Clinton'ın 500 milyonluk sorunu

Clinton Vakfı ve Bill Clinton'ın kütüphanesi için son on yılda 500 milyon dolar tutarında bağış toplanmış. Suudi Arabistan'ın 10 - 25 milyon dolarla başı çektiği bağışçılar listesinde Irak'ta 17 sivilin ölümüne yol açan Blackwater da var. Clinton, Dışişleri Bakanlığı sırasında Blackwater'la sözleşmenin yenilenip yenilenmemesine yönelik son kararı verecek kişi olacak.

Clinton'ın 500 milyonluk sorunu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.12.2008 - 13:48

Eski ABD Başkanı Bill Clinton’a ait “Clinton Vakfı”nın yabancı hükümetlerden en az 46 milyon dolar bağış aldığının açıklanması, ABD’nin yeni seçilen başkanı Barack Obama’nın kabinesinde Dışişleri Bakanı olarak görev alacak olan Hillary Clinton’ın tarafsızlığıyla ilgili soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Obama’nın Clinton’ı Dışişleri Bakanlığı görevine atamadan önce yaptığı anlaşma gereğince Clinton Vakfı önceki gün bağış verenlerin listesini açıkladı. Listenin açıklanmasıyla yoksulluk ve AIDS’le mücadele etmek amacıyla kurulan Clinton Vakfı ve Bill Clinton’ın kütüphanesi için son on yılda 500 milyon dolar tutarında bağış toplandığı ortaya çıktı. Vakfın listesinde, 12 bini 10 dolar ya da altında para veren 205 bin bağışçının adı yer aldı. Listenin açıklanmasının ardından “Bill Clinton’ın, eşi başkanlık yarışındayken niçin listeyi açıklamaya direndiği ortaya çıkmış oldu” şeklinde yorumlar da yapılmaya başlandı.

Yabancı hükümetler, milyarderler, şirketler ve yabancı işadamlarının bulunduğu bağışçılar listesine göre Suudi Arabistan 10 ila 25 milyon dolarla en çok bağış yapanların başında yer alıyor. Vakfa bağış yapan diğer ülkeler arasında Norveç, Avustralya, Kuveyt, Katar, Brunei, Umman, İtalya ve Jamaika bulunuyor.

 

Blackwater da listede

Clinton Vakfı’na bağış veren şirketler arasında Irak’ta ABD adına çalışan özel Blackwater güvenlik şirketi de bulunuyor. 2007’de Irak’ın başkenti Bağdat’ta rasgele ateş ederek 17 sivilin ölümüne yol açan şirketin 5 çalışanı hakkında ABD’de açılan dava sürüyor. Clinton, Dışişleri Bakanlığı sırasında Blackwater şirketiyle sözleşmenin yenilenip yenilenmemesine yönelik son kararı verecek kişi olacak.

Clinton Vakfı’na Hintli politikacı Amar Singh’in de 1 ila 5 milyon dolar bağış yapmış olmasının, Clinton’ın göreve geldiğinde Hindistan ve Pakistan görüşmelerinde tarafsızlığına gölge düşürebileceği ifade ediliyor. ABD’yle Hindistan arasında nükleer işbirliği anlaşması imzalanması için ABD Kongresi’nde lobi faaliyeti yürütmek amacıyla eylül ayında Washington’ı ziyaret eden Singh, bu ziyarette Hillary Clinton’la da görüşmüş, ziyaretten birkaç gün sonra Kongre anlaşmayı onaylamıştı.

Listede tartışma yaratan bir diğer isim de Bill Clinton’la beraber 2005’te Kazakistan’ı ziyaret eden Kanadalı işadamı Frank Giustra. Madencilik alanında çalışan ve o dönemde Kazakistan hükümetiyle uranyum anlaşması imzalamak isteyen Giustra, Clinton’la Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’i ziyaret etmiş ve birkaç gün sonra anlaşma imzalanmıştı.

Clinton Vakfı’nın, Hillary Clinton’ın Senato’da bazı ABD limanlarını işletmesine karşı çıktığı Dubai merkezli bir şirkete de danışmanlık yaptığı belirtiliyor.

Clinton Vakfı’nın bağış verenler listesinde Dubai Vakfı, Yahoo şirketi, Microsoft’un başkanı Bill Gates, Mısırlı işadamı Haim Saban, Formula 1 pilotu Michael Schumacher, Barbra Streisand, Steven Spielberg, Paul Newman gibi isimler yer alıyor.

Obama’nın ekibi, Hillary Clinton’ın Dışişleri Bakanlığı’na atanacağının kesinleşmesinin ardından, Clinton Vakfı’nın faaliyetlerini ve bağışçılar listesini açıklamasını istemişti. Bill Clinton da vakfının faaliyetleriyle ilgili tartışmalar üzerine, iş dünyasındaki kişisel çalışmalarını ve yurtdışında yürüttüğü faaliyetleri sınırlandıracağını açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler