Cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili grup önerisine ret

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, istihdam ve sosyal alanlarda cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili grup önerisi kabul edilmedi.

Cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili grup önerisine ret
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.11.2012 - 15:49

CHP, TBMM Danışma Kurulu'nun toplanamaması nedeniyle, istihdam ve sosyal alanlarda cinsiyet ayrımcılığının önlenmesiyle ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesini içeren grup önerisini Genel Kurul'a taşıdı.

Öneri lehinde konuşan CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, kadınlarla ilgili kararları erkeklerin verdiğini belirterek, Türkiye'nin kadın erkek eşitliği sıralamasında geri sıralarda yer aldığını söyledi. Meselenin toplumsal sorun olarak kabul edilmemesi, kadın ile erkeğin eşit görülmemesi nedeniyle kadınların ekonomik gelişmeye katkı sunmaktan alıkonulduğunu ifade eden Kaleli, ''Kadının yerini aile, eşitliğin yerini fırsat almıştır. Kadın erkek eşitliği konusuna ilerleme kaydedilmemiştir'' dedi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu da öneri lehindeki konuşmasında, kadınların çalışması ve kız çocukların eğitiminin istenen düzeye ulaşamadığını belirterek, kadınlarda işsizlik oranının çok yüksek olduğunu söyledi. Kamuda her 100 memurun 36'sının kadın olduğunu ifade eden Dedeoğlu, Hükümet tarafından ekonomik ve sosyal alandaki yanlış politikaların toplumda yaralar açtığını, aile yapısında kadına karşı işlenen şiddet olaylarının artarak devam ettiğini söyledi.

AKP Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın da öneri aleyhinde konuşmasında, AKP iktidarı döneminde kadınların mağduriyet yaşamadığını, aksine yapılan çalışmalarla sosyal ve istihdam alanlarda yer almasının sağlandığını iddia etti. Aydın, ''Kadına pozitif ayrımcılığın Anayasaya girmesine dün hayır diyenlerin bugünkü tavrı paradokstur'' dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise ayrımcılığa karşı etkili çalışma yapmanın Meclis'in görevi olduğunu belirterek, uluslararası kuruluşların değerlendirmelerinde Türkiye'nin durumunun iyi olmadığını görüldüğünü söyledi.

Cezaevlerindeki açlık grevinin 59. gününde kritik aşamaya geldiğini belirten Kaplan, gelinen durumun herkesi kaygılandırması gerektiğini, insanlık ve vicdanların sınavda olduğunu ifade etti. BDP yetkililerinin yarın Diyarbakır'da önemli açıklamalarda bulunacağını dile getiren Kaplan, duruma sessiz kalamayacaklarını vurguladı. Kaplan, ''Bunun baş sorumlusu Hükümet'tir. Başbakan Endonezya'dan idam cezasını gündeme getiriyor. İdam cezasını geri getirerek Kürtlere gözdağı mı vermek istiyorsunuz?'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Genel Kurul'da daha sonra Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon