CHP'li Öymen'e tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in, Dersim ile ilgili sözleri tepki çekti. DTP'li Halis, "Öymen, bu konuşmasıyla Kürt sorunun çözümü için de öldürmenin bir yöntem olacağına işaret ediyor" derken; İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, "Öymen Kürt ve Ailevi halkından özür dilemelidir" dedi.

Yayınlanma: 12.11.2009 - 11:42
Abone Ol google-news

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, demokratik açılım ile ilgili CHP'li Öymen'in TBMM Genel Kurul'da yaptığı konuşmasını eleştirdi.

Halis "Dersim olaylarını meşru göstermekle" suçladı. Halis, "Öymen, bu konuşmasıyla Kürt sorunun çözümü için de öldürmenin bir yöntem olacağına işaret ediyor" dedi.

Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini ifade eden Halis, CHP'nin bu süreci tıkamaya çalıştığını öne sürdü.

Öymen'in, Genel Kuruldaki konuşmasında, "Dersim olaylarını meşru gösterdiğini" kaydeden Halis, bu zihniyetin yalnızca Öymen'in şahsında değil, CHP'nin merkezi anlayışı olarak kabul ettiklerini vurguladı. Öymen'in, bu konuşmasıyla Kürt sorunun çözümü için de öldürmenin bir yöntem olacağına işaret ettiğine dikkat çeken Halis, CHP'li milletvekillerinin de Öymen'in sözlerini siyasi bir konu olarak değil, vicdan ve namus konusu olarak değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Dersim katliamında yaşananları da anımsatan Halis, "Öfkemizin olduğunu ama kin gütmediğimizi de söylüyoruz. Öfkenin dışında kin duymuyorsak, kin ve intikam duyguları içinde olmayışımızdandır. Kürtlere karşı duyulan bu düşmanlığın, Türkiye'nin açılımlarına, demokrasisine karşı koyulan bir engeldir" diye konuştu.


"Öymen Kürt ve Alevi halkından özür dilemelidir"

İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras da Öymen'i Kürt ve Alevi toplumundan özür dilemeye çağırdı.

Uras, yaptığı yazılı açıklamada Öymen'in, Meclis'te yaptığı konuşma ile Alevi ve Kürt toplumunda büyük bir infial yarattığını söyledi. Öymen'in, halen kan sızan bir yaraya sorumsuzca tuz bastığını ifade eden Uras, "Öymen de gayet iyi bilir ki, Tuncelili olmak yıllar boyunca devletin ayrımcı zihniyeti ile bir risk faktörü olarak görülmüştür" dedi.
Dersimlilerin büyük acılar yaşadığını kaydeden Uras, geçmişte yaşananları hatırlatarak, "Köyler günlerce bombalanmış, insanlar ülkenin dört bir yanına sürülmüş, onbinleri aşan sayıda insan öldürülmüştür" diye konuştu.

Uras şöyle devam etti:
"Öymen, Tunceliler'in kendi kökenlerini yıllarca neden gizlediklerini bilmez mi? Tunceli'de otomobillerin yıllarca neden 06 plakalı kullanıldığını bilmez mi? Tunceli'de yeni doğan çocukların yıllarca nüfusa Tuncelili değil de Erzincan veya bir başka komşu il doğumlu olarak kaydedildiklerini bilmez mi? Onur Öymen belli ki, bu ülkenin tarihinde yaşanmış acılardan bihaber bir milletvekilidir. Türkiye, yeni gerginlikleri, çatışmaları, insanların daha fazla ölmesini kaldırabilecek durumda değildir.
Bir CHP yöneticisi olarak Onur Öymen'in bu bilinçle ve sorumlulukla hareket etmesi beklenir."

 

"SÖZLERİMDE İNCİTİCİ BİR İFADE YOK"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler