Demirtaş'tan Şahin'e 'Kürtçe' ziyareti
BDPli Selahattin Demirtaş, Kürtçe konuşma ve iki dillilik gerginliği ile ilgili TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'i ziyaret etti. Özerklik ve ayrı bayrak tartışmalarına değinen Demirtaş 'Özerklik konusunda ısrarcıyız' dedi. Şahin de görüşme sonrası açıklamada bulundu.
Son günlerde yaşanan "iki dil" ve "özerklik" tartışmalarının ardından BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'i ziyaret etti. Yaklaşık 40 dakika süren görüşme sonrasında açıklama yapan Demirtaş, "Sorunların çözüm yeri TBMM'dir" dedi.
Basın üzerinden yapılan açıklamalar nedeniyle ziyaret etme ihtiyacı hissettiklerine dikkat çeken Demirtaş, şöyle dedi:
"Basın üzerinden yapılan tartışmaların yanlış anlaşmalara mahal verebileceği, Meclis Başkanlığı gibi hepimizi temsil eden kurumun gereksiz bir şekilde taraf olmasına ve yıpranmasına neden olacağını düşünüyorduk. Bu vesile ile ziyaret ederek kendi düşüncelerimizi anlattık. Yüz yüze diyalog içerisinde sorunların çözülebileceği inancımızı paylaştık. Deyim yerindeyse Türkiye'nin temel bütün sorunlarının çözüm yeri TBMM olduğunu, bizim de bütün tartışmaları dikkatle izlediğimizi, bu tartışmalardan çıkacak sonuç ile ilgili bir çözüm projesi ortaya çıkacaksa yine bunun Anayasal, yasal düzenlemelerle yerinin parlamento olduğunu biz bir kez daha ifade ettik."
"Demokratik Özerklik" kitapçığı
Siyasi partilerin sorunlara çözüm arayışında önünün kesilmemesini isteyen Demirtaş, şöyle dedi:
"Tartışmaların şiddet içermedikçe, ırkçılık içermedikçe özgür bırakılması gerektiği ve tam da barış arayışlarının güçlendiği dönemlerde demokratik siyasete güç vermenin daha doğru olacağını ifade ettik. Meclis Başkanı'ndan, siyasi partilerle ilgili özellikle partimizle ilgili yapılan çalışmalarda eğer bir yanlış anlaşılma varsa bunu yüz yüze konuşarak kendisine anlatabileceğimiz ifade ettik."
Demirtaş, TBMM Başkanı'na, BDP'nin çözüm projeleri ile ilgili daha önce parlamentoya sundukları "Demokratik Özerklik" kitapçığını verdiklerini de söyledi.
"İki dil talebimiz yok"
Meclis Başkanı'na, TBMM'de iki dil talepleri olmadığını ifade ettiklerine dikkat çeken Demirtaş, "Bizim TBMM'de iki dil gibi bir talebimiz yok. Genel Kurul'da illa Kürtçe konuşacağız, başka dillerle konuşacağız diye bir talebimiz, dayatmamız hele hele 'meydan okuma' deniyor ki böyle bir tarzımız yok. Sadece Kürtçe ile ilgili bu ülkede sorun var. Bu sorunların çözülmesi konusunda arkadaşlarımız dikkat çekme konusunda birkaç kelime Kürtçe konuştular" diye konuştu.
"Özerklik konusunda ısrarlıyız"
Demokratik özerklik konusunu bir yerinden yönetim modeli olarak önerdiklerine işaret eden Demirtaş, şöyle dedi:
"Parti programımızın ekidir, parçasıdır. Diyarbakır'da tartışılan taslak metinde, bir çalıştaya, bir tartışma platformuna bir grup arkadaşın sunduğu bir tartışma metnidir. Üzerinde izaha muhtaç, düzeltmeye muhtaç yerlerin olduğu ifade edilmiş. Karar var, bu karar sanki yansıtılması da doğru değil. Sonuçta yerinden yönetim modeline Türkiye geçecekse bir Anayasa değişikliği gerektiriyor."
Özerlik konusunda ısrarcı olduklarını vurgulayan Demirtaş, "Bu Anayasa değişikliği olmadan idari yapının değişmesi mümkün değil. Bu bizim talebimizdir, ısrarımızdır. Bu mücadelemizi sürdüreceğiz. BDP olarak Türkiye'ye yerinden yönetim modelini vaat ediyoruz. Türkiye'nin sadece Ankara'dan yönetilmesi artık mümkün değil" dedi.
"Biz tek milletiz"
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de görüşme sonrası açıklamada bulundu. Şahin, "Anadillerimiz farklı olsa da biz tek milletiz. Ayrıca Demirtaş Türkçe dışında başka resmi dil önermediklerini ifade ettiler" dedi.
"Özellikle iki dil konusuyla ilgili düşüncelerinin biraz daha net şekilde ortaya konması ricasında da bulundum" diyen TBMM Başkanı, şöyle dedi:
"Sayın Demirtaş da 'Bizim BDP olarak, Türkçe'nin resmi dil olması dışında, başka bir dili resmi dil olarak önerme düşüncemiz yoktur. Türkçe'nin resmi dil olması bizim de kabulümüzdür, aynı düşüncedeyiz. Ancak anadillerin konuşulması ve günlük hayatta bunların değerlendirilmesi konusunda, bizim belki diğer siyasi partilerden daha farklı bir düşüncemiz, beklentimiz olabilir. Ancak bütün bunları, düşüncelerimizi gerçekleştirecek olan yer TBMM'dir. Anayasa, yasa değişikliği olacaksa burası yapacaktır' dediler. Ben de zaten bunu ifade etmek istiyordum. Bu konularda büyük ölçüde fikirlerimizin örtüştüğünü gördüm. O nedenle verimli bir ziyaret oldu."
Faydalı bir görüşme yaptıklarına dikkat çeken TBMM Başkanı, "Lüzumsuz gerginliklere yol açıcı söz ve davranışlarda bulunmamaya hepimiz özen göstermeliyiz" temennisinde bulunduğunu söyledi.
Basın mensuplarının sorusu üzerine TBMM Başkanı, Demirtaş'a, "(DTK) Bu platformun partinizle organik bir bağı var mı partinizin bir organı mı?" diye sorduğunu Demirtaş'ın da, "Hayır, tamamen bizim dışımızda sivil bir inisiyatiftir, bizim arkadaşlarımız da, ben de, aydınlar da katıldı" dediğini ifade etti.
"Bana söz verdiler"
BDP'lilerin, Genel Kurul'da Kürtçe konuşmaya devam etmeleri halinde tavrının ne olacağı yönündeki soruya TBMM Başkanı, şöyle dedi:
"Meclisi yöneten başkan arkadaşlarımızın bu konuda inisiyatif alması gerekir. İçtüzüğümüzde bu konuyla ilgili disiplin maddelerine baktığınızda herhangi bir düzenleme yapılmamış. Ama ben Sayın Demirtaş ve arkadaşlarının, 'bizim Meclis Genel Kurulu'nda, Türkçe dışında bir dille hitap etme şeklinde bir düşüncemiz yoktur, ben arkadaşlarımı da bu konuda uyardım' sözünü önemsiyorum ve bu sözünün arkasında durmaları gerektiğini temenni ediyorum."
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği