Davetsiz de olsa gidiyorlar

BM’nin 2. tur sözü verdiği Kürtler davetsiz de olsa Cenevre’ye gidecek. Bu kez Suud güdümlü muhalefet, şartları karşılanana dek görüşme yapmayacağını söyledi.

Yayınlanma: 29.01.2016 - 06:22
Abone Ol google-news

Suriye savaşı beşinci yılına girmek üzereyken, BM’nin hükümet ile muhalefeti Cenevre’de bir kez daha biraraya getirmeye hazırlandığı görüşmelerin pazartesiden cumaya atılmasının ardından bugün de başlaması belirsizliğini koruyor. Ankara ve Riyad’ın şiddetli itirazları sebebiyle Suriyeli Kürtlerin en güçlü temsilcisi PYD Cenevre’nin ilk turlarına resmen davet edilmezken, PYD’nin en büyük bileşeni olduğu Suriye Demokratik Meclisi (SDM) liderleri de davetiye almalarına rağmen katılmama resti çekmişti. Dün Lozan’daki SDM Eşbaşkanı Heysem Menna, “BM, Rusya ve ABD’ye ‘görüşmelere katılması gereken muhaliflerden’ oluşan yeni bir liste gönderdiklerini” söyledi.

Mistura: Khalas

Menna’nın görüşmelerin 1 Şubat’tan önce başlamasının mümkün olmadığını öne sürmesinin ardından, BM Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura’nın sözcüsü Khawla Matter kesin konuştu: “Görüşmelerin cuma başlayacağını doğruluyorum.” Mistura Suriye halkına hitaben video yayımladı: “Görüşmelere destek vermek için aesinizi yükseltin ve artık yeter (Khalas) deyin.”

Lozan rezervi

SDM, ikinci tura davet almasına karşın bunu yeterli bulmadı, Cenevre’ye davet olmasa da gitmek için ısrarı sürdürdü. Menna, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ve Kurtuluş-Değişim Cephesi Kurucusu Kadri Cemil’in içinde bulunduğu heyet BM tarafından Lozan’da ağırlanıyor. Bu heyet dün ABD, Rusya temsilcileri ve Mistura’nın ekibiyle görüştü. Cumhuriyet’e bilgi veren kaynaklar, BM heyetinin “Cenevre’de olun, siz görüşmelere eninde sonunda gireceksiniz. İkinci turda masada olacaksınız” diyerek heyeti sakinleştirmeye çalıştığını belirtti. SDM’den Randa Kasis davet olmasa bile Cenevre’ye gideceklerini söyledi. 27 Ocak’ta Özgür Gündem gazetesi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu anlaşması Lozan’a atıfla “Lozan yıkıldı Kürtler Cenevre’de” başlığıyla çıkmıştı.

Muhalefetin şartları

Hal böyleyken, Suudilerin topladığı Suriye muhalefeti heyeti, şartları BM tarafından karşılanana dek görüşmelere katılmayacağını duyurdu. Açılış ya da ilk turdan uzak durma resti çeken heyetin BM’den talebi ateşkes, kuşatmaların kalkması, insani yardımların ulaşması ve sivil yerleşimlerin bombalanmasının durması. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahiyan ise İslam Ordusu ve Ahrar-uş Şam’a atıfla “teröristlerin Suriye hükümetiyle yapılacak görüşmelere yeni maskelerle katılmaması çok önemli” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler