme işlemine tabi tutulmuştur. Zarar görmüş tane oranının yüzde 0,98'e düşürülmesine rağmen elleçlemeye giren ve çıkan mal miktarının aynı olması teknik olarak mümkün değildir" dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı açıklamasında iki ayrı vahim bir şekilde birbirine karıştırıldığını da söyleyen Gökhan Günaydın şöyle konuştu:

"Mahkeme kararları ne yurtiçi edilen ekmeklik buğdayın zarar görmüş tane oranının yüzde 1'in altında olduğunu tespit etmekte ve ne de numunede saptanan canlı böcek varlığına ilişkin bir saptama yapmaktadır. Mahkeme kararları, firmanın deposunda bulunan ürünlerin tespit tarihi itibariyle zarar görmüş tane oranına ilişkin değerlendirmeleri yansıtmaktadır. Bu çerçevede bakanlığın her iki dosya ve olayla ilgili olarak hızlı ve etkin bir soruşturmayı tamamlamasını ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmasını bekliyoruz."


Fırıncılar Federasyonu'ndan iddialarla ilgili gelen "talihsiz bir açıklama" şeklindeki ifadeleri de eleştiren Günaydın "Sorumlu bir Federasyon Başkanı'nın tutumu bizim iyi niyetimizi sorgulamak değil belgelenen yanlışlıkların düzeltilmesini talep ederek kendilerine ulaşan unun sorunsuz olmasını sağlamaktır. 2009, 2010 ve 2011 yıllarını kapsayacak şekilde belgelediğimiz olayların yaygın bir yanlış uygulama tarzı olmadığını nereden biliyorsunuz? Haddini aşan açıklamalar yapan İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı'na konumunu ve görevini hatırlatma gereği hissediyor musunuz?" diye konuştu.

İki ayrı olayla ilgili ihlallerin diz boyu olduğunu ifade eden Günaydın, iddialarda adı geçen firmalardan birinin kendisi hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacağını bildirdiğini da kaydetti. Günaydın iddiaları gerek soru gerekse de araştırma önergesiyle Meclis gündemine taşıyacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler