Cumhurbaşkanı Gül Suriye'de
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için geldiği Suriye'nin başkenti Şam'da Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından resmi törenle karşılandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Halk Sarayı'ndaki törende iki ülkenin ulusal marşlarının çalınmasının ardından tören kıtasını denetledi. Törenin ardından, Gül ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, baş başa görüşmeye geçtiler. Cumhurbaşkanı Gül ve Suriye Devlet Başkanı Esad, daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık edecek ve ortak basın toplantısı düzenleyecek.
Gül, Esad'ın daveti üzerine Şam'da
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Beşar Esad'ın resmi davetlisi olarak Şam'a gittiğini söyledi. Ziyareti çerçevesinde Şam'ın yanı sıra Halep'e de gideceğini ifade eden Gül, bunun Şam dışında Suriye'de başka bir şehre yapılan ilk ziyaret olacağını bildirdi.
Gül, ziyaretinde kendisine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşlik edeceğini, TBMM Suriye Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri ile Suriye'ye sınır illerin valilerinin heyetinde yer alacağını bildirdi.
Gül, Türkiye'nin tarihi ve kültürel bağlarının bulunduğu önemli bir komşu olan Suriye'nin, Türkiye'nin Orta Doğu'ya, Türkiye'nin de, Suriye'nin Avrupa'ya açılan kapıları olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, ''Suriye ile ilişkilerimizi, dostluk ve karşılıklı çıkar, saygı temelinde, ülkelerimizin ve bölge yaranına olacak şekilde her alanda geliştirmeyi amaçlamaktayız'' diye konuştu.
Son yıllarda Suriye ilişkilerin hızlı bir şekilde geliştiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
''Sadece 2008 yılı içinde Arap Kültür Başkenti törenine katılımıma ilaveten bakan düzeyinde karşılıklı 15 ziyaret yapılmış, sayın Başbakan Erdoğan da Suriye'yi üç defa ziyaret etmiştir. Yine Sayın Başbakan Otri de Türk-Arap Ekonomik Forumu'na katılmak üzere Haziran ayında Türkiye'ye gelmiştir. Görüldüğü gibi, Türkiye ile Suriye arasında çok sık, üst seviyede siyasi ilişkiler devam etmektedir. Üst düzey karşılıklı ziyaretler ilişkilerimizdeki yakınlığın ve sıcaklığın göstergesi olup meyvelerini de göstermeye başlamıştır. Ziyaretimin de hızla gelişen ilişkilerimize katkı sağlayacağına inanıyorum.
Suriye ile sadece ikili ilişkilerimiz değil aynı zamanda bölgeyle ilgili konularda da çok yakın bir istişare içindeyiz. Bölgenin istikrarına önem veren iki ülkeyiz. Bu bakımdan yakın bir çalışma içerisindeyiz.
Ekonomik ilişkilerimiz de gayet iyi gelişmektedir. Özellikle 2007 yılında serbest ticaret anlaşmasını imzaladıktan sonra ticaret hacmimiz bu yıl 1,8 milyar dolara yükselmiştir ki bununla yüzde ellinin, altmışın üstünde bir artış söz konusu olmuştur.
Ziyaretim çerçevesinde Şam'da 16 mayıs günü yapılacak iş adamları forumuna Cumhurbaşkanı Sayın Esad ile birlikte katılacağız. Bu ziyaretimde bana çok sayıda iş adamı da eşlik etmektedir, hem yatırımcılarımız hem ticaret erbabı.''
Gül, Pazar günü de Halep Üniversitesinde Türkiye-Suriye ilişkileri konusunda bir konuşma yapacağını belirterek, ziyaretinin Suriye-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine ve bölgede istikrarın tesisi konusunda yapıcı iş birliğinin artırılmasına katkıda bulunmasını temenni etti.
''Türkiye açık toplum"
Gül, bir gazetecinin, ''Kürt sorunuyla ilgili 'fırsat bu fırsat, kaçırılmamalı' demiştiniz. Hükümetin de bu konuda adım attığına ilişkin değerlendirmeler yansıyor. Kürtçe köylerin adının geri verilmesi gibi bazı adımları siz nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine, şunları söyledi:
''Siz de özetlediniz, demek ki çok geniş şekilde, iyiniyetli çalışmalar var Türkiye'de. Ümit ediyorum ki bunların hepsi iyi bir şekilde neticelenir. Çünkü bunlar kendi ülkemizin, kendi sorunlarımızdır. Kendi sorunlarımızı kendimiz konuşacağız, kendimiz tartışacağız ve kendimiz kendi inisiyatifimizle nihayete eriştireceğiz. O açıdan Türkiye açık toplum, bu açık toplum içerisinde gayet canlı tartışmalar söz konusu. Bunlar gayet medeni tartışmalar. İktidar, muhalefet, düşünürler, devletin organları bu konularda ilgili muhakkak ki iyi çalışmalar yapıyorlar.''
Gül, heyetinde yer alan bir iş adamının, ''Ben hem Türk hem Suriye vatandaşıyım. Şimdiye kadar küskünlük, dargınlık, bunlara son verdik. Şimdi bu sloganımızı aş ve iş olarak değiştirebilir miyiz?'' sözleri üzerine, Gül, ''Değişiyor işte bak'' dedi.
Türkiye'nin hedefinin bütün komşularıyla karşılıklı problemleri çözmek olduğunu belirten Gül, ''Türkiye'nin son yıllarda uyguladığı politikalar da gördüğünüz gibi hep karşılık bulmuştur, netice bulmuştur'' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
''İstisnasız bütün komşularımızla ilişkilerimiz en iyi, güzel şekilde cereyan etmektedir. Noksanlar varsa bunlar da tamamlanacaktır muhakkak ki. Bunun neticesinde güven ortaya çıkıyor. Güven söz konusu olunca istikrar söz konusu oluyor. İstikrar, güvenin olduğu yerde de demin söylediğin 'bu olsun' dediğin şey olmaya başlar. Sevgi söz konusu oluyor karşılıklı. Zaten kültürel bağlar, aile bağları, hep bunlar var. Ve ekonomik işbirliği yükseliyor bunun üzerinde. Eğer ticaret hacmimiz komşularımızla son bir kaç yıl içerisinde 3 misli arttıysa, bu, bunun neticesidir. Bunlar daha da iyi olacaktır.''
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası