'Çifte dipli resesyon riski artıyor'
Ünlü iktisatçı Nouriel Roubini, Financial Times'de yayımlandığı makalesinde "W" şekilli, çifte dipli resesyon riski arttığını savunarak, "Toparlamanın, ileri ekonomilerde anemik ve trendin altında olması muhtemel ve çifte dipli resesyonun riski büyük" uyarısını yaptı.
Ekonomik krizi tahmin eden New York Üniversitesi öğretim üyelerinden ünlü iktisatçı
Nouriel Roubini, Financial Times'de yayımladığı bir makamelede, "W" şekilli resesyonu riski uyarısını yaptı. Küresel ekonominin 1929 krizinden bu yana en ciddi resesyonun en dibinden çıkmaya başladığını belirtti. Şu anda görünüme ilişkin olarak üç sorunun bulunduğunu kaydeden Roubini su soruları "Resesyon ne zaman bitecek?", "Ekonomik toparlamanın şekli ne olacak?" ve "Yeniden resesyona düşme riski var mı?" olarak sıraladı.
Birinci soru ile ilgili olarak küresel ekonominin bu yılın ikinci yarısında en dibinden çıkacağı gibi göründüğünü kaydeden Roubini, bu çerçevede ABD ve İngiltere gibi bazı gelişmiş ekonomiler ile çoğu Avrupa'daki bazı yükselen piyasalarda resesyonun yılın sonundan önce resmen sona ermeyeceğini savundu. Roubini, Almanya, Fransa ve Japonya gibi diğer yazı gelişmiş ülkeler ve Çin, Hindistan ve Brezilya gibi yükselen piyasalarda ise, toparlamanın şimdiden başladığını yazdı.
Nouriel Roubini, ikinci soruya ilişkin ise, birçok ekonomistin, büyümeye hızlı dönüşü olarak tarif ettiği "V" şekilli bir toparlama beklerken kendisinin de dahil olduğu iktisatçıların ise, stokların yeniden oluşturulmasının ve adeta depresyon düzeyindeki üretim topanlamasının etkisiyle iki çeyrekli hızlı büyümenin ardından en az iki yıl sürecek anemik "U" şekilli bir toparlamanın olacağını düşündüğünü anlattı.
"U" şekilli toparlama beklentisinin nedenleri
Zayıf bir "U" şekilli toparlamanın olması için çeşitli nedenlerin bulunduğunu belirten Roubini, ABD ve diğer gelişmiş ekonomilerde istihdamın hala keskin bir biçimde düşmeye devam ettiğine dikkat çekerek işsizliğin de 2010 yılında da yüzde 10 üzerinde olacağı tahminini yaptı. Roubini, "Bu sadece talep ve banka zararları için değil, aynı zamanda uzun vadeli işgücü verimliği artışının arkasında kilit bir faktör olan işçi becerileri açısından kötü bir haberdi" yorumunu yaptı.
New York Üniversitesi Profesörü, "U" şekilli toparlamanın olacağını savunurken krizin sadece likidite değil aynı zamanda borç ödeme gücü krizi de oluşu, tüketicilerin yeterince tasarruf edememesi, finansal sisteminin aldığı ciddi yaraların hala sürmesi, zayıf karlılık, ABD gibi bazı ülkelerde cari açıklarının azalmasının başka ülkelerin fazlalıklarını düşürülecek olması gibi faktörlere dikkat çekti.
"W" şekilli resesyonun artan riski
Nouriel Roubini, "W" şekilli resesyonun riskinin arttığını vurgularken ise, bunun iki nedeni üzerinde durdu. Roubini şunları yazdı: "Politikacılar, eğer mali açıkları ciddiye alarak yakın zamanda vergileri yükseltir, harcamaları düşürür ve likidite fazlasını emerse, toparlamayı baltalar ve ekonomiyi yeniden stag deflasyonuna (resesyon ve deflasyon) geri iter. Ancak eğer büyük bütçe açıklarını korursa, tahvil piyasası vigilanteleri, politika yapımcılarını cezalandırır. O zaman enflasyonist beklentileri artar, uzun vadeli devlet tahvil getirileri yükselir ve borçlanma oranları tırmanır, bu da stagflasyona yol açar."
Prof. Roubini, "W" şekilli bir resesyonundan korkmanın diğer bir nedeni olarak da petrol, enerji ve gıda fiyatlarındaki hızlı artışı gösterdiği makalesine son verirken de "Özetle, toparlamanın, gelişmiş ekonomilerde anemik ve trendin altında olması muhtemel ve çifte dipli resesyonun riski büyük" uyarısını yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev