Çilek ihracatı yeniden başladı

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin'in Silifke ilçesinde, nisan yağmurları nedeniyle üreticinin hasat edemediği çileğin, hava şartlarının normale dönmesiyle birlikte yeniden ihracatına başlandığı bildirildi.

Çilek ihracatı yeniden başladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.05.2011 - 09:06

Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Özmen, havaların düzelmesi ve kaliteli çeşitlerin hasadının başlamasıyla birlikte 1,20 TL'ye düşen çileğin kilosunun yeniden 2 TL'ye yükseldiğini söyledi. Atayurt Halinden günlük ortalama 500 ton çilek sevkıyatının gerçekleştirildiğini anlatan Özmen, ''Her gün 250 ton çileği Rusya ağırlıklı olmak üzere Romanya, İspanya, İran ve Irak'a ihraç ediyoruz. Kalan kısmını ise iç piyasada İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük şehirlere gönderiyoruz'' dedi. Bu yıl 20 bin dönüm arazide üretimi yapılacak olan 80 bin ton çilekten en az 20 bin tonunu ihraç etmeyi hedeflediklerini anlatan Özmen, bunun da hem ilçe ekonomisine hem de ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.

Çileklerin dış piyasanın yanı sıra iç piyasaya da ''termokinli araçlarla'' taşındığını, bunun da meyvenin raf ömrünü ve ürün kalitesini artırdığını anlatan Özmen, ''Türk çileği dünya pazarlarında marka oldu. Bu markaya gölge düşmemesi için en kaliteli çileği en uygun fiyata veriyoruz'' dedi. Özmen, ürün kalitesinin yüksek olması ve soğuk hava depoları ile ön soğutma tesislerinin sayısındaki artışla birlikte Silifke çileğinin daha fazla itibar gördüğüne dikkati çekerek, ''Artık marka haline gelen Silifke çileği ilçemizin vazgeçilmez geçim kaynakları arasında yer alıyor. Çilek, ilçemize döviz getirerek bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor'' diye konuştu.

Önceki yıllarda tek bir fidan çeşidi kullanılması nedeniyle nisan ve mayıs ayında pazarda yığılan çileğin çok ucuz fiyattan satıldığını anlatan Özmen, şimdilerde fidan çeşitliliği nedeniyle hasat mevsiminin süresinin daha uzun olduğunu, bu sayede arz-talep dengesinin üretici lehine döndüğünü kaydetti. Önceden 4 ay olan hasat periyodunun taze fide dikimleriyle 7 aya çıkarıldığını vurgulayan Özmen, yeni çeşitlerin bölge iklimine uyumunun, Silifke çileğinin marka haline gelmesine katkı sağladığını bildirdi.

Silifke'de çilek üretiminin önemli bir istihdam yarattığına da dikkati çeken Özmen, ''Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp dikimin yapılması, ardından budama, ilaçlama, gübreleme, yabani ot ile mücadele ve toplanması gibi çalışmalar haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işçiliği yaparak geçimini sağlıyor'' dedi. Özmen, çilek işinde çoğunluğu kadınlardan oluşan yöre halkının yanı sıra Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçilerin de çalıştığını kaydetti.
 

Çilekteki irilik

Özmen, Silifke çileğinde çeşit yelpazesini sürekli geliştirdiklerini, ihracata dayanıklı olması için meyve eti sert, raf ömrü uzun ve iri türlerin daha fazla tercih edildiğini belirterek, ''Çilekteki irilik bazen 'hormonlu' olduğu düşüncesine neden oluyor. Oysa, çilekteki meyve iriliği hormondan değil cinsinden kaynaklanıyor. Yöremizde yetişen çilekte hiçbir şekilde hormon kullanılmamaktadır'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler