Çırçır fabrikalarında 'beyaz altın' mesaisi

Turizmin yanı sıra tarım ürünleriyle de öne çıkan Mersin'in Tarsus ilçesinde, çiftçilerin mısırdan pamuğa yönelmesiyle birlikte 80 bin dekar arazide üretilen pamuklar, bölgede faaliyet gösteren 14 çırçır fabrikasında işleniyor.

Yayınlanma: 30.10.2011 - 12:16
Abone Ol google-news

Tarih ve deniz turizminin yanı sıra üzüm ve nar üretimiyle de Türkiye'de adını duyuran Tarsus ilçesinde, üreticiler son yıllarda ''beyaz altın'' olarak nitelendirilen pamuk üretimine de ağırlık vermeye başladı. Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, bölgede üreticilerin genel olarak mısırdan pamuğa yöneldiğini belirterek, bunda devletin verdiği destek primlerinin de etkisi olduğunu söyledi. Gelecek yıllarda pamuk üretim sahalarının daha da artmasını beklediklerini anlatan Ergezer, ''Geçen yıl Tarsus'ta 40 bin dönüm alanda pamuk ekimi yapıldı. Bu yıl ise 80 bin dekarı aştı. Bu yılki bahar yağışları aşırı miktarda olmasaydı, pamuk ekim alanları daha da fazla olacaktı'' dedi.

Ergezer, her şeye rağmen üreticinin pamuktan memnun olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ''Türkiye'nin belli bölgelerinde pamuk üretimi yapılabildiği için Tarsus olarak bunu iyi değerlendirmeliyiz. Geçmişte yurt dışından pamuk ithal edilerek çiftçi küstürülmüştü. Pamuğun ekim alanlarının artmasıyla, bölgede kapanan bazı çırçır fabrikaları yeniden açıldı, bazıları ise kapasitesini artırdı. Beklentimiz, Türkiye'de daha fazla çırçır, tekstil ve iplik fabrikasının açılmasıdır. Şu anda bölgemizde 14 çırçır fabrikası faaliyet gösteriyor. Hasadı yapılan yaklaşık 50 bin ton pamuk buralarda işleniyor. Çırçır fabrikalarında 'beyaz altın' mesaisi yapılıyor.''
 

Teşvik artarsa üretim de artar

Teşviklerin daha fazla artması halinde, pamuk üretim sahalarının da artacağına dikkati çeken Ergezer, ''Teşvik biraz daha yükseltilse ekim alanları yüzde 200 artar. Buna inanıyoruz. Pamuktaki iş yükünün azalması ve kilogramına verilen 42 kuruşluk destekleme pirimi sayesinde ekim sahası genişledi. Ancak bunu daha da yükseltmek mümkün. Örneğin Yunanistan'da teşvik 96 kuruş, bizde 42 kuruş. Buna rağmen pamukta güzel gelişmeler yaşanıyor'' diye konuştu.

Ergezer, pamuğun Türk ekonomisinde önemli bir yeri bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: ''Pamuk gerçekten de beyaz altın. Pamuk tarladan fabrikaya kadar pek çok kişiye istihdam yaratıyor. Çukurova yöresinin vazgeçilmezi olan pamuğa daha fazla önem verilmeli. Bu bölgenin kalkınmasına ve işsizliğin azalmasına da büyük katkı sağlar. Üretim sahalarının artmasıyla yöremizde bir hareketlilik yaşanıyor.''

Tarsus'ta faaliyet gösteren Akşif Çırçır Fabrikası Genel Müdürü Aydın Üstündağ ise, yaklaşık 4 aylık dönemde 10 bin ton pamuk işlediklerini bildirdi. Üstündağ, pamuk ekim alanlarının daha da artmasını beklediklerini, Çukurova çiftçisinin 'beyaz altın' olarak bilinen pamuk üretimine yeniden başlamasının sevindirici gelişme olduğunu belirterek, ''Tarlaların beyazlara bürünmesi bizleri de çok memnun ediyor. Çünkü tarım sektörü bölgemizin katalizör sektörüdür'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler