CHP'li Anadol, Türk'e yapılan saldırıyı kınadı

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'e yönelik yumruklu saldırıyı kınadı. DSP Başkanlık Kurulu bir bildiri yayınlayarak, sağduyu çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 13.04.2010 - 08:08
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, yaptığı yazılı açıklamada, DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırının hukuk devleti ve demokrasi açısından son derece talihsiz bir olay olduğunu ifade etti. Saldırıyı şiddetle kınadığını belirten Anadol, şunları kaydetti: ''Van'da CHP Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal ve CHP otobüsüne taşlı, yumurtalı saldırı sonrasında Samsun'da meydana gelen bu olay, çetelerin sokağa indiğini göstermektedir. Hükümeti göreve çağırıyor ve izleyici konumdan kurtularak, güvenliği sağlayacak gerekli önlemleri almasını talep ediyorum.''

 

DSP'den sağduyu çağrısı

DSP Başkanlık Kurulu, Türkiye'de siyasi gerilimlerden uzak durulması, uzlaşma ve diyalog ekseninde siyaset yapılması için sağduyu çağrısında bulundu. DSP Genel Başkanı Masum Türker'in başkanlığında toplanan DSP Başkanlık Kurulu, bir bildiri yayınladı.  Siyasetçilerin yarattığı gerilimin toplumun tüm katmanlarına yansımasının, çeşitli gerginliklerin şiddete dönüşmesine, kimi zaman da provokatif girişimlere yol açtığına dikkat çekilen bildiride, "CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a Van'da yapılan saldırı kadar, kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'e Samsun'da yapılan saldırı da şiddet de kabul edilemez. Bu iki olayı da kınıyoruz" denildi.

Toplumun yansıması olan TBMM'de yaşanan gerilimlerin yarattığı etkiyle ortaya çıkan bu tip olayların, ileride çok daha kötü olaylara neden olabileceği, o nedenle Türkiye'de herkesin dikkatle izlediği TBMM'de bulunan milletvekillerinin, her türlü tutum ve davranışına dikkat etmesi, siyasi mücadelelerini nezih bir üslupla, fikirsel bazda yürütmeye özen göstermesi gerektiği ifade edilen bildiride, "DSP Başkanlık Kurulu olarak tüm siyasetçilerimizi, uzlaşma ve diyalog ekseninde siyaset yapmaya, kutuplaşma ve gerginlikten kaçınarak sağduyulu olmaya davet ediyoruz" denildi.

 

'Bu, aynı zamanda iç barışımıza yöneltilmiş bir saldırıdır'

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu, kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'e Samsun'da yapılan saldırının, aynı zamanda demokrasiye, iç barışa yönelik olduğunu savundu. Hacaloğlu, Ahmet Türk'e telgraf göndererek, geçmiş olsun dileklerini iletti. Algan Hacaloğlu telgrafında, ''Size yönelik çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu, aynı zamanda demokrasiye, iç barışımıza yöneltilmiş bir saldırıdır. Bu tür şiddet, hukuksuzluk ve hoşgörüsüzlük ortamını ülkemiz coğrafyasından silmek, hepimizin ama en başta bu tür eylemlere sorumsuz politikalarla adeta çanak tutmakta olan hükümetin öncelikli görevidir'' ifadelerine yer verdi.
 

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'ün Samsun'da uğradığı saldırıyla ilgili, ''Samsun'daki bu saldırı, aynı zamanda tüm Türkiye'nin onuruna, birlik ve beraberliğine, kardeşlik duygularına yapılmış bir saldırıdır'' dedi. Kışanak, Türk'e yönelik saldırıyı protesto etmek için BDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde toplanan gruba hitaben yaptığı konuşmada, Ahmet Türk'ün sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Kendilerinin o saldırganın kim olduğuyla, ne yaptığıyla hiç meşgul olmadıklarını ifade eden Kışanak, şöyle dedi: ''O saldırganı yaratan zihniyet bizim hedefimizdir. O zihniyeti bu ülkeden, insanlık camiasından söküp atmakta da kararlıyız. Bugün Türkiye'de yaşanan travmanın ve çarpık, bu ırkçı zihniyetin bu saldırgan zihniyetin arkasında böyle bir travma var. Türkiye'nin sağduyusuna, insanlarına seslenmek istiyorum: Samsun'daki bu saldırı, aynı zamanda tüm Türkiye'nin onuruna, birlik ve beraberliğine, kardeşlik duygularına yapılmış bir saldırıdır. Buna karşı çıkmak, tepki göstermek tüm Türkiye halkının görevdir. Onları da göreve çağırıyoruz. Gelin hep beraber bu görevi yerine getirelim. Kardeşçe yan yana yaşayalım, ayrılık tohumları ekmeyelim. Her kim ki bu zihniyeti besliyor, koruyorsa, bunları teşvik ediyorsa, bu saldırının gerçekleşmesi için zemin hazırlıyorsa bunları da bulup adalete teslim edin. Halkımızın adalete olan inancını artık daha fazla sarsmayın. İki tane polis görevlisini, görevden alarak bu işten kurtulamazsınız. Halkın tepkisini indirmek için böyle bir geçici yola başvurmayın.''

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de bu saldırının 7'den, 70'e Kürt halkına yöneltilen bir saldırı olduğunu savunarak, şöyle konuştu: ''Türkiye ortalamasına baktığımızda, meczup, ya da bir diğer adıyla deli ortalaması dünya ortalamasının üzerindedir. Bunu kabul ediyoruz, deliler çok ama bu deliler sadece Samsun'da yok, Diyarbakır'da da var, Hakkari'de de var, Şırnak'ta da var. Deli ortalamamız yüksek. Bir deli bir kuyuya taş atar, 40 tane akıllı çıkaramaz. Onun için Kürt sorununun çözümünü delilere ve meczuplara havale etmekten vazgeçin. Bırakın bu işi siyaset çözsün. Bu iş siyasetçilerin işi, delilerin işi değil. Delilerin arkasına da sığınmayın, vazgeçin bundan. Halkımın sağduyusu ve metaneti ama kararlı duruşu bütün bu provokasyonları ortadan kaldırmaya yetecektir. Gerekirse hançer yarasına tuz basarız ama aklıselim ve metaneti asla elden bırakmayacağız.'' Baydemir, yollarının barış, demokrasi, onurlu ve eşit bir şekilde birlikte yaşama yolu olduğunu da sözlerine ekledi. Sık sık ''Ahmet Türk'e uzanan eller kırılsın'' sloganı atan grup, BDP İl Başkanı Cafer Kan'ın konuşmasının ardından dağıldı.
 

'Siyasetçiye böyle bir saldırı asla tasvip edilemez'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'ün Samsun'da uğradığı saldırıyla ilgili, ''Siyasetçiye böyle bir saldırı asla tasvip edilemez. Bunlar orada kalmıyor. Bu tip sorumsuz hareketlerin başka yerlerde başka neticeleri oluyor'' dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Muskat'ta konakladığı Al Bustan Palace Intercontinental Otel'de Türk gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, bir soru üzerine Ahmet Türk'ü dönünce arayacağını ve geçmiş olsun dileklerini ileteceğini söyledi.

Görüntülerini dün izlediği olayı, çok üzücü ve sorumsuzca bulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ''Dava bir yerden bir yere daha güvenli ortamda olsun diye taşınıyor. Siyasetçiye böyle bir saldırı asla tasvip edilemez. Bunlar orada kalmıyor. Bu tip sorumsuz hareketlerin başka yerlerde başka neticeleri oluyor'' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, Türk'ün olayın ardından herkesi sükunete çağıran ve gerginliğe sebebiyet verilmemesini isteyen çağrısını takdirle karşıladığını belirterek, ''Daha iyi tedbir alınması lazımdı'' dedi.

 

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'e uğradığı saldırı nedeniyle ''geçmiş olsun'' telgrafı gönderdi. CHP İletişim Koordinatörlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre Baykal, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Brüksel'den Ahmet Türk'e bir telgraf göndererek, ''geçmiş olsun'' dileklerini iletti. Baykal, telgrafında şunları kaydetti: ''Şahsınıza yönelik menfur saldırıyı büyük bir üzüntü ile karşıladım. Siyasal hayatımızda şiddetin, sokak olaylarının ve siyasi kişilere saldırıların yeri olamaz ve olmamalıdır. Bu kabul edilemez. Şiddete, teröre, saldırıya siyasette yer yoktur. Bu ve benzeri saldırılar demokrasiye yönelik saldırılardır. Kınıyorum. Bir kez daha üzüntülerimi belirterek, geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.''

EDP'den açıklama

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis, kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'ün uğradığı saldırıya ilişkin, ''Türkiye'nin barışa en fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemde bu tür bir saldırının yaşanması manidardır'' dedi.

EDP Basın Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, partinin Genel Başkanı Halis'in, kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'ü tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesinde ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı ''demokrasi ve toplumsal barışımıza yapılan bir saldırı'' olarak değerlendiren Halis, ''Bu saldırıya karşı Ahmet Türk'ün toplumu sağduyuya çağırması, barışı ne kadar önemsediğinin göstergesidir. Türkiye'nin barışa en fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemde bu tür bir saldırının yaşanması manidardır'' dedi.


İP'ten açıklama

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz de yaptığı yazılı açıklamada, Ahmet Türk'e yönelik saldırıyı kınadıklarını ifade etti. Cengiz, ''Bu tür provokatif eylemler, emperyalizme bağlı güçlerin Türkiye'de kardeşlik duygularını tahrip etmeye yönelik kötü niyetli girişimlerdir'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler