Cisr Eş Şuğur bölgesi abluka altında!
İdlib'e bağlı Cisr Eş Şuğur bölgesinin ordu tarafından abluka altına alındığı ve silahlı gruplarla çatışmaların birkaç gün sürebileceği belirtildi.
Champress internet sitesinin haberinde, Cisr Eş Şuğur bölgesinde askeri operasyonların devam ettiği ve bölgenin ordu tarafından abluka altına alındığı kaydedildi.
Bölgedeki silahlı kişi sayısının 800 ila 2000 arasında olabileceği belirtilerek, bölge etrafındaki "radikal dini eğilimli köylerden silahlı gruplara katılımlar olduğu" öne sürüldü.
Silahlı grupların tabanca, otomatik silahlar ve roketatarlara sahip oldukları ve sayılarının fazla olması nedeniyle bölgedeki çatışmaların birkaç gün sürebileceği kaydedildi.
Bölgede bazı noktaların silahlı grupların kontrolünde olduğu belirtilerek, "bu grupların sivil halkı canlı kalkan olarak kullanması nedeniyle halkın bir kısmının bölgeden ayrıldığı" bildirildi.
Cisr Eş Şuğur'un hayalet bölgeye dönüştüğü, silahlı gruplar tarafından araziye döşenen tuzak ve mayınların tehlikenin boyutunu arttırdığı ileri sürüldü.
Suriye Devlet Televizyonu ise bölgeden kaçanların bazıları ile yapılan röportajları yayınladı. Röportajları veren kişiler, "Cisr Eş Şuğur'da silahlı grupların çok sayıda kişiyi öldürdüğünü, öldürdükleri kişileri toplu mezarlara gömdüklerini ve bazı cesetleri Asi Nehri'ne attıklarını" iddia ettiler.
Suriye'nin nükleer dosyası BM'ye gönderilecek
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yönetim kurulu, Suriye'nin nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyine gönderilmesini kararlaştırdı.
ABD ve bazı müttefiklerinin, Suriye'nin nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyine gönderilmesine yönelik, UAEK yönetim kurulu toplantısına sunduğu karar tasarısı 17 lehte, 6 aleyhte oyla kabul edildi. Basına kapalı yapılan oylamada Azerbaycan, Rusya, Çin, Pakistan, Venezuela ve Ekvator'un aleyhte oy kullandıkları, oy hakkına sahip 11 ülkenin ise oylamaya katılmadığı öğrenildi.
Türkiye geçtiğimiz yıl sonu itibariyle toplantıya gözlemci statüsünde katıldığı için oy kullanamadı.
Suriye'nin nükleer programına ilişkin UAEK ile yeterince işbirliği yapmadığı ve sahip olduğu nükleer malzemeleri sakladığını ileri süren ABD, batılı bazı müttefikleriyle birlikte karar tasarısını yönetim kurulu toplantısına sundu.
Toplantının bugünkü ikinci oturumunda yapılan oylamada kabul edilen karar, Suriye'nin nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyine gönderilmesi için UAEK başkanı Yukiya Amano'ya yetki veriyor.
Karar tasarısı uyarınca UAEK başkanı Yukiya Amano bundan sonraki süreçte de Suriye yönetimiyle nükleer programa ilişkin görüşmeleri sürdürecek ve nükleer tesislerinde denetim yapacak.
Suriye yönetiminin nükleer programına ilişkin UAEK ile şeffaf işbirliği yapmaması veya sahip olduğu nükleer malzeme ve gereçler hakkında kurallara uygun olarak bildirimde bulunmaması halinde, Amano'nun dosyayı BM Güvenlik Konseyine gönderme yetkisini kullanabileceği belirtiliyor.
Oylamanın ardından basına kısa bir açıklama yapan İsrail temsilcisi büyükelçi Ehud Azoulay, oylama sonucundan memnun olduğunu belirterek, "bu karar tasarısının diğer bazı ülkelere örnek olması gerektiğini" söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!