"Çingeneler Kraliçesi" Türkiye'ye geliyor

"Roman divası" olarak kabul edilen şarkı yazarı, 57 çocuk annesi Esma Redzepova, özel bir konser için Türkiye'ye geliyor.

Yayınlanma: 29.04.2010 - 12:30
Abone Ol google-news

"Müzik fakirlerin tek lüksüdür, şarkı söylerken kötü düşüncelerden uzaklaşırsınız ve dans ederken açlığı unutursunuz" diyen ve Çingeneler Kraliçesi olarak anılan Esma Redzepova, 7 Mayıs'ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda özel konser verecek.

Yetmişli yıllarda Hindistan'da "Çingeneler Kraliçesi" ilan edilen Esma Redzepova, müzik kariyerine 11 yaşında ilk 45'liğini çıkararak başladı. Redzepova, 14 yaşında girdiği yetenek yarışmasından sonra Stevo Teodosievski tarafından keşfedildi. Esma, o zamandan sonra Ensemble Teodosievski ile binlercesi yardım amaçlı, 15 binin üzerinde konser verdi. Benzersiz yorumu, sayısız şarkı sözü ve bestesiyle "Roman Müziği'nin Kraliçesi" olarak da anılan Redzepova, şarkılarını 20 farklı dilde söylüyor ve her yıl gelirinin pek çok çoğunu hayır kurumlarına bağışladığı 200 konser veriyor.

"Çingenelerin zulme uğradığı bu dünyada ben de bir çingeneyim"

Annesi Türk, Babası ise bir Sırp Yahudisi olan Redzepova, "Çingenelerin zulme uğradığı bu dünyada ben de bir çingeneyim" diyerek insan hakları ve insani yardım amaçlı bine yakın konser verdi. Katkılarından dolayı UNICEF tarafından da ödüllendirilen, ırkçılığa ve etnik ayrımcılığa karşı sürdürdüğü mücadele ile 2002 yılında Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Redzepova'nın 57 çocuğunun 5'i öz, evlat edindiği 52'si ise sokak çocuğu ve yetim olarak biliniyor.

Esma Redzepova, hayat arkadaşı ve Ensemble Teodosievski'nin lideri Stevo Teodosievski'nin ölümüyle büyük yıkım yaşadı. Bu acı üzerine manastıra kapanmayı düşünen Redzepova sonunda kariyerine kaldığı yerden fakat yanında eşi olmadan devam etti. Redzepova, "insanlığın yuvası ve müzik müzesi" olarak döşediği Üsküp'teki evini gelecek nesillere miras bırakmak istiyor.

CRR'den yapılan açıklamada, konser biletlerinin bitmek üzere olduğu bildirilerek, müzikseverlerin 19 ve 29 TL olan konser biletlerini CRR Konser Salonu Gişesi ve Biletix'ten temin edebilecekleri duyuruldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler