Demokrasi Bakımından Utanç Verici!
Sayın Başbakan’ı ve AKP’yi, Türkiye için büyük sorunlara ve kutuplaşmalara yol açacak olan bu politikalardan ivedi olarak vazgeçmeye çağırıyorum. Türkiye’nin çözüm bekleyen sorunları, farklı düşünenleri ve muhalefeti susturma yöntemleriyle çözülemez.
11 Mart Pazar günü Milli Eğitim Komisyonu’nda yaşanan olayları gün boyu televizyondan büyük bir hayretle ve şok yaşayarak izledim. Parlamenter demokrasilerde mutlaka uyulması gereken kurallar vardır, içtüzük vardır. Orada temsil edilen her siyasi parti bu işlerlik kurallarına uymak zorundadırlar.
Federal Almanya’da 8 yıl parlamenterlik yapmış birisi olarak, bir komisyonun nasıl çalıştığını anlatma gereği duyuyorum.
Her komisyonun, mecliste temsil edilen partilerin milletvekili sayılarıyla orantılı olarak asil üyeleri ve her asil üyenin mazereti halinde birer de yedek üyesi vardır. Asil üyelerin oturma düzeni önceden saptanmıştır ve adları masa üzerinde yazılı olarak bulunur. Bu yerlere başka birisi asla oturamaz.
Toplantıya ilgi duyan milletvekilleri veya milletvekillerinin bilimsel danışmanları, arka sandalyelerde oturabilir, ancak söz alamaz ve oy kullanamazlar. Bu hak yalnızca asil üyelere aittir.
Komisyon üyelerinin -önceden belirlenmiş olan süre kadar- söz alma ve konuşma hakkı vardır. Önceden belirlenmiş süreye uygun olarak komisyon üyeleri ikinci kez veya üçüncü kez de söz alabilirler. Komisyon başkanı mevcut içtüzük kurallarına tamamen uyarak ve her üyeye eşit davranarak toplantıyı yürütmekle yükümlüdür.
Türkiye için yüz karası
Milli Eğitim Komisyonu toplantısında, AKP’li yüz kadar milletvekilinin muhalefet partisi milletvekillerinin yerlerini işgal etmeleri ve hatta salona girmelerini engellemeleri ve de konuyu tartışmadan oylamaları, parlamenter demokrasiyle bağdaştırılamaz. Bu durum, Türkiye gibi uzun bir parlamenter geçmişi olan bir ülke için yüz karasıdır.
AKP’lilerin ve partisini demir yumrukla yöneten sayın Başbakan’ın, uzlaşma kültüründen bu denli yoksun olmaları, demokrasinin vazgeçilmezi olan farklı görüş ve eleştirilere tahammül göstermemeleri, Türkiye için, demokrasi ve hukuk devleti bakımından son derece büyük bir tehlike oluşturmaktadır.
Tartışılması gerekir
Milli eğitim sisteminde tamamen yeni bir anlayışı getirmeyi amaçlayan AKP’nin yasa tasarısının, elbette kamuoyunda, uzmanlar arasında ve tabii ki TBMM’de büyük bir titizlik ve sorumluluk duygusuyla tartışılması gerekir. Buna gerek görülmemesi ve hatta olanak verilmemesi ancak ve sadece otoriter ve antidemokratik rejimlerde söz konusu olabilir.
Sayın Başbakan’ı ve AKP’yi, Türkiye için büyük sorunlara ve kutuplaşmalara yol açacak olan bu politikalardan ivedi olarak vazgeçmeye çağırıyorum. Türkiye’nin çözüm bekleyen sorunları, farklı düşünenleri ve muhalefeti susturma yöntemleriyle çözülemez. Türkiye Cumhuriyeti’nin ve halkının geleceğini, parti ve partililerin çıkarlarının üstünde görenlerin ve gerçek demokrasiyi isteyenlerin politikası, bu yöntemlerle ülkeyi büyük bir kutuplaşmaya taşımak olamaz ve asla olmamalıdır!..
Prof. Dr. Hakkı KESKİN 2005-2009 Federal Almanya Parlamentosu Milletvekili
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık
- 6 asker şehit olmuştu