Çin, ''Duanvu'' bayramını kutluyor

Çin'in en büyük geleneksel bayramlarından olan ''Duanvu'' bayramı ülkenin dört bir yanında etkinliklerle kutlanıyor.

Yayınlanma: 23.06.2012 - 09:15
Abone Ol google-news

Bayramda, ejderha şeklindeki kayıklar yarıştırılırken, ''zongzı'' adı verilen kamış yaprağına sarılmış pirinçli geleneksel tatlı çörekler hazırlanıyor.

Kutlama havasında geçen bayramın trajik bir hikayesi var. Hikayeye göre, MÖ 3. yüzyılda, Çin'in Savaşan Devletler döneminde Çu ülkesinde yaşayan ve asil bir aileden gelen dönemin ünlü şairi Çü Yüen'e birçok önemli vazife verilmiş. Ancak imparatora tavsiyeler vermeye başlayan Çü, daha sonra başkentten sürülmüş.

Sürgün sırasında geçtiği birçok bölgede duygularını yansıtan şiirler bırakan şair, sürgündeyken bağlı olduğu Çu Beyliğinin, dönemin Çin Beyliği tarafından yıkıldığını duymuş ve üzüntüden boynuna bir taş bağlayarak kendini Miluo nehrine atarak intihar etmiş.

Sürgündeki şairin kendini nehre attığını duyan halk, onu kurtarmak için kayıklara atlayarak nehre açılmış. Tüm aramalara rağmen Çü'yü bir türlü bulamayan halk, bunun üzerine şairi yemesinler diye balıklara yem olarak kamış yapraklarını yapışkan pirinçle sarıp nehre atmış. Daha sonra, her yıl bu bayramda ejderha kayığı yarışları düzenlemek ve zongzı adı verilen yapışkan pirinç sarmasını yemek, gelenek haline gelmiş.

Çinli etnik bilimi uzmanları, Duanvu bayramının başka adları olduğuna da işaret ediyor.
Bu bayrama, evlenmiş kızlar baba evine dönebildikleri için Kız Bayramı, kız baba evine dönerken yanında çocuklarını da götürebildiğinden Çocuk Bayramı ve geleneksel Çin tıbbında kullanılan bitkilerin Duanvu bayramı yaklaşırken toplanmasından dolayı İlaç Bayramı da deniyor.

Adı Çincede ay takvimine göre beşinci ayın beşinci günü anlamına gelen ''Duanvu'' bayramı nedeniyle ülkede üç günlük resmi tatil ilan edilirken, milyonlarca Çinli, bayramı ailesiyle geçirmek üzere yollara düştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler