Çölyakların umudu karabuğday üretimi yaygınlaşıyor

Türkiye'de ilk kez Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BDUTAE) tarafından yetiştirilen ve çölyak hastaları için umut, çiftçiler için yeni bir gelir kapısı olan karabuğdayı Konyalı çiftçiler de ekmeye başladı.

Çölyakların umudu karabuğday üretimi yaygınlaşıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.08.2012 - 09:37

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Acar, yaptığı açıklamada, 2006 yılından beri karabuğdayın Türkiye'de yetiştirilmesi ile ilgili çalışma yaptıklarını söyledi.

Karabuğday yetiştirme serüveninin, çölyaklı bir çocuğun annesinin feryadıyla başladığını ve Türkiye'de yetiştirilme projesinin, 2011'de Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından desteklendiğini belirten Acar, BDUTAE tarafından karabuğdayın yetiştirildiğini ifade etti.

MEVKA, Konya İl Özel İdaresi, BDUTAE, SÜ, Konya Arı Yetiştiricileri Birliği ve Konya Çölyak Derneği'nin karabuğdayla ilgili ortaklaşa yaptıkları projeyi neticelendirme aşamasına getirdiklerini aktaran Acar, ''Bundan sonra da sanayicimizin yatırımlarını göreceksiniz. Un sektöründeki Konyalı sanayicilerin buna ilgisi var. Konya Ticaret Borsası bu projenin içerisinde. Ürün çeşitliliği açısından SÜ Gıda Mühendisliği Bölümü'nde de çalışmalar var'' diye konuştu.
 

Arıcılar için de önemli

Acar, haziran ayı itibariyle Konya merasında çiçekli bitki kalmadığını, arıların alabileceği polenin bulunmadığını ifade etti. Karabuğdayın ağustos ayında bile bol çiçekli olduğunu, arıların haziran ayından itibaren aradığı polen ve nektarı bu bitkide bulabileceğini dile getiren Acar, şöyle devam etti: ''Karabuğday, bu yörede bu şartlarda aynı tarlada birinci ve ikinci ürün olarak görebileceğiniz belki de tek bitkidir. Karabuğday ballı bir bitkidir. Bal üreticileri açısından çok önemli olan bitkinin ziraatçılar açısından önemi ise bu ürünün birinci ve ikinci ürün olarak aynı yıl içerisinde ekilebilecek kapasiteye sahip olmasıdır. Çiftçimize memleketimize hayırlı olmasını diliyorum.''

Yılda iki kez hasat yapılabiliyor

Karabuğdayın özel bir tohumculuk şirketi aracılığıyla çiftçiye birinci ve ikinci ürün olarak ektirilme çalışmasının başarılı olduğunu belirten Acar, ''Karabuğday, aynı yıl içinde hem birinci ürün hem de daha önce arpa hasadı yapılmış tarlaya ikinci ürün olarak ekildi. Birinci ürün olarak hasat edilen karabuğdayın, hemen yanındaki ikinci ürün olarak ekildiği tarlada ise çiçek halini görebilirsiniz'' dedi.

Cerenoğlu Tohumculuk'un sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Ceran ise Türkiye genelindeki 800 bin çölyak hastasının ihtiyacı olan karabuğdayın yurt dışından ithal edildiği için üretim çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Karabuğdayın ikinci ürün ve ana ürün olarak yetiştirilebileceğini ispatladıklarını dile getiren Ceran, şunları kaydetti: ''Böylelikle tarımda öncülüğü almış olan ve tohumculuğun üssü konumuna gelen Konya tarımına katkı olması için çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki yıldan itibaren Konya çiftçisine ve Türkiye'de bunu yapmak isteyen bütün çiftçilerimize örnek olacak şekilde faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.''

Çiftçi Zeki Köroğlu ise karabuğdayı, üniversiteden hocaların ve tohum şirketinin tavsiyesi üzerine ektiğini söyledi. Birinci ana ürün olarak nisan ayının ortalarında ektiği karabuğdayı ikinci ürün olarak ise haziranın sonunda ektiğini aktaran Köroğlu, ''Ürün fazla emek istemiyor. Az su, az gübre, az bakımla güzel verim alınacağına inanıyorum'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler