'Cumhurbaşkanı seçimde tarafsız olacak'

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, erken genel seçim sürecinde Cumhurbaşkanlığı'nın tarafsız olacağını, bunun zaten anayasal yükümlülükleri olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 07.01.2009 - 19:18
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, siyasi partilerden Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili dedikodu, söylenti ve iddiayla karşılaştıklarında, söz söylemeden, yayın yapmadan önce kendileriyle istişare etmesini rica ettiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Talat, Politis gazetesinin davetlisi olarak Lokmacı Kapısı'ndan yürüyerek geçtiği Güney Lefkoşa'dan KKTC'ye döndü.
 

Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığı

Cumhurbaşkanı Talat, Politis gazetesinden ayrılırken, bir Yunan gazetecinin sorusu üzerine, Türk hükümetinin, Nazım Hikmet'e Türk vatandaşlığının iade edilmesi kararını değerlendirdi. Nazım Hikmet'in dünyanın en iyi şairlerinden olduğuna işaret eden Talat, Türk hükümetini takdir ettiğini söyledi. Talat, Güney Kıbrıs'ı bir daha ne zaman ziyaret edeceğine ilişkin soruya, ''Herhangi bir zaman olabilir. Herhangi bir sorunum yok'' karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Talat, Lokmacı Kapısı'nın Kuzey tarafında gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada ise, Politis gazetesinin öğle yemeği daveti üzerine bu gazeteyi ziyaret ettiğini ve bölgede kısa temas imkanı bulduğunu söyledi. Kuzey'de ve Güney'de esnafa iyi yıllar dilediğini belirten Talat, davette Politis yazarlarının sorularını da yanıtladığını kaydetti.

Siyasi partilerle görüşme

Talat, siyasi partilerle bugünkü görüşmesini de ''çok iyi, çok güzel geçti'' diye değerlendirdi ve görüşmenin seçim hazırlıklarının başladığı döneme denk gelmesinin tesadüf olduğunu, çünkü bu görüşmeyi daha önceden planladıklarını ifade etti. Partilerle en son 10 Kasım'da görüştüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Talat, tüm partilere seçimlerde başarı diledi.

Cumhurbaşkanı Talat, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) erken seçim kararı almasını nasıl yorumladığı sorusuna karşılık ise şunları kaydetti: ''Bu konuda söyleyebileceğim bir şey yok. Ben sadece siyasi partilerimize şunu söyledim; Ben cumhurbaşkanı olarak ve Cumhurbaşkanlığı makamı tarafsız olacağız. Bu zaten bizim anayasal yükümlüğümüzdür. İkincisi de gereksiz yere suçlanırsak, yıpranacak olan KKTC Cumhurbaşkanlığı'dır. O nedenle siyasi partilerimiz Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili herhangi bir dedikodu, söylenti, iddiayla karşılaştıklarında söz söylemeden, yayın yapmadan, lütfen bizimle istişare etsinler. Biz elimizden geldiğince tarafsız olacağız ve partilerimizin de bize bu anlayışla yaklaşmasını rica ediyoruz.''
 

Mülkiyet konusu 16 Ocak'tan sonra

Kıbrıs müzakerelerinde mülkiyet konusuna 16 Ocak'ta değil, bir sonraki toplantıda geçilebileceğini ifade eden Talat, ''Önümüzdeki toplantılarda yönetim ve güç bölüşümüyle ilgili kalan bölümleri tamamlayacağız, sonra geçeceğiz'' dedi.
Talat, ''Yönetim ve güç paylaşımının bütün maddeleri elden geçirilmiş olacak mı?'' sorusuna karşılık da şunları söyledi: ''Genel olarak evet, ancak bizim o alanda olduğuna inandığımız ama (Rumların) 'bunları daha sonra görüşelim' dedikleri bazı küçük bölümler var. Geçiş dönemleri gibi hususları hemen şimdi görüşmemiş olacağız. Fakat ilerleme sağlandığı takdirde, ki zaten haklı olarak geçiş dönemi çözüm olacağı kesinleştikten sonra ele alınması gereken bir bölümdür, onun gibi bazı konular kalmış olacak, ama genel hatlarıyla evet bütün konular gözden geçirilmiş olacak''

Cumhurbaşkanı Talat, mülkiyet konusunun müzakeresinin ne kadar süreceğine ilişkin bir öngörüsü bulunmadığını, çünkü Rum tarafının tarih kabul etmediğini ifade ederek, ''İnşallah uzun sürmez'' dedi. Talat, ''zaman zaman rahatsızlık duyduğunu ifade ettiği Rum basınında yayımlanan ve Kıbrıs Türk basınının da alıntı yaptığı haberler konusunu Politis gazetesi yetkilileriyle de paylaşıp paylaşmadığı'' sorusunu yanıtlarken, ''Politis'in yapacağı bir şey yok o konuda. Hata varsa hata bizim'' ifadelerini kullandı.

''Dünyada belki de sadece Kıbrıs'ta bir gazetenin haberinin başka bir gazetede manşet olabildiğini'' bildiren Talat, bunun sorumluluğunun Kıbrıs Türk basınında ve Kıbrıs Türk basınının öz denetiminde olduğunu düşündüğünü kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler