Çin'e yabancı yatırımlar arttı

Çin'e yapılan doğrudan yabancı yatırımların mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,43 artarak, 9 milyar 225 milyon doları bulduğu bildirildi.

Yayınlanma: 15.06.2011 - 20:03
Abone Ol google-news

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, doğrudan yabancı yatırımlardaki artış oranı geçen ay nisan ayındaki yüzde 15,21'lik artışın gerisinde kaldı. Çin, nisan ayında 8 milyar 460 milyon dolar yabancı yatırım çekmişti.

Bakanlık sözcüsü Yao Cien bu yılın Ocak-Mayıs döneminde Çin'e yapılan doğrudan yabancı yatırım miktarının 38 milyar 800 milyon doları bulduğunu ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,03 artış gösterdiğini belirtti.

Çin makamları mayıs ayında 2 bin 391, Ocak-Mayıs döneminde 10 bin 543 yabancı sermayeli şirkete faaliyet izni verdi.

Doğrudan yabancı yatırım miktarındaki artırışı "fena değil" diye değerlendiren sözcü Yao, Çin'in halen yabancı sermaye için cazip olduğunu ileri sürdü.

Doğrudan yabancı yatırımları teşvik etmek için yatırım ortamını iyileştireceklerini söyleyen Çinli yetkili, 2011 ile 2015 yılları arasındaki yeni beş yıllık kalkınma planı döneminde hizmet sektörüne yönelik yabancı yatırımların görece daha hızlı artmasını beklediklerini kaydetti.
 

ABD'nin yatırımları düşüş gösterdi

Ocak-Mayıs döneminde 10 Asya ülkesi ve bölgesinin, Çin'e yaptığı yatırımlar geçen yıla göre yüzde 29,28, Avrupa Birliği'nin yaptığı yatırım da yüzde 9,02 artarken, aynı dönemde ABD'den yapılan yatırımlarda yüzde 24,12 düşüş görüldü.

Sözcü Yao, ABD'nin uluslararası şirketlerinin ekonomik iyileşmeleri ve yatırım yapmaları için zamana ihtiyaç olduğu görüşünü dile getirdi.

Yao, söz konusu beş aylık dönemde Çin şirketlerinin 110 ülke ve bölgede finans dışı sektörlere 20 milyar 350 milyon dolar yatırım yaptıklarını bildirdi. Bu miktarın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42,3 arttığını belirten Yao, yurt dışında yatırım yapan Çinli şirketlerin o ülkelerin kurallarına uyduklarını ve bu şirketlere karşı ayrımcılık yapılmaması gerektiğini ifade etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler