"Demokrasinin içinde baraj olmaz"
Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, seçim barajının demokrasiyle bağdaşan bir düzenleme olmadığını ve tümden kaldırılması gerektiğini söyledi.
DSP Genel Sekreteri ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Metin Bakkalcı ve beraberindeki heyetle DSP Genel Merkezi'nde görüştü. Bakkalcı, Türkiye'de büyük acılar yaşandığını ve her türlü şiddete, ayrımcılığa karşı olduklarını, seçim barajının düşürülmesi dahil, ayrımcılığın giderilmesi için gerçekçi adımlar atılması gerektiğini, bunun için destek arayışında olduklarını bildirdi.
Sorunlar ortak akılla çözümeli
Erçelebi ise DSP'nin simgesinin 'güvercin' olduğuna dikkat çekerek bunun 'barışı' sembolize ettiğini belirtti ve Türkiye'deki sorunların, 'ortak akılla' ve Meclis zemininde çözülmesi gerektiğini söyledi. DSP'nin, Türkiye'de ne kadar sorun varsa, yasal zeminde ve ortak akılla çözülmesinden yana olduğunu, siyasete 'uzlaşma' kültürünü de DSP'nin yerleştirdiğini anlatan Erçelebi, bu çerçevede DSP Genel Başkanı Masum Türker'in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e 3 ayrı mektup yazarak sorunların çözümü için siyasi parti liderlerini, sivil toplum örgütü yöneticilerini bir masa etrafında toplantıya çağırmasını istediğini anlattı.
Erçelebi, Vural'la birlikte, yeni Anayasa çalışmaları için, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'i ziyaret ettiğini de anımsattı ve Meclis'te kurulması düşünülen Uzlaşma Komisyonu'na, grubu bulunmayan siyasi parti temsilcilerinin de üye vermesini talep ettiğini kaydetti. Uzlaşma olmadan sorunların çözülemeyeceğini, hiçbir partinin bu uzlaşma zemininden dışlanmaması gerektiğini vurgulayan Erçelebi, "Türkiye'deki sorunların çözüm yolu daha çok demokrasidir. Bütün halkın, demokrasinin içinde olması lazım" dedi.
Seçim barajı kanunla kaldırılabilir
Erçelebi, 12 Eylül askeri döneminin en büyük kalıntılarından birinin, seçim barajı olduğunu söyledi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dünyanın hiçbir yerinde olmayan, 12 Eylül döneminin en büyük kalıntısı çağdışı seçim barajının kalkması lazım. Biz bunun tümden kalkmasını istiyoruz. Çünkü demokraside baraj olmamalı. Zaten demokrasi, dünyadaki aşılamayan krallık, padişahlık, diktatörlük gibi barajlar için kurulmuştur. Demokrasinin içinde baraj olmaz. Demokrasi ile baraj, birbiriyle çelişen kavramlardır, çelişen sözcüklerdir. Bunu defalarca Hükümet'e anlattık. Sayın Başbakan'la görüşmelerimizde anlattık. Meclis'e bununla ilgili kanun teklifi verdik. Şu anda teklifimiz, TBMM'de duruyor ve henüz cevap bulmuş değil. Dileriz ki bu dönemde cevap bulsun. Bu bir kanun meselesidir. 367 oy da gerekmez. Eğer bu seçimde uygulanması istenirse, bir küçük Anayasa değişikliği yapılır. Şu anda Parlamento'daki bütün partiler seçim barajının düşürülmesi ya da kaldırılması konusunda düşünce olarak ittifak halindedirler. Burada sadece iktidarın bir adım atması gerekiyor. İktidarın hakikaten bir samimiyet testinde olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin daha çok demokratikleşmesi, daha katılımcı demokrasi için, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu'ndaki bazı maddelerin demokratikleştirilmesi lazım. Bu bir kanunla düzenlenebilir. Anayasa sorunu değildir."
DSP'nin terörle mücadeleye çözüm için de önemli çalışmalar yaptığını, Hükümet'e bu konuda hazırladığı paketi sunduğunu bildiren Erçelebi, bununla ilgili olarak da henüz Hükümet'in bir adım atmadığını söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı