Danıştay'dan Cerattepe kararı: ÇED raporu iptal
Danıştay, Cerattepe için verilen ilk "ÇED olumlu" raporunu iptal etti.
Danıştay, Cerattepe için verilen ilk "ÇED olumlu" raporunu iptal etti.
Danıştay 14'üncü Dairesi, Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'nde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2013 yılında verilen "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu" raporunu iptal eden yerel mahkeme kararını onadı.
Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe mevkiinde gümüş ve bakır ile birlikte siyanürle altın aranacak maden sahaları için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2013 yılında izin vermesinin ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bakır madeni için 'ÇED olumlu' raporu verdi. Bölgede maden faaliyetlerinin önünü açan bu karar sonrası Artvinliler hukuk mücadelesi başlattı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme geçen yıl Ocak ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği 'ÇED olumlu' raporunu iptal etti.
Karardan sonra şirketin başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Danıştay 14'üncü Dairesi, yerel mahkeme kararını onadı. Böylece Cerattepe için verilen ilk 'ÇED Olumlu' raporu iptal edilmiş oldu.
İKİNCİ ÇED SÜRECİNE KARŞI HUKUK MÜCADELESİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Cerattepe için verdiği ilk ÇED raporunun yerel mahkeme tarafından iptal edildiği dönemde maden şirketi ikinci 'ÇED olumlu' raporunu aldı. Harekete geçen Yeşil Artvin Derneği, geçen yıl Haziran ayında 751 kişi ile raporun iptali için Türkiye'nin en büyük çevre davasını açtı. Bölgede yapılan bilirkişi keşfi sonrası ikinci ÇED raporu davası 19 Eylül'de görülecek.
"İKİNCİ DAVADA, İLK ÇED İPTAL KARARININ DİKKATE ALINMASINI UMUYORUZ"
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı toplantıda kararı değerlendiren avukat Bedrettin Kalın, Rize İdare Mahkemesi'nin ÇED iptal kararında, Artvin'de madencilik yapılmasının sakıncaları ile maden ve şehir yaşamının bir arada olamayacağına vurgu yapıldığını hatırlattı. Danıştay'ın da bu kararı onaması ile haklılıklarının bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Kalın, devam eden ikinci ÇED davası ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Yerel mahkemede bu davayı kazandıktan sonra firma 2015 yılının Haziran ayında yeni bir 'ÇED Olumlu' raporu aldı. Biz de raporunu iptali için 751 kişiyle, Türkiye'nin en büyük çevre davasını açtık. O davanın duruşma tarihi 19 Eylül olarak belirlendi. O davada elbette ki bu mahkeme kararı önemli bir dayanak olacak. Netice itibariyle aynı bölge için ÇED raporu ile ilgili verilmiş olan bir iptal kararıdır. Dolayısıyla sonra alınan ÇED, önceki ÇED'e bağlı olarak alınmış bir karardır. Mahkemenin, Danıştay'ın kesinleşmiş 'ÇED iptal' kararını dikkate alacağını umut ediyoruz."
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke