ÇMO'dan Çevre Günü'nde mücadele çağrısı

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu 5 Haziran 1972 yılında Stockholm'de toplanan Birleşmiş Milletler Çevre ve İnsan Konferansı'nın yıldönümü olan "Dünya Çevre Günü" dolayısıyla yayınladığı bildiri de çevre için mücadele çağırısı yaptı.

Yayınlanma: 04.06.2010 - 13:42
Abone Ol google-news

TMMOB açıklamasında; “Çevre sorunları çoğu zaman magazinleştirilerek ya da kimi “sosyal sorumluluk projeleri” ile şirketlerin imaj çalışması olarak gündeme getiriliyor. Oysa sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkı anayasa ile güvence altına alınmış temel bir insan hakkıdır. Ülkemizde genel politika süreçleriyle büyük bir uyum içinde, çevre alanı da yıllar boyunca istismar edilmiş, bir talan ve yağma olanağı olarak yerli ve yabancı sermayenin hizmetine sunulmuştur. Çevre sorunlarına ilişkin politika yoksunluğu ve yasal karmaşa, denetim ve yaptırım eksikliği gibi sorunlar; doğal olay olan depremlerin katliama, yağışların sel felaketlerine, yanlış yerleşim politikalarının rant kavgalarına, çöp dağlarının bombalara dönüşmesine neden olmuştur. Çevreyi, tüm ekosistemi koruma odaklı yani bir anlamıyla da kamunun yararını gözeten politikalar, belli sorun alanları üzerinden geliştirilmelidir"

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yöneticileri, çevrenin korunmasını odağa koyan planlamaların, sanayileşmenin önünde bir engel olarak görülmesinden dolayı sağlıklı bir çevrede yaşamanın bir insan hakkı olduğunun göz ardı edildiği, çevrenin bir rant alanı olarak görüldüğü, politikasızlığın politika olduğu bu dönemde, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutlama günü olarak değil bir mücadele günü olarak görüyor, başka bir çevre politikasının mümkün olduğunun bilinciyle herkesi, çevre hakkına sahip çıkmaya çağırıyorlar.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler