Darbezede askerlerin gözü hükümette

12 Eylül ve 28 Şubat dönemlerinde ordudan çıkartılan askerler, haklarındaki ihraç kararlarının kaldırılmasını istiyor.

Darbezede askerlerin gözü hükümette
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.11.2010 - 13:35

Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, darbezede subayların haklarındaki ihraç kararlarının kaldırılması ve özlük haklarının verilmesi için yaptıkları başvurular büyük ölçüde tamamlandı. Başvurular, Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinin 60'ncı günü olan bayram tatilinden sonraki ilk mesai gününde sona erecek. 12 Eylül 2010 referandumunda kabul edilen Anayasa değişikliğiyle, ordudan ihraçlara yargı yolunu kapatan 125'inci madde ile askeri yargıyı düzenleyen 157'nci madde değiştirildi. 12 Eylül dönemine yargı bağışıklığını düzenleyen Geçici Madde 15 ise tümüyle kaldırıldı.

Anayasa değişikliğinin ardından kendilerine yargı yolunun açıldığını savunan darbezede askerler, peş peşe davalar açtılar. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla atılan subay ve astsubaylar büyük çoğunlukla Askeri Yüksek Askeri Mahkemesi'ne (AYİM) başvurarak, haklarındaki ihraç kararının kaldırılmasını, özlük haklarının iadesini istediler. 12 Eylül döneminde üçlü kararnameyle atılan subay ve astsubaylar ise dava açmak yerine İçişleri Bakanlığı'na ve Milli Savunma Bakanlığı'na dilekçe verdiler. 12 Eylülzede askerler, üçlü kararnameye karşı yargı yerinin belirsizliği nedeniyle öncelikle idareye başvuruda bulunduklarını belirttiler.

Darbezede askerlerin başvurularına karşılık hükümetin üzerinde çalıştığı uyum paketinde HSYK tasarısındaki gibi bir düzenleme yapacağı belirtiliyor. TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen HSYK tasarısındaki geçici madde ile, geçmişte mahkeme kararı olmadan meslekten çıkartılan hâkim ve savcılara HSYK'ya başvuru hakkı tanındı. Başvurusu kabul edilmeyen hâkim ve savcı bu karara karşı Danıştay'a dava açabilecek. Mahkeme kararı olmadan ordudan atılan askerlerle ilgili olarak da, Yüksek Askeri Şura'ya başvuru hakkı tanınacağı, başvuruları kabul edilmeyen askerlerin Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne dava açabilecekleri belirtiliyor.

Hükümetin gündemindeki düzenleme darbezede askerler üzerinde soğuk duş etkisi yarattı. 28 Şubatzede askerleri bir araya getiren Adaleti Savunanlar Derneği ASDER'in kurucusu Tabip Albay Ahmet Alper, kulislerde konuşulan düzenlemenin mağduriyetleri gidermeye yetmeyeceğini vurgulayarak, "Böyle bir düzenleme mağdurları 15 generale kurban etmek anlamına gelir" dedi. YAŞ üyelerinin kendilerini generalliğe terfi ettiren seleflerinin yanlış yaptıkları yönünde bir karar vermeyeceklerini belirten Ahmet Alper, darbe mağduru askerler için 1960 ihtilalinden sonra ordudan atılan subaylar için uygulanan EMİNSU modeli benzeri bir düzenleme yapılmasını istedi. Alper, "Ordumuz bünyesindeki yasa dışı darbeci yapılanmalara karşı TSK bünyesinde bir direnç oluşturulması ve TSK'yı asli görevi dışına çıkararak kullanmak isteyenlerin önünün alınması için, geçmişte bu tür tasfiyelere maruz kalanların haklarının telafisi, hali hazır TSK personeline de güç ve hukuki güvence oluşturacaktır" diye konuştu.

12 Eylülzede askerlerin sözcülerinden, eski Eylül Emeklileri Derneği EYLÜL-DER Başkanı Re'sen Emekli Üsteğmen Rahmi Yıldırım da, EMİNSU'ların re'sen emeklilik dışında mağdur edilmediklerini, dört ayrı yasa ile mesleğe devam etmiş gibi haklarının verildiğini, son olarak 1992 yılında çıkarılan yasayla emekli kıdemli albay statüsüne kavuştuklarını anlattı. Yıldırım, mahkeme kararı olmadan atılan askerlere YAŞ'a başvuru hakkı tanınmasının derin acılara yol açmış ihraç sürecini tekrarlamaktan başka bir sonuç getirmeyeceğini, hükümetin aynı acıyı tekrar yaşatmaya hakkının olmadığını vurguladı.

Başbakan Erdoğan'ın referandum kampanyasında darbelerin açtığı yaraları saracaklarına ilişkin söz verdiğini anımsatan Yıldırım, re'sen emeklilik kararlarıyla açılan yaraların sarılması için yasa çıkarmanın şart olmadığını, yetkili idari makam olarak İçişleri ve Milli Savunma bakanlıklarının bu kararları kaldırabileceklerini belirtti. Yıldırım, 12 Eylül döneminde üçlü kararnameyle atılan askerlerin Başbakan Erdoğan'a mektup yazdıklarını, bakanlıklara bu yönde dilekçeler verdiklerini kaydederek, "Başbakan Erdoğan'ın verdiği sözün ne kadar samimi olduğu, bu mektuba ve dilekçelere verilecek yanıtla ortaya çıkacak. Sayın Erdoğan samimiyse, yasa çıkarma zahmetine katlanmadan, referandumda verdiği sözün gereğini yerine getirmeli, mahkemesiz ihraç kararlarını kaldırmalıdır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler