CHP'li Erdoğan Toprak: Erdoğan ve AKP merkezli 15 Temmuz törenleri siyasi şova dönüştü!

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, gündemdeki öncelikli 10 konuyu özetledi ve hükümete eleştiriler yöneltti.

CHP'li Erdoğan Toprak: Erdoğan ve AKP merkezli 15 Temmuz törenleri siyasi şova dönüştü!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.07.2017 - 17:58

Siyasi ve ekonomik gündem hakkında değerlendirmelerde bulunan Erdoğan Toprak'ın 10 maddede yaptığı gündem özeti şu şekilde.

1. 15 Temmuz FETO¨’cu¨ darbe giris¸iminin birinci yıldo¨nu¨mu¨ anmalarında sergilenen “Erdogˆan ve AK Parti Merkezli” anma to¨renleri, yurttas¸larımız arasında derin bir yarılmayı gu¨ndeme tas¸ıdı!

 Tu¨m ulusa, 80 milyona yo¨nelik bir hain darbe tes¸ebbu¨su¨nu¨, sadece Erdogˆan ve AK Parti’ye kars¸ı yapılmıs¸ bir tekc¸iligˆe indirgemek kabul edilir gibi degˆil! “Tek Parti” do¨nemlerinin anlayıs¸ıyla hazırlanan programlar, 72 saat boyunca 40-50 kanaldan birden yu¨ru¨tu¨len medya bombardımanı, anmaları o¨zu¨nden ve ic¸erigˆinden uzaklas¸tırarak, bir siyasi s¸ova do¨nu¨s¸tu¨rdu¨. 15 Temmuz gecesi s¸ehit olan bir vatandas¸ımızın yakını, anma to¨renlerinde istismar ve israfın en u¨st du¨zeyde oldugˆunu dile getirerek, "Milletimin ilgisinin suistimal edildigˆini go¨rmek ic¸imizi parc¸alıyor. Dogˆuda s¸ehit olup anılmayanların ailelerine kars¸ı da hep mahcubum.” so¨zleri, gerc¸ekte olanların en gu¨zel ve en ince duygularla ifadesidir.

 2. Erdogˆan: “Biz OHAL’i is¸ du¨nyasının daha rahat c¸alıs¸ması ic¸in getirdik. I·s¸ du¨nyasında herhangi bir sıkıntınız aksamanız var mı? S¸imdi grev tehdidi olan yere, OHAL’den istifade izin vermiyoruz. Bunun ic¸in kullanıyoruz OHAL’i. Fotogˆraf oldukc¸a net.”

 I·s¸ du¨nyasının ve o¨zellikle de TU¨SI·AD’ın OHAL’in kaldırılması yo¨nu¨ndeki taleplerine olumsuz yanıt veren hu¨ku¨metin, OHAL’i u¨c¸ ay daha uzatma kararı o¨ncesinde, Cumhurbas¸kanının OHAL ile ilgili gu¨ndeme getirdigˆi gerekc¸eler, aslında “tero¨rle mu¨cadelenin” sadece bir bahane oldugˆunu ortaya c¸ıkarttı. OHAL’i is¸ du¨nyası ic¸in getirdiklerini, bu sayede grevleri ertelediklerini dile getiren Cumhurbas¸kanının bu ifadeleri, “sendikaların tero¨r o¨rgu¨tleriyle, is¸c¸ilerin grev kararlarının ise tero¨r eylemiyle o¨zdes¸ tutulması” ac¸ısından, anti demokratik bir zihniyeti yansıtmaktadır. Sendikal o¨rgu¨tlenmeye, milyonlarca c¸alıs¸anın o¨rgu¨tlenme hakkıyla, c¸alıs¸ma kos¸ullarına, demokrasiye, c¸alıs¸ma yas¸amındaki hak ve o¨zgu¨rlu¨klere bakıs¸ını yansıtması ac¸ısından kritik o¨nem tas¸ımaktadır.

 3. AB ve ABD’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi temsilcisi olarak tanıdıgˆı Rum yo¨netimi, AB u¨yeligˆinin ayrıcalıklarını da kullanarak, Tu¨rkiye ve KKTC’yi devre dıs¸ına c¸ıkartmak istiyor!

 Kıbrıs’ta yeni durum belirsizligˆe bu¨ru¨nu¨rken, Rum ve Yunan tarafı, gerc¸ek niyetini de ac¸ıgˆa c¸ıkarttı. Kıbrıs karasularında ilan edilen mu¨nhasır ekonomik bo¨lgelerde, Fransız TOTAL ve I·talyan ENI s¸irketlerine verilen dogˆal gaz arama, sondaj ve c¸ıkartma lisansları, Rumların adayı ve enerjiyi tek bas¸ına sahiplenme arzusunu ortaya koydu. Tu¨rkiye’nin bo¨lgeye sismik aras¸tırma gemisi ve donanmaya ait savas¸ gemilerini go¨ndermesi, Fransa’nın da savas¸ gemilerini sevk etmesi, Dogˆu Akdeniz’de Tu¨rkiye ve Kıbrıs Tu¨rklerine yo¨nelik gerc¸ek senaryoyu go¨zler o¨nu¨ne serdi. Kes¸fedilen zengin dogˆal gaz ve enerji kaynaklarını tekellerine almak, KKTC’yi ve Kıbrıs Tu¨rklerini tecrit ederek, bu paylas¸ımdan dıs¸lamak isteyen Rum ve Yunan tarafının en bas¸tan amac¸ladıkları da zaten buydu.

 4. Tu¨rkiye ile Almanya arasındaki gerilim tırmanıyor, ikili ilis¸kilerin yanı sıra Tu¨rkiye’nin AB ve NATO ile olan ilis¸kilerini de etkileme noktasına dogˆru hızla ilerliyor!

 Almanya ile 7 Haziran ve ardından 1 Kasım 2015 sec¸imlerindeki kampanyalarda bas¸layan gerginlikler, Alman komedyen Bo¨hmerman’ın Cumhurbas¸kanı Erdogˆan’a hakaret ic¸eren s¸iiriyle ilgili ac¸ılan davayla bir bas¸ka boyuta tas¸ındı. Son do¨nemde yas¸anan gerginliklere, Konya’daki NATO u¨ssu¨nu¨ ziyaret edecek Alman milletvekillerine verilen iznin iptaliyle bir yenisi daha eklendi. I·ncirlik u¨ssu¨nde yas¸anan benzer gerginligˆin ardından Almanya, buradaki askerlerini ve savas¸ uc¸aklarını U¨rdu¨n’e tas¸ırken, Konya’da meydana gelen kriz ise ikili ilis¸kilerin de dıs¸ına tas¸ma ve NATO’yu etkileme ihtimalini de ic¸inde barındırıyor. Alman hu¨ku¨meti, I·ncirlik’in TSK’ya ait bir u¨s oldugˆunu ve Tu¨rkiye’nin izin vermemesini saygıyla kars¸ıladıklarını ancak Konya’nın Almanya ve Tu¨rkiye’nin de c¸atısı altında yer aldıgˆı NATO u¨ssu¨ oldugˆunu, mu¨ttefik u¨lke olarak bu ziyarete engel c¸ıkartılmaması gerektigˆini savunuyor.

 5. Yu¨ru¨tu¨len devlet destekli tu¨m kampanyalara ragˆmen is¸sizlik oranı ha^la^ c¸ift haneli yu¨zdelerde geziniyor. I·s¸sizler ordusuna 463 bin yeni is¸siz daha katıldı, toplam is¸siz sayısı 3 milyon 287 bin kis¸i oldu!

 16 Nisan referandumu o¨ncesinde, bu¨yu¨k tanıtım kampanyalarıyla bas¸latılan “Tarihin en bu¨yu¨k istihdam seferberligˆi”, ac¸ıklanan son is¸sizlik verilerine yansımamıs¸ go¨ru¨nu¨yor.

 S¸ubat ayında bas¸latılan seferberligˆe ragˆmen, TU¨I·K’in ac¸ıkladıgˆı Nisan do¨nemi verileri, gec¸en yılın aynı do¨nemine go¨re is¸siz sayısının 463 bin kis¸i daha arttıgˆını go¨steriyor.

 I·s¸sizlik oranı ise tu¨m bu kampanyalara kars¸ın, c¸ift hanede kalmaya devam etti ve yu¨zde 10,5 oldu. Tarım dıs¸ı is¸sizlik oranı 1,4 puanlık artıs¸ ile yu¨zde 12,4’e yu¨kseldi.

 15-24 yas¸ arası genc¸leri kapsayan genc¸ is¸sizlik verisinde de 3,8 puanlık artıs¸ gerc¸ekles¸ti ve yu¨zde 19,8 oldu.

6. I·stihdam seferberligˆi kampanyasının yansıması, kendisini istihdam edilenlerin sayısında go¨steriyor. Gec¸en yılın Nisan ayına kıyasla, bu yılın Nisan ayında, istihdam edilenlerin sayısında artıs¸ go¨zleniyor.

 Hu¨ku¨metin S¸ubat ayında ilan ettigˆi seferberlik kapsamında yılsonuna kadar yeni istihdam edilecek olanların, SGK primleri ve gelir vergileri devlet tarafından u¨stlenilmis¸ti. Dolayısıyla TOBB’un “+1” kampanyası, hu¨ku¨metin istihdam seferberligˆi kampanyasının etkisiyle 519 bin kis¸i is¸e alındı. Ancak is¸sizlerin sayısı 463 bin kis¸i arttıgˆı ic¸in istihdam edilenlerin oranı yine yu¨zde 47,2 olarak gerc¸ekles¸ti ve degˆis¸medi.

 Tarımda istihdam edilenlerin sayısında yu¨zde 0,5, sanayi sekto¨ru¨nde istihdam edilenlerin sayısında ise yu¨zde 0,4 du¨zeyinde gerileme yas¸anırken, ins¸aatta istihdam yu¨zde 0,3, hizmetler sekto¨ru¨ndeki istihdam ise yu¨zde 0,5 du¨zeyinde artmıs¸ go¨ru¨nu¨yor.

 Mayıs ayı is¸sizlik verileri ac¸ıklandıgˆında tek haneli bir is¸sizlik oranı ile de kars¸ılas¸abiliriz. Sadece ins¸aat ve hizmetler sekto¨ru¨nde artmıs¸ go¨ru¨nen istihdamın mevsimsel oldugˆunu biliyoruz. I·ns¸aat ve turizm sezonu sona erdigˆinde, kıs¸a dogˆru is¸siz sayısının daha hızlı bir s¸ekilde arttıgˆını, is¸sizlik oranının da yine yu¨kselis¸e gec¸tigˆini go¨recegˆiz.

 7. Merkezi yo¨netim bu¨tc¸esi, Haziran ayında 13,7 milyar TL ac¸ık verdi. Bo¨ylece Ocak-Haziran do¨nemi altı aylık toplam bu¨tc¸e ac¸ıgˆı 25,2 milyar TL du¨zeyine ulas¸tı!

 Maliye Bakanlıgˆının ac¸ıkladıgˆı Ocak-Haziran do¨nemi bu¨tc¸e gerc¸ekles¸meleri ve 25, 2 milyar TL tutarındaki altı aylık bu¨tc¸e ac¸ıgˆı, 2016 yılının tamamında gerc¸ekles¸en 29,9 TL’lik bu¨tc¸e ac¸ıgˆına yaklas¸mıs¸ bulunmaktadır. Bu¨tc¸e ac¸ıgˆının bu denli hızlı yu¨kselmis¸ olması, aynı zamanda borc¸lanma ihtiyacının da aynı hızla yu¨kselmesini beraberinde getirmektedir. Merkezi yo¨netim bu¨tc¸esinin borc¸la c¸evrilir hale gelmesinde, kaynakların siyasi amac¸larla kullanılmasının agˆır faturasının yansımasını go¨rmek olanaklıdır. 2017 yılı bu¨tc¸esinde yılsonu toplam bu¨tc¸e ac¸ıgˆı hedefinin 46,9 milyar TL oldugˆunu anımsadıgˆımızda, yılın tamamı ic¸in o¨ngo¨ru¨len ac¸ık hedefinin ciddi bir sapmaya ugˆradıgˆını, yıllık ac¸ık beklentisinin yarısından fazlasının ilk altı ayda gerc¸ekles¸tigˆini go¨rmekteyiz. 2017 sonunda en iyimser beklentiyle, yıllık ac¸ık hedefi en az 4-5 milyar TL sapmaya ugˆramıs¸ olacaktır.

 8. O¨zel sekto¨ru¨n uzun ve kısa vadeli borcu mayıs ayında 7,3 milyar dolar artarak, toplam 224,4 milyar dolara yu¨kseldi. Uzun vadeli borcun yu¨zde 60,3'u¨, kısa vadeli borcun ise yu¨zde 51'i dolar cinsinden olus¸uyor.

 O¨zel sekto¨ru¨n hızla artan dıs¸ yu¨ku¨mlu¨lu¨kleri, digˆer deyis¸le kısa ve uzun vadeli do¨viz borc¸ları, Merkez Bankası’nın ac¸ıkladıgˆı verilerle mayıs ayı itibarıyla toplam 224 milyar dolar du¨zeyine ulas¸mıs¸ durumda. Sadece bir ayda o¨zel sekto¨ru¨n dıs¸ yu¨ku¨mlu¨klerindeki artıs¸, 7,3 milyar dolar oldu. ABD Merkez Bankası FED’in faiz artıs¸larına devam etme politikası c¸erc¸evesinde bu tablo, o¨nu¨mu¨zdeki su¨rec¸te riskleri bu¨yu¨tebilecek bir unsur olarak go¨ru¨nmektedir. Uzun ve kısa vadeli dıs¸ yu¨ku¨mlu¨lu¨klerinin o¨nemli bo¨lu¨mu¨ dolar cinsinden olan o¨zel sekto¨ru¨n, kur artıs¸larından ilave yu¨kler nedeniyle, borc¸ların geri o¨denmesinde, TL kars¸ılıklarının temininde ciddi sıkıntılarla kars¸ılas¸ması ihtimali yu¨ksek go¨ru¨nu¨yor.

 9. Hu¨ku¨met, gerc¸ekte “o¨zerk” olması gereken Bankacılık Du¨zenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) siyasi baskı ve talimatla bir yo¨netmelik degˆis¸ikligˆi yaptırdı.

 Yapılan bu yo¨netmelik degˆis¸ikligˆine go¨re; bankaların geri o¨denmeyen sorunlu alacakları nedeniyle, kendilerine gec¸en gayrimenkulleri, “su¨resiz” olarak sermaye varlıkları ic¸erisinde go¨sterme olanagˆı getirildi.

 Digˆer bir deyis¸le, takipteki alacakları nedeniyle bankaların el koydugˆu gayrimenkulleri en fazla u¨c¸ yıl su¨reyle bilanc¸olarında nakdi varlık olarak go¨sterebilmelerine olanak sagˆlayan yo¨netmelik maddesi yu¨ru¨rlu¨kten kaldırıldı.

 Ka^gˆıt u¨zerinde o¨zkaynak- sermaye varlıgˆı olarak go¨ru¨nen bu tas¸ınmazlarla mali bu¨nyelerindeki rakamsal bozulmayı, sermaye yeterliligˆi rasyolarında ortaya c¸ıkan sorunu c¸o¨zen banka-finans kurulus¸larının ne derece sagˆlıklı bir yapıda olacakları tartıs¸malı hale geldi.

 Bankaların o¨zellikle yurt dıs¸ından kaynak temininde, bu yapay bilanc¸o yapısı, ka^gˆıt u¨zerinde kurulmus¸ gibi go¨ru¨nen, sermaye yeterliligˆi dengesi, ku¨resel ac¸ıdan zorunlu olan Bagˆımsız-Yeminli Mali Denetim Kurulus¸larının go¨zu¨nden kac¸mayacak, dikkatini c¸ekecektir.

 Bir anda Tu¨rk banka-finans sekto¨ru¨nu¨n tas¸ınmaz patlaması yas¸aması, emlak zengini olması, sermayelerinin o¨nemli kısmının gayrimenkul varlıklardan olus¸ması sorgulanmaya, yapılmak istenen “bilanc¸o makyajları” do¨ku¨lmeye bas¸layacaktır.

 Bankaların sermaye yapılarına, bilanc¸olarına, so¨zde o¨zerk du¨zenleyici- denetleyici kurum olarak BDDK u¨zerinden, siyasi baskılarla getirilen bu yo¨netmelik degˆis¸ikligˆi ve du¨zenlemeler, s¸effaf olması gereken mali ve finansal piyasalar ic¸in o¨nemli bir ac¸maz olarak, bankalarımızın kars¸ısına c¸ıkacaktır.

 10. O¨demeler Dengesi Bilanc¸osu’nun verilerine go¨re Mayıs ayında cari ac¸ık 5 milyar 242 milyon dolar olarak gerc¸ekles¸ti. Yıllık cari ac¸ık 35,3 milyar dolara yu¨kseldi!

 Gec¸en yılın Mayıs ayında 3,1 milyar dolar olan cari ac¸ık, 2,1 milyar dolar artarak 5,2 milyar dolar oldu. Cari ac¸ıktaki yu¨kselis¸in hızlanması, her do¨nemde oldugˆu gibi, ekonomik canlanmayla beraber cari ac¸ıgˆında taze kan bulmasını, canlanıp yeniden yu¨kselmesini beraberinde getiriyor.

 Ocak-Mayıs do¨nemi, bes¸ aylık su¨rede ise 2016 yılında 14,1 milyar dolar olan cari ac¸ık, bu yılın bes¸ aylık do¨neminde 16,8 milyar dolara ulas¸tı. 2016 yılında 32,1 milyar dolar olan yıllık cari ac¸ık, s¸u anda Mayıs sonu itibarıyla gec¸en yılın 3 milyar dolar u¨zerine c¸ıkmıs¸ vaziyette!

 Hu¨ku¨metin ic¸ talebi ve tu¨ketimi canlandırarak ekonomik bu¨yu¨meyi yu¨kseltme politikaları gec¸mis¸ yıllarda da benzer s¸ekilde ilk etkisini cari ac¸ıkta go¨steriyor. Cari ac¸ıktaki tırmanıs¸ın frenlenebilmesi ic¸in, ekonomimizin do¨viz gelirlerinin artırılması, do¨viz giderlerinin ise du¨s¸u¨ru¨lmesi gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler