"Çözmemiz gereken konular var"

ABD'nin Atina Büyükelçisi Daniel Smith, "Türkiye ile Yunanistan'ın Meis Adası (Kastellorizo) ile ilgi çözümlemeleri gereken konular bulunduğunu" söyledi.

Yayınlanma: 07.04.2011 - 10:03
Abone Ol google-news

Smith, Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesindeki demecinde Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs konusuyla ilgili soruları yanıtladı.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların "iki ülkeyi ayıran zor ve uzun zamandan beri varolan sorunlar olduğunu" ifade eden Smith, "ABD'nin bu konuda iki ülke arasındaki diyaloğa yardımcı olmaya çalıştığını ancak, sonuçta bunun iki ülke arasında bir diyalog olduğunu" kaydetti.

Meis Adası ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Smith, "Meis Adası, ilk başta Yunanistan'a verilen oniki adaların parçasıydı. Ancak, her iki tarafın da çözmesi gereken hayli konu var. Bu nedenle bu diyaloğu cesaretlendiriyoruz" dedi.

Smith, "Türk uçakların Ege adalarının üzerinde uçuşlarıyla" ilgili bir soru üzerine, "ABD'nin, iki ülkeyi aralarındaki atmosferi olumsuz etkileyecek tahrik edici hareketlerden uzak durmaya teşvik ettiğini ancak, Türkiye'nin Ege;deki bazı faaliyetlerinin buna yardımcı olmadığını" ileri sürdü.

Smith, "Herkesi, ilerleme kaydedilmesini zorlaştıran ve durumu daha gergin hale getiren her türlü tahrik edici hareketten uzak durmaya cesaretlendirdik. Bu, adalar üzerinden uçuşları da kapsamaktadır. Ne olduğu, ya da olup olmadığı üçüncü kişilerce tam olarak bilinmese de. Ancak, kamuoyunu ayaklandıran bu gibi olaylar yardımcı olmuyor. Adaların üzerinden yapılan uçuşlar ve gemilerin belirli bölgelerde operasyonlara gönderilmesi uygun bir atmosferin oluşmasına yardım etmiyor" diye konuştu.

Kıbrıs konusuna değinen Smith, "ABD'nin bu konudaki tezinin, Kıbrıs'ta her iki toplumun da çıkarlarını dikkate alacak iki bölgeli bir federasyon şeklinde olmaya devam ettiğini" ifade ederek, "Ada'da çözümün sadece doğrudan müzakerelerle mümkün olabileceğini ve bu noktada Türkiye'nin ve Yunanistan'ın katkı sağlayabileceğini" kaydetti.

Smith, Kathimerini'nin, "Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Türkiye ile İsrail arasında arabuluculuk yapabilir mi?" şeklindeki sorusu üzerine de, "Muhtemelen yapabilir. Papandreu, (İsrail ile olan) ilişkilerin Türkiye'nin aleyhine olmadığını ve Türkiye'yi hedeflemediğini açıkça belirtti. Başbakanınızın, batılı bir Türkiye arzu ettiği görüşünü paylaşıyoruz. Ancak, aynı zamanda Türkiye'nin dış politikasında hangi noktaları kabul ettiğimiz ve hangilerini kabul etmediğimiz konusunda Türklere karşı samimi olmamız gerektiğinde de hemfikiriz" diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler